Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίζουν με πλεονέκτημα οι αγοραστές

Το νέο ιστορικό ρεκόρ στη Wall βελτιώνει το κλίμα και διαμορφώνει νέες τακτικές στις αγορές. Παραμένει long η τάση στο ΧΑ. Ο επόμενος στόχος για τις τραπεζικές μετοχές. Στοίχημα για ριψοκίνδυνους η ΔΕΗ. Ποια mid caps βρίσκονται στο προσκήνιο.

ΧΑ: Παίζουν με πλεονέκτημα οι αγοραστές

Επέστρεψαν τα ρεκόρ στη Wall Street, με τον S&P 500 έως τη νέα... κορυφή των 2.977,93 μονάδες εκπλήσσοντας θετικά και τους πιο αισιόδοξους long παίκτες. Το νέο ιστορικό υψηλό για τον «δείκτη των δεικτών» διαμορφώνει νέες τακτικές στις αγορές μετοχών διεθνώς κάτι που πιθανότατα θα επηρεάσει ανάλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στα καθ' ημάς, το θετικό διεθνές κλίμα συνέβαλε στο να συνεχίσουν οι traders τις κινήσεις προεξόφλησης, ακολουθώντας μία αρκετά πιο συντηρητική στάση απ' ό,τι στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι τις 13:15-13:30, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια πιο επιθετικές κινήσεις από τους traders, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει άνετα όλα εκείνα τα τεχνικά σημεία που στέκονταν εμπόδια στη συνέχιση της τάσης. Στις 874,38 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό για ακόμη μία συνεδρίαση να «γυρίζει» αφού προηγουμένως είχε απορροφηθεί η προσφορά που βγήκε έως τις 798,64 μονάδες, στα μέσα της συνεδρίασης.

Τελικό «κλείσιμο» στις 810,34 μονάδες με ισχυροποιημένη τάση long, με το 25% της αξίας συναλλαγών να αλλάζει χέρια σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Πλέον ακόμη και πιο συντηρητικοί traders βλέπουν ως εφικτό το ενδεχόμενο να προσεγγισθούν οι τιμές της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών, σε αυτή τη φάση της αγοράς, ενδεχόμενο που θα οδηγούσε σε σειρά σημαντικών απεγκλωβισμών και αυτό θα ήταν επιπλέον κέρδος για τον κλάδο, την αγορά. Παράλληλα θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση ενός «μαύρου κύκλου», που σηματοδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2015, με «κλείσιμο» των τραπεζών, με επιβολή capital controls κ.λπ., κ.λπ.

Για αυτό νομίζω πως έχει τη σημασία του να δούμε συγκριτικά τρέχουσες τιμές/τιμές αμκ, για να έχουμε καλύτερη εικόνα για τον κλάδο-κλειδί.

Στο 1,76 ευρώ η Αlpha Βank, με την τιμή της αμκ στα 2 ευρώ, στα 2,407 η Εθνική με αμκ στο 0,30 και r/s 1/10, δηλαδή στα 3 ευρώ (προσαρμοσμένη τιμή), στο 0,868 η Eurobank, πολύ κοντά στο 1 ευρώ της αύξησης. Στα 3,096 η Πειραιώς απέχει (η προσαρμοσμένη τιμή) περισσότερο από των άλλων τριών. Είναι όμως αυτή που με 268,57% από την αρχή του έτους έχει πραγματοποιήσει τη θεαματικότερη προσπάθεια επαναφοράς.

Εκτίμησή μου, την οποία έχω εκφράσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, είναι πως... αφορμής δοθείσης στο ΧΑ επιχειρείται η μεγαλύτερη προσπάθεια επαναφοράς των τραπεζικών στις τιμές της αμκ, με προφανές όφελος τον απεγκλωβισμό «ισχυρών χεριών».

Στις 810,34 μον. ο ΔΤΡ, συνεπώς για να επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτή η προσέγγιση, ο κλάδος έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια αντίδρασης, πέραν και των 900 μονάδων. Για τον κλάδο, ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς δίνει από νωρίς όλη την έκθεση της Deutsche Bank.

Συνεδρίαση με ιδιαιτερότητες η σημερινή, καθώς είναι η τελευταία μέρα αποδοχής (ή όχι) της δημόσιας πρότασης για την Κανάκης (στα 4,36 ευρώ), του ΙΑΣΩ (στο 1,50) και της Σφακιανάκης (0,34 ευρώ). Να δούμε τι εξελίξεις θα δρομολογηθούν σε αυτές τις τρεις εισηγμένες, κυρίως όμως στο ΙΑΣΩ.

Σημειωτέον πως αποκοπή μερίσματος ακολουθεί για Coca Cola (2,57 ευρώ) και ΟΤΕ (0,46 ευρώ), τις δύο βαρύτερες εισηγμένες/μετοχές του ΧΑ.

Επιμέρους κινήσεις που χρήζουν προσοχής καθώς ενδέχεται ενδοσυνεδριακά να επηρεάσουν τη διακύμανση μετοχών, δεικτών.

Ωστόσο η τάση παραμένει long, στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση καταγράφονται είτε νέα υψηλά, λ.χ. για τα Jumbo στα 17,29 ευρώ, είτε ανοδικά σερί, λ.χ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 7 συνεχόμενες ανοδικές στα 5,68 ευρώ.

Στοίχημα και μάλιστα για ριψοκίνδυνους παραμένει η ΔΕΗ, με αντίδραση χθες 5,50% στο 1,994 ευρώ, ενώ κατά 4,55% στα 9,42 ευρώ αντέδρασε η Lamda Development. Για διαφορετικούς λόγους, αυτές οι δύο εισηγμένες/μετοχές αποτελούν bets με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή και αυτό εξηγεί τον αυξημένο τζίρο με 3,146 και με 1,688 εκατ. αντίστοιχα.

Με την αγορά σε πλαγιοανοδική κίνηση, με τις τράπεζες πάνω από τις 800 μονάδες, η αφορμή δεν αφέθηκε να πάει χαμένη και έτσι η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώθηκε στις 79/34 -σε 2/1-, με πλειάδα μετοχών των χαμηλότερων κατηγοριών, για ακόμη μία συνεδρίαση, στο προσκήνιο. Lavipharm, Forthnet, Intralot με διψήφιο ποσοστό, Audiovisual, MIG, Πλαστικά Κρήτης, Ιντρακόμ, ΑΒΑΞ, Quality κ.α. με απόδοση μεγαλύτερη του 3%. Και κατά πώς φαίνεται, όσο η τάση στα μεγάλα παραμένει long, στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία... the show must go on...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v