Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Και οι επτά ήταν… υπέροχοι!

Με κέρδη 46,74% για τον ΓΔ και 88% για τις τράπεζες έκλεισε το επτάμηνο. Με αντεπίθεση των αγοραστών στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 899,93 μονάδες. Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΛΠ αλλά και Ελλάκτωρ, Εθνική και Alpha Bank σήκωσαν το βάρος. Κέρδη 13% για MIG.

ΧΑ: Και οι επτά ήταν… υπέροχοι!

Η ταινία “Και οι επτά ήταν υπέροχοι” (The Magnificent Seven”) είναι γουέστερν αμερικανικής παραγωγής του 1960. Η σκηνοθεσία είναι του Τζον Στάρτζες και το σενάριο του Γουίλιαμ Ρόμπερτς. Πρωταγωνιστούν οι Γιουλ Μπρίνερ, Ίλαϊ Γουάλακ, Στηβ ΜακΚουήν, Τσαρλς Μπρόνσον, Ρόμπερτ Βον, Τζέιμς Κόμπερν, Χορστ Μπούχολτζ και Μπραντ Ντέξτερ. Η ταινία είναι ριμέικ των “Επτά Σαμουράι” του 1954 σε σκηνοθεσία Ακίρα Κουροσάβα.

Το 2013 η βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου χαρακτήρισε την ταινία ως αισθητικά, πολιτισμικά και ιστορικά σημαντική και την επέλεξε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 7μηνου, με τον Ιούλιο να αποδεικνύεται έβδομος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη κάτι, που σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., το Χ.Α. είχε να “δει” από την περίοδο Αυγούστου 2012, έως τον Φεβρουάριο του 2013 (τότε αθροιστικά κέρδη επταμήνου 65%).

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με μηνιαία κέρδη 3,62% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,72%.

Σύμφωνα με την Beta Sec., η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 75,2 εκατ. ευρώ, όταν τον Ιούλιο του 2018 είχε διαμορφωθεί στα 25 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έφθασαν στο 46,74% και του Τραπεζικού δείκτη στο 88,39%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 7μηνου η Αλουμύλ, με απόδοση 679% (!)

Αξίζει υπενθύμισης, για να μην πάρουν τον λόγο όσοι υποστηρίζουν ότι “οι ασχολούμενοι με τις Αγορές έχουν ‘κοντή μνήμη”, ότι πριν τους επτά ανοδικούς μήνες, είχαν προηγηθεί, για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., πέντε συνεχόμενοι πτωτικοί μήνες.

Από εκεί και πέρα και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού επταμήνου, χαρακτηρίστηκε από τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Από την άλλη, ήταν περισσότερο από ευδιάκριτο, ότι οι σημερινοί αγοραστές ετοίμαζαν μία σημαντική έκπληξη για τους Τεχνικούς Αναλυτές και αυτή δεν ήταν άλλη, από την διαφυγή του Δείκτη υψηλότερα των 900 μονάδων, χωρίς την απαιτούμενη, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, σημαντική αύξηση του τζίρου και με τον Δείκτη να κλείνει σε νέα υψηλά 53 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 26/2/2015 και στις 904,59 μονάδες.

Η τελική υπέρβαση των 900 μονάδων, δεν ήλθε καθώς έλειψαν οι βοήθειες της ΕΕΕ (-1,04% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Όλα τα παραπάνω, με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να διατηρούν την επιφυλακτικότητα των τελευταίων ημερών, περιμένοντας τα σημερινά μηνύματα από την Fed, ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 2,042%.

Μένοντας στα “Κρατικά χαρτιά”, το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,15%, από 0,23% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία το σημερινό κλείσιμο ήταν “τεχνικής φύσεως” και για την δημιουργία εντυπώσεων και προβληματισμού, στα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση (Fitch “BB-“, σταθερή προοπτική).

