Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι προσδοκίες και τα χάντικαπ για τον ΓΔ

Στις αποφάσεις της FED στρέφεται το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών, ενώ στην Ελλάδα το βλέμμα παραμένει στραμμένο στην αξιολόγηση από τη Fitch. Ποιες είναι οι μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις.

ΧΑ: Οι προσδοκίες και τα χάντικαπ για τον ΓΔ

Με καλούς οιωνούς για τους long αλλά και με... χαρτιά για τους short ξεκινά η εβδομάδα. Δύο και σήμερα, για να ολοκληρωθεί ο Ιούλιος, με το ΧΑ να διαγράφει ένα ανοδικό σερί επτά μηνών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται στις 890.70 μονάδες.

Ανοδική μεν η τάση στη Wall Street, με τον S&P 500 στις 3.025,86 μονάδες, αλλά με εξελίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit και τις Βρυξέλλες να ανησυχούν από τους σχεδιασμούς της Ρώμης. Προσώρας οι δύο παράμετροι, κυρίως η πρώτη, που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των short θέλει λίγο τον χρόνο της, που πρακτικά σημαίνει πως δεν θα αμφισβητηθεί το θετικό κλείσιμο Ιουλίου.

Για το ΧΑ, η απόδοση είναι στο 2,56% (σε μηνιαίο) και σε 45,23% από την αρχή του έτους, με κλάδο-μοχλό, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής. Στις 782,71 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, σε απόσταση από τα επίπεδα τιμών της τρίτης AMK του 2015, με δυναμική όμως και ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυροποίησής της εάν και εφόσον ο οίκος Fitch κάνει την έκπληξη την Παρασκευή. Ενδεχόμενο που έχει τις πιθανότητές του, γι' αυτό και κατά την εκτίμησή μου θα υπάρξουν επενδυτικοί κύκλοι που θα ποντάρουν. Το εάν θα τους βγει ή όχι θα το γνωρίζουμε στο τέλος της εβδομάδας.

Στο ενδιάμεσο, με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η όποια απόφαση του επικεφαλής της Fed -την Τετάρτη-, θυμίζοντας πως ο ομόλογός του της ΕΚΤ άφησε μεν αμετάβλητα τα ευρω-επιτόκια, αλλά με... ορθάνοιχτο το παράθυρο για μείωσή τους στη συνέχεια. Αποφάσεις που από τη στιγμή που επηρεάζουν τη Wall Street, αφορούν και εμάς.

Με καλό ρυθμό οι αγοραστές πέτυχαν την υπέρβαση του ορίου των 880 μονάδων, κίνηση που επιτεύχθηκε τόσο με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο όσο με πλειάδα blue chips, λ.χ. Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΛΠ, Lamda, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Στις 2.205,19 μονάδες ο FTSE25, με τις 2.166 μονάδες κοντινή στήριξη και τις 2.230 και 2.284 επόμενοι στόχοι για τους long.

Για την υπέρβαση των 900 μονάδων, «καύσιμα» απαιτούνται και από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και από τα blue chips, ορισμένα από τα οποία έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο αντοχών της long τάσης τους. Το αν οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Λ.χ. η ψήφιση των φοροελαφρύνσεων, που αφορούν στα εταιρικά έσοδα/κέρδη, είναι μία εξέλιξη που τη θέλει η αγορά. Μία άλλη αφορά στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, μέτωπο όπου η ΕΕΣΥΠ εξακολουθεί να κινείται με ρυθμό... χελώνας.

Από ένα ενδεικτικό «καλάθι» επιλογών, με long τάση διαμορφώνονται οι μετοχές των Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Eurobank και από τις μικρότερες κατηγορίες Quest, Entersoft, ΟΛΘ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v