Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεγγίζει τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Με ήπιες συναλλαγές και στήριξη κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και τη μετοχή της ΔΕΗ, ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει ακόμα περισσότερο το ψυχολογικό όριο. Στασιμότητα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή της FED.

ΧΑ: Προσεγγίζει τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Σε θερινό ρυθμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή όμως να επικεντρώνεται και στις όποιες δηλώσεις Πάουελ, μεθαύριο Τετάρτη. Στις 12.416 μονάδες με μικρές απώλειες ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.024 μον. από λίγο χαμηλότερο επίπεδο τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Στα καθ' ημάς, με υποτονικές συναλλαγές η αρχή της συνεδρίασης, ενώ στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν αγοραστές κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να πλησιάσει σε απόσταση έξι μονάδων από την κορυφή των 900,31 μονάδων. 

Χωρίς βιασύνη οι κινήσεις τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, με τις πρώτες εντολές -έως τις 11:10- ελεγχόμενες και σε ρυθμό που διευκολύνει τη συντήρηση της ανοδικής τάσης για τους βασικούς δείκτες.

Στο συν και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, για τον Ιούλιο, συμπληρώνοντας -κατά το πώς φαίνεται- ένα ανοδικό σερί που το ΧΑ είχε να γνωρίσει από τον Αύγουστο του 2012 (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013).

Το 54% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, αρκετά πάνω από τον μέσο ημερήσιο τζίρο μηνός (στο περίπου 40%), με περιορισμένες κινήσεις από traders, οι οποίοι ποντάρουν στην ετυμηγορία του οίκου Fitch, την Παρασκευή.

Περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής, με την Alpha Bank να ακολουθεί με τη μεγαλύτερη άνοδο (με 2,55% στο 1,693 ευρώ). Στο 0,8705 η μετοχή της Eurobank, στα 2,868 της Πειραιώς.

Στο εύρος των 786,38-795,92 ο Δείκτης Τραπεζών, που όσο είναι υψηλότερα των 780 ενισχύεται το ενδεχόμενο υπέρβασης των 800 μονάδων, που είναι και το ζητούμενο των long για το κλείσιμο Ιουλίου.

Προσώρας για τον ΔΤΡ η απόδοση είναι στο 81,09% από την αρχή του έτους.

Στην περιοχή των 2.215 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με μεικτές τάσεις όπως και στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε ΔΕΗ, Jumbo, Viohalco, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Lamda, ΕΛΠΕ, Quest κ.α. η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 51/23. Με αγοραστές στα περισσότερα blue chips, με μεγαλύτερη άνοδο για μετοχές των Cenergy (στο 1,548 ευρώ), ΔΕΗ (στα 2,822 ), Motor Oil (στα 22,54 ), Fourlis (στα 5,68 ευρώ).

Υποτονικό το κλίμα και στα μεσαία-χαμηλότερα, με ισχυρότερη τάση για Trastor, Κορδέλλου, Intertech, Attica Συμμετοχών, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Inform Lykos, MLS κ.α.

Στα 11 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 11:20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v