Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπια πτωτική πορεία για τον Γενικό Δείκτη

Στη ζώνη των 850 μονάδων, με μικρή πτώση, παραμένει ο ΓΔ, ευθυγραμμισμένος με την τάση που επικρατεί σήμερα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Πτωτικά κινείται η μετοχή της Πειραιώς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το βιβλίο προσφορών.

ΧΑ: Ηπια πτωτική πορεία για τον Γενικό Δείκτη

Με μικρές απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των νεότερων από τη συνεδρίαση της Fed.

Στα καθ' ημάς, σε ανάλογη κλίση βασικοί δείκτες και μετοχές, με την προσοχή traders και επενδυτών στραμμένη κυρίως στη διαδικασία έκδοσης του Tier II της Πειραιώς. Στη ζώνη του 10,25% οι πρώτες προσφορές, περίπου μισή ώρα μετά το «άνοιγμα» του βιβλίου προσφορών. Στα 300 με 350 εκατ. ο στόχος άντλησης, με τη σχετική διαδικασία να διενεργείται στον θετικό απόηχο της συμφωνίας ανάθεσης διαχείρισης στην Intrum του συνόλου των NPEs καθώς και των ανακτηθέντων ακινήτων της Πειραιώς.

Από νωρίς στα χρηματιστηριακά γραφεία θέμα συζήτησης και καίριο ερώτημα για το όλο εγχείρημα, αφενός, η προσφορά (προεξοφλείται σημαντική υπερκάλυψη), αφετέρου, κυρίως όμως, το ύψος του επιτοκίου που θα διαμορφωθεί τελικά. Το 10% είναι ένα όριο, που σύμφωνα με τους χρηματιστές θα διαμορφώσει τάση στην περίπτωση που τελικά κλείσει είτε οριακά υψηλότερα είτε οριακά χαμηλότερα.

Εως τα 3,02 ευρώ με πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή της Πειραιώς, στην υποκείμενη αγορά, καθώς πάντα σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, μέρος της ρευστότητας πιθανότατα θα αντληθεί μέσω του χρηματιστηρίου. Στο μείον 3,72% η τραπεζική μετοχή, παρασύροντας χαμηλότερα τον κλαδικό δείκτη.

Συνακόλουθη η κλίση τραπεζικών μετοχών και blue chips, με συνέπεια ο ΔΤΡ να διορθώνει προς τις 780 μονάδες, ο FTSE25 προς τις 2.150 και ο ΓΔ με σημείο ημερήσιας στήριξης στις 845 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο, το επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος και μεγάλου μέρους των intraday εντολών. Στο 58% το ποσοστό που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο, με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών να αφορά στη μετοχή της Πειραιώς. Στα περίπου 4,9 εκατ. -στις 11:45-, την ώρα που στην Εθνική είχαν γίνει περί τα 2 εκατ. ευρώ.

Υπερισχύουν οι πωλητές στην πλειονότητα των blue chips, σε μία εμφανή προσπάθεια διαχείρισης της εκ νέου αλλαγής σκηνικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, της απορρόφησης της προσφοράς που βγαίνει σε μετοχές του δείκτη και της επιβεβαίωσης (ή όχι) των εβδομαδιαίων στηρίξεων για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Στην πλειονότητα των blue chips υπερισχύουν οι πωλητές, ωστόσο η προσφορά είναι προσεκτική και χωρίς -μέχρι νωρίτερα- να απειλεί τη βραχυπρόθεσμα long τάση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Με αγοραστές στη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, απόρροια της ενεργοποίησης από σήμερα της διαδικασίας Δ.Π. με την κοινή στα 17,38 και την προνομιούχο στα 17,95 ευρώ. Σημειωτέον πως κατά την Grant Thornton, fair value τιμές είναι για την κοινή στα 19,43 και την προνομιούχο στα 17,52 ευρώ.

Με αγοραστές και σε ΑΔΜΗΕ, Aegean, Lamda Development και ΤΙΤΑΝ από τις μετοχές του δείκτη.

Στις 38/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 18,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v