Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μ. Ντράγκι έφτιαξε το κλίμα για μετοχές-ομόλογα

Ραγδαία αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και κλείσιμο του ΓΔ στο υψηλό ημέρας στη σκιά των δηλώσεων του προέδρου της ΤτΕ. Με δυο πρόσωπα η συνεδρίαση. Στις τράπεζες εστίασαν οι πωλητές, τα blue chips γύρισαν την παρτίδα.

Ο Μ. Ντράγκι έφτιαξε το κλίμα για μετοχές-ομόλογα

Συνεδρίαση δύο όψεων, η πρώτη μετά την αργία του Αγ. Πνεύματος, που ξεκίνησε ιδιαίτερα επιφυλακτικά, όμως το γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά την ομιλία Ντράγκι, αλλά και η νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα στην Αγορά ομολόγων (στο 2,537% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), έδωσαν το δικαίωμα στους αγοραστές να στηρίξουν τις θέσεις τους και με σημαντική αντεπίθεση στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, με κύριους εκφραστές τα μη Τραπεζικά blue chips, να πετύχουν το κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει διευκολυντική πολιτική ξανά, πιθανόν μέσω μειώσεων επιτοκίων ή αγορά ενεργητικών, εάν ο πληθωρισμός δεν κατευθυνθεί προς τον στόχο της”, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

Από την άλλη, στο 1,2% και στο πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου έτους, από τον Απρίλιο του 2018, κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Ντράγκι είχαν αντίκτυπο σε όλη την γκάμα των Ευρωπαϊκών Κρατικών ομολόγων, με τις μεγαλύτερες αποκλιμακώσεις των αποδόσεων να σημειώνονται, εκτός του Ελληνικού, για τα Ιταλικά 10ετη (2,09%, -20 μονάδες βάσης), Ισπανικά (0,38%, -14 μονάδες βάσης), Πορτογαλικά (0,51%, -12 μονάδες βάσης) και Γαλλικά (0,02%, -8 μονάδες βάσης).

Για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα νέα από την επικείμενη ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς, ενώ σύμφωνα με την πιο συντηρητική σχολή σκέψης, “η ένταση με την Τουρκία, ίσως δυσκολέψει το εύκολο κέρδος στο ταμπλώ του Χ.Α.”.

Όσον αφορά τις Διεθνείς Αγορές, η προσοχή των Επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη.

Όσον αφορά τη συνάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, αναμένεται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, με τους Επενδυτές να αναμένουν τις δηλώσεις - εκτιμήσεις που θα ακολουθήσουν την απόφαση.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Συσσώρευση εντός ενός στενού εύρους τιμών παρατηρείται στην Αγορά τις τελευταίες 4 συνεδριάσεις, σε πλήρη αντιστοιχία και με τις Διεθνείς Αγορές. Ο ΓΔ έχει διατηρήσει τα κέρδη του και τα επίπεδα τιμών που επιτρέπουν, τεχνικά, περαιτέρω ανοδική κίνηση. Προς την ίδια κατεύθυνση, το εν εξελίξει re-rating των μετοχών προς τις θεωρητικά εκτιμώμενες αποτιμήσεις, δείχνει υψηλότερα. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η διατήρηση ενός discount αποτελεί και ένα ‘δίχτυ ασφαλείας’ για τους αγοραστές, έναντι διευρυμένων πιέσεων στις τιμές λόγω απροόπτων εξελίξεων, αλλά και χειρότερων των εκτιμήσεων μακροοικονομικών μεγεθών. Σε αυτό το πλαίσιο, για το επόμενο διάστημα είναι πιθανότερη μια πλαγιοανοδική κίνηση με ελεγχόμενες, αλλά απότομες, διορθώσεις τιμών. Υπενθυμίζουμε ότι αυτήν την Παρασκευή έχουμε εκπνοή του τριμηνιαίου κύκλου των Παραγώγων συμβολαίων, γεγονός που αναμένεται να τροφοδοτήσει την μεταβλητότητα. Τέλος, αύριο το βράδυ ανακοινώνει η FED, όπου οι Αγορές περιμένουν επιβεβαίωση των προσδοκιών για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Στη σημερινή συνεδρίαση οι Επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής, καθώς η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι αυξημένη”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Η εδραιωμένη θετική ψυχολογία και οι καταγραφόμενες νέες εισροές, δημιουργούν προϋποθέσεις για συνέχιση του ίδιου σκηνικού, με την διαδικασία αποκόμισης κερδών να δελεάζει το αγοραστικό ενδιαφέρον νέων επενδυτών και τον ΓΔ να κινείται ψηλότερα, με στόχο την κατάρριψη της ψηλότερης επίδοσης των τελευταίων 17 μηνών, των 895 μονάδων δηλαδή. Την Παρασκευή 21/6 έχουμε λήξη Παραγώγων για τον Ιούνιο”, σημείωνε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank (-0,71%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,60%), Εθνική (0%) και Πειραιώς (-0,25%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 765,59 μονάδες (-3,63%). Στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 784,66 (-1,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 791,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.