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η επενδυτική ψυχολογία, ενώ το σύνολο των traders έχει στραμμένη την προσοχή του στον Τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας ότι οι Τραπεζικές μετοχές θα ηγηθούν και της επόμενης ανοδικής κίνησης, έστω και αν οι τρέχουσες αποτιμήσεις, για πολλούς, μπορεί να θεωρούνται, σχετικά, “απαιτητικές”.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 54%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες καταστάσεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι BlackRock και Lansdowne Partners αύξησαν τις “short” θέσεις τους στην Alpha Bank, η πρώτη από το 0,82% στο 0,90% και η δεύτερη από το 0,65% στο 0,72%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα και σήμερα οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να συνηγορεί υπέρ των αγοραστών.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος αφού βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 799,06 μονάδες (-1%), η αντεπίθεση των αγοραστών τον “έσπρωξε” μέχρι τις 831,14 μονάδες (+2,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 829,11 (+2,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 828,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,61%.

Για τον εν λόγω δείκτη και αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο “ενθουσιασμό”, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 837 και 850 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long”, μέχρι νεωτέρας, στις 730 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “σημαντικός στρατηγικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να καταστεί η πρώτη επιλογή των Πελατών. Βάλαμε γερά τα θεμέλια με το τριετές πλάνο μετασχηματισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υγιής, σύγχρονη, ισχυρή και φιλική προς τον Πελάτη Τράπεζα”, τόνισε κατά τη διάρκεια της γ.σ. των Μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι “ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, κίνηση που θα αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαια της Τράπεζας”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “μία ανάσα πριν από την πώληση των δύο πακέτων 950, αθροιστικά, ακινήτων (“Star” και “Opus”) βρίσκεται η Eurobank, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα και έως τις 10 Αυγούστου η Τράπεζα θα δεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές και αμέσως θα επιλέξει τον Αγοραστή. Πρόκειται για τα πρώτα πακέτα πώλησης αμιγώς ακινήτων, δηλαδή δεν συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα ακίνητα έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της Eurοbank ως ανακτηθείσες εγγυήσεις από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και έχουν συνολική λογιστική αξία (book value) 110 εκατ. ευρώ”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική κινητοποίηση των αγοραστών στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, είχε σαν αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση, μόνο οι TITC (-0,51%), Jumbo (-1,29%), Viohalco (-0,24%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,93%), ΕΕΕ (-1,04%), Μυτιληναίος (-0,09%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,28%).

Λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ, αλλάζει πρόσημα η μετοχή της TITC (-0,51%), στις επτά συνεδριάσεις που μετρά στο Χ.Α.

Τα 20,00 ευρώ, σε κάθε περίπτωση, είναι αντίσταση και μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, με την δημόσια πρόταση, στην παρούσα, να έχει “πλάτη” στα 19,64 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long”, θεωρητικά, στα 17,20 ευρώ, με ενδιάμεσες στηρίξεις στα 18,30 και 17,60 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και σήμερα η μετοχή της Jumbo (-1,29%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εννέα πτωτικές στις τελευταίες εννέα (!) Στα 17,20 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 18,80 – 18,88 ευρώ, η ισχυροποιημένη αντίσταση. Η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας, επιβεβαιώνοντας την παρουσία πωλητή.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Εγχώρια Αγορά θα αναζητήσει κατεύθυνση από τις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες παραμένουν εστιασμένες στη FED, έχοντας προεξοφλήσει μία μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25%” εκτιμά η Eurobank.

“Tα βλέμματα της Επενδυτικής Κοινότητας είναι στραμμένα προς τη Fed, που αποφασίζει για τα παρεμβατικά της επιτόκια. Ο χθεσινός τρόπος αντίδρασης και η σημερινή εικόνα της Αγοράς, έδειξαν ότι η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι δυνατή, ενισχύοντας την πιθανότητα σύντομης υπέρβασης του ορίου των 900 μονάδων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στις παρυφές των 900 μονάδων, για ακόμη μία συνεδρίαση ‘βρήκε ταβάνι’ ο Γενικός Δείκτης”, σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν αρκετές φορές, η υπέρβαση στην Αγορά θα έλθει μόνο με την ανοδική διάσπαση αυτής της ζώνης τιμών, με τους Τραπεζικούς τίτλους να χρειάζεται να “παραλάβουν την σκυτάλη” σε αυτή τη φάση.

Σήμερα ολοκληρώθηκε και ο έβδομος συνεχόμενος ανοδικός μήνας της Αγοράς, κάτι που είχε να συμβεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Και πάλι τότε η εκλογική νίκη της ΝΔ, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από τις 500 στις 1050 μονάδες στο ίδιο χρονικό διάστημα, διπλασιάζοντας την τιμή του Δείκτη.

