Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστροφή κλίματος με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

Προς τις 840 μονάδες πιέζεται ο Γενικός Δείκτης παρά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα. Πού αποδίδεται το κύμα πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές μετά τις 14:00. Απώλειες άνω του 3% για τη ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Αναστροφή κλίματος με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

Αρνητικό γύρισμα στο ΧΑ, λόγω της ενεργοποίησης εντολών πώλησης μετά τις 14:00.

Αναστροφή κλίματος και τάσης, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν από τους αγοραστές, με συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη από τις 855 έως και 12 μονάδες χαμηλότερα.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει όταν εδώ και περίπου μία ώρα βγήκαν πωλήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ από τις 777 προς τις 751 μονάδες, με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και στις 4 συστημικές μετοχές.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι από όσα ήξερε η αγορά από την αρχή της συνεδρίασης για τον κλάδο-κλειδί και τα έξι καυτά μέτωπα που έχει μπροστά του τις επόμενες 40 ημέρες, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, κυρίως traders επέλεξαν να προχωρήσουν σε ακόμη μία κίνηση μερικής κατοχύρωσης θέσεων. Ετσι στη μετοχή της Εθνικής από τα αρχικά 2,39 ευρώ η τιμή υποχώρησε προς τα 2,264 ευρώ, ενώ σε ανάλογη διόρθωση προχώρησαν και οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διόρθωση των τραπεζικών στις υψηλές αποδόσεις που καταγράφουν funds και traders σε διάστημα μηνός και στη φυσιολογική κίνησή τους να «κλειδώσουν» μέρος των υπεραξιών και λόγω του τέλους μηνός/εξαμήνου την Παρασκευή. Με 25,85% στον μήνα και με 77,18% στο εξάμηνο, αυτές οι πωλήσεις θα πρέπει να θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές, εντασσόμενες στο πλαίσιο της εισόδου - εξόδου, ανάλογα με την τάση και με την απόδοση που «γράφει» το κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Παράλληλα η μη δοκιμασία και των 860 μονάδων, για τον ΓΔ, το... φρένο που μπήκε στην περιοχή των 855 μονάδων οδήγησε αρκετούς στο να μειώσουν ή κλείσουν θέσεις τους και στα blue chips. Ούτως ή άλλως, οι συναλλαγές και ο τζίρος διαμορφώνονται σε μάλλον μέτρια μεγέθη. Ενδεικτικό το ότι στις 15:00 η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 40 εκατ., με το 48% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Πρακτικά με ούτε 20 εκατ. το γύρισμα στις τράπεζες, όταν ο τζίρος στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης ήταν τουλάχιστον διπλάσιος.

Λίγο χαμηλότερα των 780 μονάδων η απαρχή της διόρθωσης για τον τραπεζικό δείκτη, λίγο πάνω από τις 2.181 μονάδες για τον FTSE25.

Στόχοι παραμένουν για τον μεν ΔΤΡ η υπέρβαση και η συνέχιση της αντίδρασης προς τις 800 μονάδες, για τον δε 25άρη η επαναπροσέγγιση των 2.200 μονάδων. Στόχοι που κατ' αρχήν για σήμερα δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Αλλαγή σκηνικού και στα blue chips, από τη στιγμή που στο προηγούμενο σχόλιό μας η αναλογία ήταν 18/3 ανοδικές/πτωτικές. Σχέση που σταδιακά εδώ και μία ώρα έχει μεταβληθεί σε 8/13, με τις Cenergy, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, OTE και Aegean.

Μεταβολή τάσης και για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, με 49 μετοχές στο συν έναντι 56 που είναι στο μείον.

Quality και Inform Lykos υπεραποδίδουν και μάλιστα με τζίρο που έχει ξεπεράσει το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ στα 6,14 ευρώ ενισχύεται η... σπασμένη (4/1) μετοχή της Autohellas.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v