Να σημειωθεί ότι το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 772 μονάδες και το οποίο δοκιμάστηκε σήμερα και μάλιστα υπερκεράστηκε ενδοσυνεδριακά, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 800 – 805 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 850 και 885 μονάδες.

Προσοχή, κλείσιμο χαμηλότερα των 772 μονάδων, θα ενεργοποιήσει κινήσεις “stop long” που δεν αποκλείεται να βάλουν σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 750 και 713 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, για αύριο, Τετάρτη, μετατέθηκε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) της Τράπεζας Πειραιώς, λόγω εκδήλωσης υψηλού ενδιαφέροντος από πλευράς Επενδυτών. Στόχος της Πειραιώς είναι η άντληση 300 με 350 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 9% με 10%. Η έκδοση θα διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι “Caa3” και “CCC”, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, σε μηδενισμό οδεύει ο δανεισμός των Ελληνικών Τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Στο τέλος Μαΐου ο δανεισμός των Πιστωτικών Ιδρυμάτων από τον συγκριτικά ακριβότερο Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο 1 εκατ. ευρώ μόλις, από 3 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αυξημένη ανταπόκριση από τους Δανειολήπτες που εγκαταλείπουν τον Νόμο Κατσέλη έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, το νέο πρόγραμμα ρύθμισης στεγαστικών δανείων ‘Split&Settle’, το οποίο λάνσαρε η Εθνική Τράπεζα τον Μάιο και απευθύνεται στο σύνολο των Δανειοληπτών της κατηγορίας, με στόχο τη ρύθμιση - τακτοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους έως 1 δισ. ευρώ, σε βάθος ενός έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η… φυγή των Δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον Νόμο αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικασθεί αποτελεί, σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές, μια νέα πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται δυναμικά το τελευταίο δίμηνο”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,10%), Viohalco (-0,51%), Fourlis (-0,38%), ΟΛΠ (-1,09%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,29%), Τιτάν (-0,24%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Cenergy, ΔΕΗ και Ελλάκτωρα.

Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE25, η μοναδική μετοχή που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτή του Σαράντη (+1,49%).

Αξίζει υπενθύμισης ότι ο τίτλος ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 7,80 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισίματος χαμηλότερα των 7,30 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 7,10 – 7,02 ευρώ.

Από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν και η μετοχή της Jumbo (+5,11%), που σήμερα έδωσε σημαντική ανοδική αντίδραση.

Το ημερήσιο “stop short” στα 16,56 ευρώ, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 15,28 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 14,50 – 14,32 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Κυριακούλης (+19,72%), Σελόντα (+2,94%) και ΑΕΓΕΚ (+8,91%), επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+10,25%, στον απόηχο των όσων αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ Διοίκησης και Αναλυτών) και Τρ. Αττικής (+15,37%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι Ίντεργουντ (+9,91%), Μινέρβα (+8,55%) και Νηρέας (+2,88%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντρακόμ (+4,65%), Ιντρακάτ (+3,31%) και Byte (+13,68%), σε εξέλιξη η προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Ντόπλερ (+4,90%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Γενική Εμπορίου (+2,42%) και Ελγέκα (+8,82%), “non stop” τα “limit down” για την Moda Bagno (-10%, πάντα με ανεκτέλεστα προς πώληση), ενώ κανείς δεν κατάλαβε την εντολή πώλησης 50000 τεμ. στα 0,30 ευρώ για την Fieratex (-9,68%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, κλείσιμο κάτω από το 843 θα ανακόψει την επιθετική τάση του ΓΔ. Το 835 είναι κοντινή σημαντική στήριξη, που διάσπαση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση στο 820 – 811 (μέγιστη ανεκτή διόρθωση). Το 860 είναι η κύρια αντίσταση.

Σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, εξαντλείται στις 2081 μονάδες, με πρώτες στηρίξεις τις 2150 και 2115 μονάδες. Στις 2190 μονάδες, η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Εβδομάδα λήξης στα συμβόλαια γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

“Το 10ετες έχει βρεθεί στις 250 μονάδες βάσης και θα είχαμε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, αν δεν ήταν μπροστά οι εκλογές”, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι Ξένοι Θεσμικοί ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει ο φόβος για τις πολιτικές εξελίξεις της 7ης Ιουλίου. Είναι δεδομένο πως οι εκθέσεις το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικά καλύτερες, σε ένα περιβάλλον που κρατάει, πλέον, μεγάλο καλάθι για το μέλλον.

Το ενδιαφέρον και η ρευστότητα μετατοπίζεται σταδιακά και σε εταιρείες με προβλήματα, που αν αλλάξει το περιβάλλον μπορούν να κάνουν το “turn around” και την διαφορά προσεχώς.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε και το ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο να μεγαλώνε,ι μετά από χρόνια.

Τα Ξένα funds επανέρχονται δριμύτερα και έτοιμα να επενδύσουν σε Ελληνικά Projects και μη εισηγμένων, μιας και οι όποιοι κίνδυνοι φαίνεται να απομακρύνονται.

Μεσοπρόθεσμα, πλέον, όλοι είναι αισιόδοξοι, με μία Αγορά που μπήκε και πάλι στο στόχαστρο των ξένων, μετά από πολλά χρόνια.

Τεχνικά, φαίνονται στον ορίζοντα οι 1200 μονάδες, με το 888 και 1000 ενδιάμεσα επίπεδα.

Σημαντική η λήξη των παραγώγων την Παρασκευή, με πρώτη πολύ μεγάλη ήττα για τους “short”, που ακόμα φαίνεται να μην έχουν παραδώσει όπλα, πιστεύοντας σε κάποια διόρθωση.

“Το πιο σημαντικό γεγονός είναι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου μιας και το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για το μέγεθος της έντασης, όσον αφορά την συνέχεια του έργου”, σημειώνει π πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Τζάνας

“Με την προεκλογική περίοδο σε πλήρη εξέλιξη και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει διαγράψει ανοδική τροχιά πάνω από 100 μονάδες, μετά την εξαγγελία πρόωρων εκλογών, το δέλεαρ της αποκόμισης μέρους των κερδών, στον Τραπεζικό κυρίως κλάδο, ήταν αναμενόμενο”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με την καθημερινή υποβοήθηση από την Αγορά ομολόγων που καταγράφει εισροές, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να καταγράφουν επιδόσεις και κάτω από το 2,7%. Χωρίς ωστόσο το investment forum της Ν. Υόρκης να οδηγεί άμεσα σε νέες εισροές κεφαλαίων για Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος και χειροπιαστά νέα δεδομένα στο μακροοικονομικό περιβάλλον, για τέτοιες κινήσεις.

Παράλληλα, ωστόσο, ελπιδοφόρα είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με το “έξυπνο χρήμα” να “ανακαλύπτει” υποτιμημένους τίτλους με υγιή θεμελιώδη και το “ειδικό story” της κάθε μιας περίπτωσης.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ελεγχόμενο εύρος γύρω από τις 840 μονάδες, έχοντας καταγράψει την ψηλότερη επίδοση των τελευταίων 13 μηνών και προσβλέποντας στους καταλύτες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 895 μονάδες, επίδοση που έχει καταγραφεί στις 1/2/2018.

Με τα βλέμματα να στρέφονται στην τιμολόγηση της έκδοσης του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο την κεφαλαιακή της ενίσχυση και τους αισιόδοξους παρατηρητές να προσβλέπουν σε διαμόρφωση μιας απόδοσης κάτω από 8%.

Από την άλλη πλευρά, η περιοχή των 820 - 830 μονάδων παραμένει η βασική περιοχή στήριξης, ενόσω οι διαταρακτικοί παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος δεν οδηγούν σε αισθητή επιδείνωση των δεικτών των Διεθνών Αγορών.