Όσον αφορά τη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, οι στηρίξεις έχουν ανέβει στα επίπεδα των 867 και 840 μονάδων. Αν και τα επίπεδα των συναλλαγών σήμερα ήταν ικανοποιητικά, η εποχική απραξία είθισται να κορυφώνει τον ερχόμενο μήνα. Η κομβικής σημασίας, στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αντίσταση των 900 μονάδων, είναι όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν και το ζητούμενο, με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στις 950 μονάδες.

Τα φώτα πλέον είναι στραμμένα στον Τραπεζικό δείκτη, όπου μετά από τρείς εβδομάδες πτωτικής τάσης, κατάφερε να επαναφέρει το ανοδικό σήμα σε ισχύ. Οι 785 μονάδες του κλαδικού δείκτη είναι και το σημαντικότερο επίπεδο στήριξης, ενώ οι αντιστάσεις που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου βρίσκονται στις 855 και στις 900 μονάδες, όπου μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα στο παρελθόν.

Συνοψίζοντας, η διάσπαση των 900 μονάδων απαιτεί αύξηση των συναλλαγών και την βοήθεια των Τραπεζικών μετοχών, με το τελευταίο να φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.

“Αν και η ειδησεογραφία αναμένεται φτωχή το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείουμε το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σε συμβολή με την επαναφορά του αγοραστικού σήματος στους Τραπεζικούς τίτλους, να συντελέσουν στην υπέρβαση των προαναφερθέντων τεχνικών ορίων”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε επί της αρχής συμφωνία με το private equity fund “Farallon” έχει έλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, η MIG και ο Μεγαλοπιστωτής της, Τράπεζα Πειραιώς, για την αναχρηματοδότηση σημαντικού μέρους του υφιστάμενου δανεισμού, που βαρύνει τη Μητρική του Ομίλου.

Η συμφωνία, που τελεί υπό την αίρεση διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence), προβλέπει ότι η “Farallon” θα δανείσει τη MIG, για να εξοφλήσει δάνειά της προς τη Fortress και την Πειραιώς και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Από την πλευρά της η MIG (+13,11%), ανακοίνωσε ότι “στο πλαίσιο διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων ευρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις για την αναδιάρθρωση ή/και αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού, χωρίς όμως να έχει προκύψει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ανακοινώσιμη συμφωνία”.

Εν τω μεταξύ, την απόφαση να αποσύρει την αξιολόγηση “CCC+” της Ιntralot (+10,33%) ανακοίνωσε η S&P, σε ό,τι αφορά το senior ασφαλισμένο χρέος της εταιρείας, μετά από αίτημα της εταιρείας.

Όπως θυμίζει, η αξιολόγηση είχε αρνητικό “outlook”, αντανακλώντας την εκτίμηση ότι η ρευστότητα θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους 6 - 12 μήνες, αν δεν καταφέρει να πουλήσει ενεργητικό και να επαναδιαπραγματευτεί τις πιστωτικές γραμμές της.

Το αρνητικό “outlook” αντανακλούσε επίσης, την πιθανότητα υποβάθμισης, αν εμφανιζόταν η πιθανότητα να προχωρήσει σε distressed αναδιάρθρωση οφειλών.

Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Ξαφνικός επιθετικός πωλητής στην Q&R (-26,92%), μετά τις τελευταίες εταιρικές ανακοινώσεις, επιστροφή αγοραστών σε Ίλυδα (+1,08%), Ιατρικό (+3,98%) και ΕΥΔΑΠ (+2,73% και προς νέα υψηλά 58 μηνών), προς νέα υψηλά 10ετιας η Αλουμύλ (+10,16%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (+2,08%), δείχνει να έχει πωλητή η Autohellas (0%), ενώ εμφατική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επιστροφή των αγοραστών στην Κρι Κρι (+5,77%), που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά.

Τεχνικά και αν οι αγοραστές διατηρήσουν τον πρώτο λόγο, για τον Γενικό Δείκτη η υπέρβαση των 900 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 917 – 920 μονάδες, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πάντα πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2250 μονάδων.

