Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μάζεμα» εξπρές στο φινάλε της συνεδρίασης

Στις 889 μονάδες το κλείσιμο με τις απώλειες να περιορίζονται σημαντικά στα τελευταία λεπτά. Θετικό γύρισμα για Πειραιώς και Εθνική, απώλειες για Motor Oil, ΔΕΗ. Αυξημένες οι συναλλαγές στα 78,4 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: «Μάζεμα» εξπρές στο φινάλε της συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,47%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωνε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 7,54%.

Σήμερα και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, ευκαιρίας δοθείσης από το συνεχιζόμενα επιφυλακτικό και ελαφρώς επιδεινούμενο κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. προχώρησαν σε ελεγχόμενη και εντός προγράμματος, διόρθωση, αλλά η λήξη των συναλλαγών τους βρήκε με μικτά πρόσημα και αρκετά μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων.

Από την άλλη, οριακή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,070%.

Όλα δείχνουν ότι οι 895 – 900 μονάδες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και οι 2250 μονάδες για τον FTSE25, θέλουν τον χρόνο τους για να υπερκεραστούν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, απόλυτη ένδειξη τραβήγματος των αγοραστών σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Η συνεδρίαση

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, μπορεί το σύνολο των εν λόγω τίτλων να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι αγοραστές, που τράβηξαν μετοχές και κλαδικό δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με τον ΔΤΡ να ολοκληρώνει της συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και απόλυτα οριακά κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αν και κινήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, μεταξύ 817,68 (+1,38%) και 783,43 μονάδων (-2,86%), το εντυπωσιακό “come back” των αγοραστών κατά το τελευταίο ημίωρο, είχε σαν αποτέλεσμα στις 17.00 να βρεθεί στις 807,51 (+0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 807,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,08%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αν χαθεί η πρώτη στήριξη στις 790 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 732 – 730 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Από εκεί και χαμηλότερα, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, θα προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις θέσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη διαγωνιστική διαδικασία για την πρώτη τιτλοποίηση ‘κόκκινων’ ενυπόθηκων δανείων ξεκίνησε η Alpha Bank. Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η περίοδος υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας και άνοιξε το Virtual Data Room για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ (project ‘Orion’). Το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 36000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 19000 Δανειοληπτών, με αξία εξασφαλίσεων 2,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στους Επενδυτές η Τράπεζα. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 9 Σεπτεμβρίου, με την Τράπεζα να στοχεύει στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας, πριν το τέλος του έτους”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+2,05%), Ελλάκτωρ (+0,72%), ΕΕΕ (+0,03%), Σαράντης (+1,18%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,28%) και Fourlis (+1,06%).

Δεύτερη μέρα διόρθωσης – κατοχύρωσης κερδών για την μετοχή της ΔΕΗ (-2,57%), με τον τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 2,588 ευρώ (-4,85%). Το κλείσιμο χαμηλότερα των 2,58 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 2,132 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Ιδιαίτερα ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στα 2,93 – 3,00 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 3,35 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Jumbo (-0,28%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες εννέα (!) Στα 17,20 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 18,80 – 18,88 ευρώ, η ισχυροποιημένη αντίσταση. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και μακριά από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 17,57 ευρώ (-2,01%)

Κατεβαίνοντας στα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Quest (+1,68%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,10 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στα πλαίσια του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 23.827.264 νέες μετοχές, σε αναλογία αντικατάστασης 3 νέες για κάθε 1 παλαιά μετοχή. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 23.827.264 μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ορίστηκε η 02/08/2019. Ο τίτλος, με προσαρμοσμένο κλείσιμο, κινείται σε υψηλά 19 ετών.

Στην περίπτωση του Κέκροπα (+1,64%), η είδηση που αφορούσε την κοινοποίηση της απόφασης του τελικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τα 300, περίπου, στρέμματα μένουν οριστικά στην κατοχή της εισηγμένης και δεν χαρακτηρίζονται δασικά, ήλθε με αισθητή χρονοκαθυστέρηση και πιο συγκεκριμένα χθες μετά την λήξη της συνεδρίασης και αφού είχαν προηγηθεί πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Μπορεί σήμερα η μετοχή να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η προσφορά ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, αν συνυπολογιστούν η είδηση και η σημαντική διόρθωση που είχε προηγηθεί, καθώς αρκετοί από όσους είχαν αναλάβει τα τελευταία “πονταρίσματα”, αποφάσισαν να μειώσουν θέσεις και να αποχωρήσουν, με αναπάντητο το ερώτημα “προς τι η καθυστέρηση ενημέρωσης του Επενδυτικού Κοινού, για μία τόσο σημαντική απόφαση;”.

