Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με άρωμα stock picking

Ηπιες μεταβολές για τους δείκτες και χαμηλός όγκος συναλλαγών χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά, που ευθυγραμμίζεται με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Διψήφια άνοδος για τη μετοχή της MIG, στη σκιά των επιχειρηματικών εξελίξεων.

ΧΑ: Συνεδρίαση με άρωμα stock picking

Με επιφύλαξη οι πρώτες κινήσεις traders και επενδυτών από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Περιμένοντας τις όποιες ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed, με τα futures στη Wall Street να μη δείχνουν προς σαφή κατεύθυνση.

Ενδεικτικό το ότι τα συμβόλαια του S&P 500 ξεκινούν από λίγο πιο πάνω και συγκεκριμένα από τις 3.018 μονάδες. Στις 12.145 μονάδες ο DAX, με οριακές απώλειες, αναμένοντας τη FED.

Στα καθ' ημάς, τελευταία συνεδρίαση μηνός και 7μήνου, με μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών να προχωρά σε απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη κατοχύρωση θέσεων/υπεραξιών. Ενα πέρασμα από το ταμείο για ανάληψη μέρους των σημαντικών υπεραξιών που έχουν αποκτηθεί σε όλο αυτό το διάστημα είναι κάτι που επιβάλλεται ενόψει και της περιόδου διακοπών που ξεκινά.

Χαρακτηριστικά λόγια χρηματιστή, ο οποίος εκτιμά πως η αγορά δικαιολογείται να κάνει μία μικρή «κοιλιά» πριν την επόμενη προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων. Βιασύνη, απ' ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει από την πλευρά των traders, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των στηρίξεων στις 880/870 μονάδες και κινήσεις stock picking μέχρι νεωτέρας. Αλλωστε η αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch αναμένεται να διαμορφώσει τάση, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, από Δευτέρα.

Στην περιοχή των 888 μονάδων ο ΓΔ, με μικρές απώλειες 0,11%, με τον τραπεζικό κλάδο χαμηλότερα κατά 0,88% στις 801 και ο FTSE25 στην περιοχή των 2.201 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε επίπεδα καλύτερα της χθεσινής συνεδρίασης, αν και ο μεγαλύτερος τζίρος χθες έγινε προς το τέλος, με αποτέλεσμα η αξία συναλλαγών να ανέλθει στα 77 εκατ. ευρώ, κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων.

Η χθεσινή «εξαέρωση» ενός μέρους από τις θέσεις σε blue chips μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των long, εάν και εφόσον συνεχίσουν να απορροφούν την προσφορά σε τιμές κοντά στα επίπεδα των 880/870 του ΓΔ.

Το 34% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο και σε μετοχές των Jumbo, MIG, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot κ.ά.

Στον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Πειραιώς, κοντά στο εκατομμύριο λίγο πριν τις 11:30, με τη μετοχή να επιχειρεί μία αντίδραση προς τα 2,95 ευρώ.

Σε Cenergy, TCI, Lamda, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Sarantis και Πειραιώς υπερισχύουν οι αγοραστές, με τον ΟΤΕ στα 12,43 ευρώ να επιβεβαιώνει την προσυνεδριακή προσέγγισή μας, πως πρέπει να είναι από τις μετοχές που θα βγουν μπροστά σήμερα.

Στις 41/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τη MIG να ξεχωρίζει με αντίδραση της τάξεως του 12%, αποτέλεσμα και του smart deal της Πειραιώς με τη Farallon. Eνέργεια... smart, που όντως μπορεί να παράξει θετικό αποτέλεσμα στη συνέχεια. Σημειωτέον πως η αντίδραση της MIG γίνεται με αυξημένες συναλλαγές, που ξεπερνούσαν τις 700 χιλιάδες ευρώ (στις 11:30). Επίσης με ενισχυμένο τζίρο η αντίδραση και της Intralot, με 5,74% στο 0,553 ευρώ, απόρροια και των εξελίξεων που αφορούν στην GameNet (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο...).

Με αγοραστές και σε μετοχές των ΕΚΤΕΡ, Attica Bank, Alumil, ΑΒΑΞ, που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v