Στο διεθνές περιβάλλον, το συμβάν του Περσικού Κόλπου επηρέασε μόνον πρόσκαιρα τις Αγορές, με την τιμή του Πετρελαίου να υποχωρεί μετά την ανοδική της κίνηση.

Πιο ανησυχητική είναι η οικονομική συγκυρία και η προοπτική της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, όπως αυτή διαγράφεται υπό την επίδραση της παρατεινόμενης “αντιδικίας” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τα εμπορικά ζητήματα, με τις Αγορές να προσβλέπουν σε συνεννόηση μεταξύ των δύο Προέδρων, στο “G20” της 28/6.

Στο μεταξύ, η διαμόρφωση του πληθωρισμού μόλις στο 1,2% για το Μάιο στην Ευρωζώνη, αναγκάζει το Μάριο Ντράγκι να μιλήσει για περισσότερη δράση, οδηγώντας άμεσα σε θετικό έδαφος και πάλι το δείκτη DAX που υποχωρούσε. Παράλληλα, στην αυριανή Σύνοδο της Federal δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πλησιάζει η ώρα χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής και από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

“Σε πλήρη επαγρύπνηση επομένως οι Νομισματικές Αρχές, ώστε η πιθανή οικονομική επιβράδυνση να ‘χωνευτεί’ ευκολότερα, καθώς μάλιστα το σενάριο του άτακτου ‘Brexit’ είναι δυνατό να συμβεί, στο βαθμό που ο Αντιευρωπαϊστής Μπόρις Τζόνσον καταλάβει τη θέση της Τερέζα Μέι στον Πρωθυπουργικό Αξίωμα της Μ. Βρετανίας”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, υποχωρεί το Ευρώ.

“Τη δημιουργία ‘bad bank’ για assets δεκάδων δισ. ευρώ και τη συρρίκνωση, ή το κλείσιμο των Επιχειρήσεων trading μετοχών στις ΗΠΑ, σχεδιάζει η Deutsche Bank”, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Η “bad bank” θα διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία αξίας μέχρι 50 δισ. ευρώ.

Με τη δημιουργία της “κακής Τράπεζας”, ο CEO Christian Sewing απομακρύνει τη Γερμανική Τράπεζα από την Επενδυτική Τραπεζική και επικεντρώνεται στη Διαχείριση Πλούτου.

Μικρή συρρίκνωση του Γερμανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της.

Επιδεινώθηκε απότομα το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ZEW.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μηνιαία έρευνα του ZEW έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στους Επενδυτές έκανε βουτιά στο μείον 21,1, από μείον 2,1 τον Μάιο. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις μείον 5,9 μονάδες.

Προειδοποιήσεις απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενόψει της προετοιμασίας του για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας, για τις Προεδρικές εκλογές του 2020.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ σημειώνει ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αντιμέτωπες με επικό χρηματιστηριακό κραχ, εάν δεν εκλεγεί ξανά. Εάν κάποιος, εκτός από εμένα, αναλάβει, θα υπάρξει χρηματιστηριακό κραχ, που παρόμοιο δεν θα έχουν ξαναδεί στο παρελθόν!”.

Την έντονη δυσαρέσκειά του με τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

"Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε πως έρχονται και άλλα μέτρα τόνωσης, που αμέσως οδήγησε σε πτώση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, καθιστώντας το αθέμιτα ευκολότερο γι' Αυτούς να ανταγωνιστούν έναντι των ΗΠΑ. Χρόνια τώρα γλιτώνουν της συνέπειες, μαζί με την Κίνα και Άλλους", σημείωσε.

Η κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσε αναπάντεχη πτώση τον Μάιο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν 0,9% τον Μάιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,269 εκατ. κατοικιών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο της G20.

“Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι. Θα έχουμε μια εκτεταμένη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στη G20 στην Ιαπωνία. Οι Ομάδες μας θα ξεκινήσουν συνομιλίες πριν τη συνάντησή μας” έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Στο πιο υψηλό σημείο από τη χρηματοοικονομική κρίση ανήλθε η επενδυτική απαισιοδοξία, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merril Lynch.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι τοποθετήσεις σε μετοχές έφτασαν στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο του 2009.

Η πτώση είναι μεγέθους 32 ποσοστιαίων μονάδων, στο καθαρό 21% “underweight”. Τα κεφάλαια σε μετρητά έκαναν άλμα την ίδια ώρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2011, στο 5,6%, από 4,6% που ήταν κάθε μήνα το τελευταίο τρίμηνο.