Από εκεί και πέρα, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+2,37%), πέντε για την BriQ (+4,17%), τρεις για την Ιντερτέκ (+1,32%), σε υψηλά 119 μηνών η Αλουμύλ (+16,36%), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε σε Λανακάμ (+24,22%, με “ανοιχτές” εντολές αγορών) και Σπύρου (+2,27%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Τρ. Αττικής (+3%), ανά τακτά χρονικά διαστήματα δηλώνει παρουσία ο πωλητής στην Fieratex (-2,80%), επιστροφή αγοραστών για τους Ευρωσυμβούλους (+3,68%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Foodlink (+3,45%) και Κορδέλλου (+3,90%), ενώ σε υψηλά 13 μηνών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η Forthnet (+8,70%).

Από την άλλη, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (-4,26%) και πέντε πτωτικές με μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, για την Τεχνική Ολυμπιακή (-3,27%).

Οι οριακές μεταβολές, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 840 μονάδες, όπως και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 895 – 900. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 917 – 920 και 942 – 950 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 872 και 850 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2084 μονάδες και η πρώτη, σημαντική, αντίσταση στην ζώνη 2230 – 2250. Ανοδική “δραπέτευση” μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2284 – 2300 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2184 και 2166 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 896,92 (+0,21%) και 882,15 μονάδων (-1,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 889,13 (-0,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 889,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,58%.

Ο τζίρος στα 77 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Fourlis και στο χαμηλό οι Motor Oil και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Τι αναμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

“Το φετινό Καλοκαίρι είναι διαφορετικό σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών, τόσο για την Οικονομία, όσο και για το Χρηματιστήριο”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Ωστόσο, ενόψει του Αυγούστου η παραδοσιακή θερινή ραστώνη έχει κάνει την εμφάνισή της, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των συναλλαγών και κάτω από 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Με τη νέα Κυβέρνηση όμως να κινείται πολυμέτωπα στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, το πρώτο Φορολογικό Νομοσχέδιο εισάγεται επειγόντως προς ψήφιση στη Βουλή και τις παρεμβάσεις σε διάφορα πεδία (από το Ελληνικό και τον Ελληνικό Χρυσό μέχρι την Creta Farms) να συνιστούν μια καθημερινότητα με πυκνή και ουσιαστική ειδησεογραφία, καθώς διαφαίνεται ότι οι Διοικήσεις πολλών Φορέων του Ιδιωτικού τομέα επαναφέρουν τη δρομολόγηση αναπτυξιακών σχεδιασμών.

Κομβική σημασία για την δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στην Οικονομία έχει ασφαλώς το Τραπεζικό Σύστημα, που καλείται να αυξήσει τις πιστοδοτήσεις προς τον Ιδιωτικό τομέα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να επιταχυνθεί προηγουμένως η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαδικασία που αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα.

Με τα σχήματα που είναι ήδη σχεδιασμένα, τις τιτλοποιήσεις και το Φορέα ειδικού σκοπού της ΤτΕ, να τυγχάνουν σύντομα των εγκρίσεων από τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Επομένως, ο Τραπεζικός κλάδος καλείται στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή εξελίξεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές θα ακολουθήσουν, με εκείνες του Ενεργειακού κλάδου να έχουν ειδικό βάρος.

Όπως η ΔΕΗ, ενόψει της υλοποίησης σχεδίου εξυγίανσης και σταθεροποίησης των μεγεθών της, που καλείται να εφαρμόσει η νέα Διοίκηση και τα ΕΛΠΕ ενόψει πιθανών εξελίξεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη και η κινητικότητα μετοχών της Περιφέρειας που ήδη καταγράφεται, επιβεβαιώνοντας ότι επεκτείνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, από κοινού με τη διάθεση ανάληψης αυξημένων επενδυτικών κινδύνων από τους Επενδυτές.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΓΔ “βλέπει” πλέον τις 900 μονάδες ως ένα εφικτό στόχο, ιδιαίτερα ενόψει της πιθανολογούμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας, την Παρασκευή 2/8 από τον Οίκο Fitch.