“H Ελλάδα και η Κύπρος αναμένεται να καταγράψουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη, κατά την επόμενη δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, υποστηρίζει η Moody's σε έκθεση της, στην οποία προσθέτει ωστόσο, πως “η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η Χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη στο Μπλοκ των 28”.

H Moody’s παρότι διατηρεί την αξιολόγηση “Caa2” με θετικές προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς, επισημαίνοντας τη βελτίωση στα μεγέθη της, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει θετικά για την αξιολόγησή της στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης, “οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία για βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στους επόμενους 12 - 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης”.

Ξεπέρασαν τα 3,6 δισ. ευρώ τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα χρέη Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων προς την Εφορία. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 3,609 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε ένα σύνολο απλήρωτων υποχρεώσεων που έχουν εκτοξευτεί στα 104,1 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές “φούσκωσαν” κατά 473 εκατ. ευρώ, πριν ακόμα ξεκινήσει η πληρωμή των φετινών εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος. Πολλοί Φορολογούμενοι, μάλιστα, εγκατέλειψαν παλιές ρυθμίσεις για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και να κερδίσουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών τους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 887,74 (-0,23%) και 901,57 μονάδων (+1,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 900,47 (+1,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 899,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.

Ο τζίρος στα 98 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ και με το αρνητικό οι ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και αυξητικές τάσεις στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.314 συμβόλαια).

Στα 16.757 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.912 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.798, 1.132 για τον Αύγουστο και 666 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.237) κινήθηκε μεταξύ 2.205 και 2.247 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Τρ. Αττικής, 39.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.586), Alpha Bank (4.591), Πειραιώς (3.874), ΔΕΗ (1.448), Εθνική (2.880), Ελλάκτωρα (824), Μυτιληναίο (178), MIG (9.646), Viohalco (332), ΑΔΜΗΕ (161), Cenergy (317), Intralot (941), Ιντρακόμ (131), Τρ. Αττικής (463), ΕΧΑΕ (355), ΓΕΚ (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.792, Alpha Bank 67.931, Εθνική 57.292, MIG 95.830, Πειραιώς 26.169, ΔΕΗ 18.626, Μυτιληναίο 10.661, Cenergy 10.189, Ελλάκτωρα 11.969.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                     Name of Issuer                      NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,72%

2019-07-26

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.046.670 τεμ., (από 37.729.334 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.668.467 τεμ. (23.979.985), ΔΕΗ 6.985.651 τεμ. (6.987.305), Eurobank 70.220.205 τεμ. (70.239.841), Εθνική 29.476.659 τεμ. (29.461.462), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ο δείκτης αγοραστικής δύναμης των Διευθυντικών Στελεχών (PMI) για τον Βιομηχανικό τομέα αυξήθηκε στις 49,7 μονάδες τον Ιούλιο, από τις 49,4 μονάδες που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία (NBS). Πρόκειται για την πρώτη θετική καταγραφή του δείκτη σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Ο PMI για τον μη Βιομηχανικό τομέα καταγράφηκε στις 53,7 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι καταγραφής στις 54,2 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και Κινέζων Αξιωματούχων για το Εμπόριο, διήρκησαν, μετά βίας, μισή ημέρα πριν ολοκληρωθούν σήμερα, με μια κοφτή απάντηση από το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντοναλντ Τραμπ, να μην χρονοτριβούν.

“Είναι άσκοπο να λες σε άλλους να πάρουν φάρμακα. όταν εσύ είσαι ο ασθενής”, δήλωσε η Εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Άνοδο κατέγραψαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,5% σε μηνιαία βάση, σε πραγματικούς όρους, μετά την πτώση 1,7% που είχαν καταγράψει τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις Αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, το β' τρίμηνο, έναντι αύξησης κατά 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,1%, έναντι αύξησης 1,2% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο υποχώρησε στο 1,1%, από 1,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,1%, από 1,3%.

Τα στοιχεία της Eurostat τόσο για το ΑΕΠ, όσο και για τις τιμές καταναλωτή της Ευρωζώνης, ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των Οικονομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούνιο υποχώρησε στο χαμηλό 11 ετών του 7,5%.

Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 156.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ADP την Τετάρτη.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Econoday προέβλεπαν άνοδο κατά 155.000.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v