Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλείνει ταμείο για το πρώτο επτάμηνο

Χωρίς σημαντική επιβάρυνση σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζει η εγχώρια αγορά, μετά τη χθεσινή διόρθωση. Στις αποφάσεις της FED στρέφεται η προσοχή των διεθνών αγορών. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Κλείνει ταμείο για το πρώτο επτάμηνο

Τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου και αδιαμφισβήτητα το γεγονός είναι πως για έβδομο συνεχόμενο μήνα το ΧΑ διατηρεί την ανοδική φορά του. Από το 2012 είχε να καταγραφεί ανάλογος χρονισμός, όταν -τότε- στο ΧΑ ξεκινούσε ένας κύκλος από τον Αύγουστο που διάρκεσε μέχρι τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς.

Στις 889,91 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.197,58 ο FTSE25 και στις 807,15 ο Δείκτης Τραπεζών. Στα 77,774 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, αυξημένη κατά περίπου 25 εκατ., με αυτήν της Δευτέρας και κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων. Γεγονός που παραπέμπει σε ενεργοποίηση περισσότερων πωλητών, απ' ό,τι σε προηγούμενες συνεδριάσεις αλλά και σε ενεργότερο «μάζεμα» από την πλευρά των αγοραστών.

Στην Ευρώπη, τα νέα οικονομικά στοιχεία, λ.χ. για το οικονομικό κλίμα, επιβεβαιώνουν την περαιτέρω επιβράδυνση οικονομιών της Ευρωζώνης, με κύρια την οικονομία της Γερμανίας, με το κλίμα να αποτυπώνεται και σε μία μεγάλη... βουτιά του DAX στη Φρανκφούρτη.

Κατά 2,16% χαμηλότερα ο δείκτης στις 12.150 μονάδες και από μία άποψη, η όλη κατάσταση μας διευκολύνει καθώς ο super Mario θα υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει το όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Στο σχετικό διάγραμμα (του Ηλία Ζαχαράκη) που παραθέτουμε, συγκριτικό του ΓΔ vs DAX αποτυπώνεται η διαφοροποίηση του ΧΑ έναντι των περισσότερων κύριων χρηματιστηρίων, ενδεικτικά σε σχέση με την πορεία του DAX στη Φρανκφούρτη. Το ΧΑ έχει διαφορετική συμπεριφορά ακόμη και σε πτωτικές συνεδριάσεις, όπως για παράδειγμα χθες. Στο μείον 2,16% ο DAX, στο μείον 0,58% ο ΓΔ, ενισχύοντας την εκτίμηση αυτού του discount που μέρα με τη μέρα διευρύνεται. Επίσης ενδεικτικό το ότι ενώ για τον DAX η απόδοση είναι στο 15,07% από την αρχή του έτους, στο ΧΑ ο ΓΔ έχει αντιδράσει 45,09% στο ίδιο διάστημα. Βέβαια το ΧΑ έρχεται από ένα αρνητικό 2018, με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει μέχρι τα όρια της απαξίωσης, πλην όμως το 2019 μέχρι τώρα είναι μία άλλη χρονιά, που φέρνει το χρηματιστήριό μας στην κορυφή των διεθνών αγορών από την πλευρά της απόδοσης.

Το αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι ο Moody's, που «βλέπει» αναπτυξιακό άλμα σε Ελλάδα και Κύπρο (μακάρι), θα φανεί στη συνέχεια, ωστόσο όσον αφορά στα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο, η χώρα μας είχε θετικό πρόσημο, όπως και οι Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία. Και αυτό, έστω και σε επίπεδο δείκτη, κάτι δείχνει.

Τα αναφέρω όλα αυτά για να ενισχύσω την προσέγγιση που εδώ και μήνες έχει η στήλη πως το Risky Greek Bet θέλγει -μέχρι τώρα- τα κάθε λογής funds, που έχουν ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις long θέσεις τους, την ώρα που επιδίδονται σε ένα... φρενήρες trading κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με αποδόσεις που... ζαλίζουν.

Αυτό το στοίχημα δεν έχουν λόγους να το διακινδυνεύσουν τώρα τα funds, απεναντίας θα έλεγα πως θα ήταν πιθανότερο να το κορυφώσουν, με επαναφορά του τραπεζικού κλάδου προς τα επίπεδα των ΑΜΚ του 2015. Και μετά βλέπουμε.

Πτωτική η χθεσινή συνεδρίαση, με πωλήσεις στα περισσότερα blue chips αλλά και συγχρονισμένο μάζεμα προς το κλείσιμο. Ωστόσο από τους 3 δείκτες, για τους μεν ΓΔ και ΔΤΡ το κλείσιμο δεν αλλάζει τη φορά, καθώς ήταν πάνω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη, δεν συνέβη το ίδιο με τον FTSE25 που έχει ένα... προβληματάκι. Θα φανεί σήμερα εάν θα μας δώσει κλείσιμο, σε μηνιαίο, πάνω από τη στήριξη που αναφέραμε σε τελευταίο Εκηβόλο μας.

Ημέρα ΤΙΤΑΝ η σημερινή, με τη μετοχή να βρίσκει ρυθμό στο... τρίγωνο Βρυξέλλες - Παρίσι - Αθήνα, συνεδρίαση που περιμένουμε να βγάλουν αντίδραση ο ΟΤΕ ή μετοχές όπως οι Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, με την Coca Cola να κρατά τα 31,50 ευρώ.

Στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, το... πάρτι καλά κρατεί, καθώς και χθες σε μία ομάδα 25 μετοχών η απόδοση ξεπέρασε το 2%.

Στο 2,46% η απόδοση του ΓΔ για τον Ιούλιο, με τον ΔΤΡ οριακά στο συν 0,11%. Για να δούμε σε «κλείσιμο» πώς θα ολοκληρωθεί και αυτός ο μήνας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v