Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις με το βλέμμα πιο ψηλά

Με τους πωλητές να επικρατούν εξελίσσεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Σε μέτρια επίπεδα οι κινήσεις των παικτών, πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες, μεικτή η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις με το βλέμμα πιο ψηλά

Παίζουν μεν με πλεονέκτημα οι αγοραστές, ωστόσο αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση των τελευταίων κεκτημένων.

Ήπια ανοδική τάση σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P 500 στη Wall Street, μετά το χθεσινό νέο υψηλό για τον «δείκτη των δεικτών» στις 2.977,93 μονάδες.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον, εύλογα οι κινήσεις των traders στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι προσεκτικές, μεθοδικές και στοχευμένες όσον αφορά σε κύριους δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Βήμα βήμα, με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, απαραίτητες για την επιβεβαίωση των stops που όλο και ανεβαίνουν προσεκτικά υψηλότερα και με τέτοιο τρόπο που οι traders πρώτα διασφαλίζουν τα νώτα τους και μετά προχωρούν σε αγορές, με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη αντίδραση της αγοράς. Πρακτικά ξεκινώντας από τα τελευταία τοπικά χαμηλά των 824,68 μονάδων στις 21 Ιουνίου ο ΓΔ έχει ενισχυθεί προς τις 880, με 6 στις 7 ανοδικές συνεδριάσεις και σε κάθε συνεδρίαση προηγείται η επιβεβαίωση της εκάστοτε στήριξης και μετά... τραβιέται υψηλότερα. Όπως σημειώναμε στον Εκηβόλο, κλειδί της κίνησης ήταν η υπέρβαση (σε «κλείσιμο») των 868 μονάδων, προκειμένου να ισχυροποιηθεί το ενδεχόμενο της προσέγγισης/κατάκτησης των 895 μονάδων, δηλαδή του υψηλού του 2018 (επιτεύχθηκε τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου).

Έτσι οι κινήσεις των παικτών κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα, μέχρι τις 13:30-14:00, για να ενταθούν/επιταχυνθούν σταδιακά στη συνέχεια, με αποτέλεσμα τις τελευταίες συνεδριάσεις να έχουμε τέσσερις στις οποίες η αγορά ξεκινά από χαμηλότερα, για να καταλήξει υψηλότερα.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις -εκτός από αυτήν της 26ης Ιουνίου- κάθε ενδοσυνεδριακό υψηλό είναι υψηλότερα του προηγούμενου, ενισχύοντας έτσι και την τεχνικότητα της κίνησης.

Στα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων συναλλαγές και τζίρος (όσον αφορά στο διάστημα μέχρι τις 14:00), με το 56% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και με τη σειρά να φέρνει τη Eurobank στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης και τις Εθνική, Αlpha Βank και Πειραιώς να έπονται. Συνολικά στα περίπου 4 εκατ. ο τζίρος στις τραπεζικές (στις 11:15), με Eurobank, Αlpha Bank λίγο υψηλότερα και Εθνική, Πειραιώς λίγο χαμηλότερα. Νωρίτερα η Deutsche Bank με έκθεσή της προέβλεψε πως οι στόχοι για τα NPLs/NPEs θα επιτευχθούν φέτος, με το 2020 να αποτελεί τη χρονιά-πρόκληση. Ο ξένος οίκος βλέπει δυναμική στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ενώ θεωρεί «κλειδί» την ανάκαμψη του real estate. Όντως ένας κλάδος που εάν «γυρίσει», θα έχει θετική επίπτωση στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Στην περιοχή των 2.225 μονάδων ο δείκτης FTSE25, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola προσεκτικά υψηλότερα. Εως τα 34,72 νωρίτερα η μετοχή της τελευταίας, πολύ κοντά στα υψηλά των 35 ευρώ. Ανάλογη κίνηση και για τον ΟΤΕ, σε απόσταση... αναπνοής από τα 13  ευρώ.

Με αγοραστές σε μετοχές των Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Sarantis, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Fourlis.

Στις 35/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών σε μετοχές όπου κατοχυρώνεται μέρος των τελευταίων υπεραξιών. Ενδεικτική η περίπτωση των ΚΡΙ ΚΡΙ, Ιντρακάτ, Quest κ.α. από αυτές τις κατηγορίες. Ομως το... rotation συνεχίζεται με τίτλους των Audiovisual, Πλαστικών Κρήτης, Ιατρικού, ΚτηΛα, Intralot, Attica Bank, ALUMIL κ.α. να υπεραποδίδουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v