Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης

Με περιορισμένους όγκους συναλλαγών, ο ΓΔ υποχωρεί κάτω από τις 890 μονάδες. Επικρατούν οι πωλητές και στον τραπεζικό κλάδο, που αρχικά «αντιστάθηκε». Ποια blue chips διαφοροποιούνται, επιχειρώντας να πιάσουν υψηλότερες τιμές.

ΧΑ: Διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης

Σε αρνητικό έδαφος τα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, το ΧΑ και τα futures του S&P 500. Σταθερά στο μείον ο DAX, από την αρχή της συνεδρίασης, με τις απώλειες να διευρύνονται σταδιακά και από τις 12.404 να διορθώνει έως τις 12.247 μονάδες.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα για τις ενέργειες της Fed, πλην όμως νέα οικονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε επιβράδυνση για τη γερμανική οικονομία, με ενδεικτική τη νέα επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Φυσιολογικό το μείον 0,24% για τα futures του S&P 500 από τις 3.014 μονάδες, μετά την καταγραφή νέων υψηλών για τον δείκτη, στις 3.027,98 μονάδες.

Σε διόρθωση και το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη από τις αρχικά 896,92 να διολισθαίνει έως τις 887,71 μονάδες, απόρροια περιορισμένης έκτασης πωλήσεων, κυρίως σε μη τραπεζικές μετοχές και blue chips. Το κύριο μέρος του ενδιαφέροντος/συναλλαγών και κινητικότητας στον τραπεζικό κλάδο, με το 51% του τζίρου να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί και τον ΔΤΡ να διαγράφει διόρθωση από τις 817,68 έως τις 793,80 μονάδες.

Ενθαρρυντική, μέχρι τώρα, ένδειξη η μη υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα των 880 μονάδων και του FTSE25 κάτω από τις 2.203 μονάδες.

Στην περίπτωση που οι συγκεκριμένες τιμές χαθούν, τότε ο πήχης χαμηλώνει προς τις 870 και 2.180 μονάδες αντίστοιχα, αλλά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα δούμε εάν και εφόσον διευρυνθεί η διόρθωση. Πάντως από τον μέχρι τώρα ρυθμό εντολών, από το... βάθος των πωλήσεων δεν φαίνεται να κινδυνεύει η δεύτερη/χαμηλότερη σειρά περιοχών στήριξης.

Συναλλαγές λιγότερες των 30 εκατ., στις 13:45, με το μεγαλύτερο μέρος, όπως αναφέραμε, στις τραπεζικές. Στα 2,567 η μετοχή της ΕΤΕ, με τις μικρότερες απώλειες συγκριτικά με τις άλλες τρεις συστημικές. Στο 0,474 η μετοχή της Attica Bank και σήμερα με αγοραστές.

Από τις μετοχές του δείκτη, εμφανής η υπερίσχυση των πωλητών, θυμίζοντας πως στα τελευταία σχόλιά μας έχουμε αναφερθεί και στη διακριτική αύξηση των short θέσεων σε ΣΜΕ συγκεκριμένων μετοχών, αλλά και μίας μικρής έκτασης «διανομής χαρτιών» σε σχετικά υψηλές τιμές.

Με πωλήσεις/πιέσεις η μετοχή της ΔΕΗ, στα 2,89 ευρώ, ενώ με πωλητές είναι και οι περισσότερες μετοχές του δείκτη. Μεγαλύτερες απώλειες, από το 3,33% της ΔΕΗ για τίτλους των Cenergy (2,33%), ΕΛΠΕ (1,88%), Jumbo (1,56%), Lamda Development (1,25%) κ.α.

Με θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, Fourlis, Πειραιώς.

Στις 31/78 η σχέση ανοδικών/πτωτικών λίγο πριν τις 14:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v