Παράλληλα, η υποχώρηση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων στην περιοχή του 2%, ανοίγει το δρόμο για μια νέα έκδοση πολυετούς τίτλου και την υλοποίηση του σχεδιασμού αποπληρωμής των “ακριβών” δανείων του ΔΝΤ.

Όμως, το βεβαρημένο από ‘γκρίζες ζώνες’ διεθνές περιβάλλον, είναι δυνατό να απειλήσει, ή και να ακυρώσει την αυτόνομη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου !

Με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, στο Περσικό Κόλπο αλλά και στο Αιγαίο να κλιμακώνεται. Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα να μην ολοκληρώνονται. Την ύφεση να απειλεί τη Γερμανική Οικονομία, όπως επισημαίνουν τα εγκυρότερα Ινστιτούτα και το ενδεχόμενο ενός άτακτου “Brexit” πιο πιθανό από ποτέ, με την παρουσία του Μπόρις Τζόνσον στη Πρωθυπουργία.

Γι’ αυτό άλλωστε η Federal δύσκολα θα αποφύγει την απόφαση μείωσης των επιτοκίων της στην συνεδρίαση της 31/7 , ενώ ο Μάριο Ντράγκι θα προβεί, πιθανότατα, σε ανακοινώσεις επανόδου της ποσοτικής χαλάρωσης το Σεπτέμβριο.

“Με τις Διεθνείς Αγορές να παραμένουν σε πλήρη απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνων και την τιμή του παραδοσιακού επενδυτικού καταφυγίου, του Χρυσού, να αναρριχάται πάνω από τα $1400”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε κούρσα κερδοφορίας και υψηλών αποδόσεων οδηγούν τη Μυτιληναίος οι στρατηγικές επιλογές της Διοίκησής της, στους τομείς της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου”, σύμφωνα με ειδική έκδοση της Επενδυτικής και Συμβουλευτικής εταιρείας EDISON. Μάλιστα εκτιμά πως “τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019, θα δείξουν ετήσια αύξηση 23% στα EBITDA της Εισηγμένης (εκτιμά τη διαμόρφωσή τους στα 178 εκατ. ευρώ), με τον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, να αποτελούν τον βασικό παράγοντα της ανόδου”.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με μικρή υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.754 συμβόλαια).

Στα 16.912 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.759 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.343, 1.736 για τον Αύγουστο και 607 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.220,75) κινήθηκε μεταξύ 2.196,25 και 2.236 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.662), Alpha Bank (4.901), Πειραιώς (2.948), ΔΕΗ (2.531), Εθνική (5.182), Ελλάκτωρα (450), Μυτιληναίο (156), MIG (3.941), Viohalco (151), ΑΔΜΗΕ (267), Cenergy (224), Intralot (245), ΟΠΑΠ (114), Τρ. Αττικής (341), ΕΧΑΕ (172).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.595, Alpha Bank 68.203, Εθνική 58.132, MIG 96.015, Πειραιώς 26.416, ΔΕΗ 17.866, Μυτιληναίο 10.617, Cenergy 10.264, Ελλάκτωρα 12.019.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                              Name of Issuer                            NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,72%

2019-07-26

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.729.334 τεμ., (από 36.759.723 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.979.985 τεμ. (24.013.652), ΔΕΗ 6.987.305 τεμ. (7.075.542), Eurobank 70.239.841 τεμ. (70.322.985), Εθνική 29.461.462 τεμ. (29.476.379), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι διεθνείς αγορές

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.  Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, σαφώς μικρότερες στην Wall Street. Θετική μεταβολή για Πετρέλαιο και Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Συνεχίστηκε η επιδείνωση του ηθικού των Γερμανών Καταναλωτών, οδεύοντας προς τον Αύγουστο. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK μειώθηκε στο 9,7, από 9,8 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2017, ωστόσο ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες τον Ιούλιο, από 103,3 τον προηγούμενο μήνα και 105,2 τον Μάιο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Κίνα να μην περιμένει να τελειώσει η πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο για να οριστικοποιήσει μια εμπορική συμφωνία, λέγοντας ότι εάν κερδίσει την επανεκλογή του στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020, το Πεκίνο θα λάβει μια χειρότερη συμφωνία, ή ακόμα και καμία συμφωνία.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε αδύναμος και τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίου από τη Fed την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,1% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 1,4%. Η μέτρηση αυτή είναι πολύ κάτω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%. 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v