Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο φλερτ με τις 900 μονάδες

Με οδηγούς τις Πειραιώς, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά και ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο. Κέρδη 14% για τη μετοχή της MIG. Καλύτερη εικόνα και από τον όγκο συναλλαγών. Η προσοχή και στη FED.

ΧΑ: Νέο φλερτ με τις 900 μονάδες

Ηπιες ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, συνεχίζεται το... φλερτ με τις 900 μονάδες στο ΧΑ.
Σε αναμονή των όποιων νεότερων από τη Fed, τα futures του S&P 500 συντηρούνται λίγο υψηλότερα, από τις 3.018 μονάδες.

Στο ΧΑ, παρά τη θερινή ραστώνη και τις άδειες, συναλλαγές και τζίρος διαμορφώνονταν λίγο νωρίτερα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εάν μάλιστα το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης μας επιφυλάσσει ένα «κλείσιμο» περίπου σαν το χθεσινό, δεν αποκλείεται η αξία των συναλλαγών να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε συσσώρευση βασικοί δείκτες και μετοχές, μέχρι τις 13:00-13:15, με το ενδιαφέρον να θερμαίνεται σταδιακά στη συνέχεια, να επιταχύνεται η ροή εντολών/συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει σε απόσταση μόλις 3,5 μον. το όριο των 900 μονάδων, επίπεδο που έπιασε στις 16:25.

Κλάδος στον οποίο οφείλεται το γύρισμα και για τα blue chips ο τραπεζικός, όπου και αυξήθηκαν οι συναλλαγές/τζίρος, για να διαμορφωθεί στο 43%, μερίδιο μεγαλύτερο απ' ό,τι την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακό παράγοντα, αυτή η αλλαγή σχετίζεται λιγότερο με την όποια απόφαση της Fed και περισσότερο με την αναμενόμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, μεθαύριο Παρασκευή. Ενα στοίχημα που από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής και σταδιακά από τη Δευτέρα άρχισε να ενεργοποιείται από την πλευρά συγκεκριμένων ξένων funds, κυρίως αμερικανικών. Θα φανεί σε 2 ημέρες ακριβώς ποια θα είναι η στάση των ξένων, πώς θα βαθμολογηθεί η προοπτική της οικονομίας στο πρώτο -ουσιαστικά- crash test της νέας κυβέρνησης από τους οίκους αξιολόγησης.

Σταθερά πάνω από το όριο των 800 στις 817 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών και αυτό είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη για τον ΔΤΡ, που κλείνει το μήνα με 1,38% και με το θεαματικό 85,93% από την αρχή του έτους.

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Πειραιώς, που με 6,48% υπερβαίνει το φράγμα των 3 στα 3,09 ευρώ, κάνοντας τη θετική έκπληξη της ημέρας για τον τραπεζικό κλάδο. Ακολουθούν κατά σειρά Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν πως ο κλάδος με το μεγαλύτερο (δυνητικό ) περιθώριο αντίδρασης είναι ο τραπεζικός, σε μία περίοδο που σε αρκετά blue chips είναι εμφανή τα σημάδια κόπωσης.

Λίγο χαμηλότερα των 2.120 ο FTSE25, ένα όριο που καλό -για τους long- θα ήταν να υπερβεί σε «κλείσιμο».
Ο ΟΤΕ με 1,06% στα 12,43 και ΔΕΗ με 4,91 στα 2,78 είναι οι δύο μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο από τα blue chips, σε μία συγκυρία που άλλες «βαριές» δυνάμεις όπως λ.χ. Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil κ.α. υποαποδίδουν έναντι της αγοράς,

Πολύ καλή η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς είναι στο 2/1 και με 74 μετοχές με θετικό πρόσημο.

Περισσότερες από 25 οι μετοχές με ποσοστό ανόδου μεγαλύτερο του 3%. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης η μετοχή της MIG, με 14,12% μετά τις τελευταίες θετικές ειδήσεις.

Ακολουθούν Intralot, Frigoglass, Alumil, Πλαστικά Κρήτης, ΕΥΑΘ, Καράτζης κ.α. κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.
(*) στις 15:25, με τον ΓΔ κατά 0,91% υψηλότερα προς τις 898 και με τον ΔΤΡ με 1,27% στις 820 μονάδες, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 45 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v