Στο πιο υψηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2011 έφτασαν οι τοποθετήσεις σε ομόλογα, καταγράφοντας άνοδο κατά 12 μονάδες, στο 22% “underweight”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε υποβάθμιση της σύστασης για Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η HSBC, αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές - στόχους και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Η HSBC εκτιμά πως μόνον η Alpha Bank μένει με ένα σημαντικό περιθώριο ανόδου, και για τον λόγο αυτόν επαναλαμβάνει την αξιολόγηση “Buy”, ενώ υποβαθμίζει σε “Hold” τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Οι τιμές - στόχοι διαμορφώνονται ως εξής: Αlpha Βank στα 2,47 ευρώ, Eurobank στα 0,94 ευρώ, Εθνική Τράπεζα στα 2,80 ευρώ, Πειραιώς στα 3 ευρώ.

Η HSBC θεωρεί πάντως πως οι βάσεις για ένα περαιτέρω σημαντικό re-rating των Ελληνικών Τραπεζών δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί, ενώ ένα περαιτέρω μεγάλο ράλι θα έφερνε τις Τράπεζες να “πετούν πολύ κοντά στον Ήλιο”.

“Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες Εθνικές εκλογές του 2015, οι κίνδυνοι στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μεγάλης πλειοψηφίας που είναι υπέρ μίας σχέσης συνεργασίας με τους Διεθνείς Πιστωτές”, σχολιάζει η Citi.

Η Citi σημειώνει πως η ΝΔ είναι πιθανό να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές.

“Το Δημόσιο χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, όμως περίπου το 80% βρίσκεται στον Δημόσιο Τομέα, κυρίως Ευρωπαϊκές Χώρες. Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων και μια ατζέντα με πολιτικές που θα είναι περισσότερο φιλικές προς τις Επιχειρήσεις και που μπορεί να προσελκύσουν επιπλέον Ξένες επενδύσεις. Το τελευταίο, είναι απαραίτητο μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή Οικονομία, που εξακολουθεί να πλήττεται από την περιορισμένη ρευστότητα στο εσωτερικό της”, προσθέτει στο σχόλιό της η Αμερικανική Τράπεζα..

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 835,15 (-1,44%) και 853,96 μονάδων (+0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 850,33 (+0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 853,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%.

Ο τζίρος στα 87,7 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο Σαράντης και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΤΕΝΕΡΓ και CENER.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Cenergy και Motor Oil.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 11 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (134.473 συμβόλαια).

Στα 10.560 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.540 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.148, 5.353 για τον Ιούνιο, 8.562 για τον Ιούλιο και 233 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.169,5) κινήθηκε μεταξύ 2.125 και 2.174 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.652 Viohalco, 160.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.256), Alpha Bank (33.857), Πειραιώς (10.646), ΔΕΗ (4.028), Εθνική (15.662), Intralot (2.109), ΟΤΕ (2.628), Ελλάκτωρα (2.612), Μυτιληναίο (3.007), ΟΠΑΠ (1.366), MIG (19.239), Τρ. Αττικής (5.792), ΑΔΜΗΕ (1.205), ΓΕΚ (1.170), Cenergy (3.261), Ιντρακόμ (1.564), ΕΧΑΕ (4.000), Viohalco (2.997), Ελ. Πετρέλαια (1.163), Jumbo (356), Lamda Development (1.220), ΟΛΠ (247), Τέρνα Ενεργειακή (363), Τιτάνα (493).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.622, Alpha Bank 64.109, Εθνική 51.133, MIG 69.438, ΔΕΗ 15.575, Πειραιώς 25.688.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουλίου, τα 50 με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ και τα άλλα 50 με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Τα 60 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, τα 50 λήξεως Ιουλίου με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ και τα άλλα 10, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.

Τα 20 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,60 ευρώ.

Τα 70 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, τα 10 λήξεως Αυγούστου με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ και τα άλλα 60 λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Και τα 60 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,40 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

   Position Holder                              Name of Issuer                              NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 31.790.001 τεμ., (από 32.269.036 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.877.548 τεμ. (24.877.548), ΔΕΗ 6.664.293 τεμ. (6.498.293), Eurobank 89.027.066 τεμ. (89.027.066), Εθνική 28.130.641 τεμ. (28.009.127), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v