Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 830 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να επικεντρώνονται στους τραπεζικούς τίτλους. Πτώση ως 6,5% για Πειραιώς. Στο «κόκκινο» το σύνολο των blue chips πλην ΔΕΗ και Τιτάνα.

Βαριές απώλειες για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Εντονες πιέσεις εκδηλώνονται στο Χρηματιστήριο με τις απώλειες στον τραπεζικό κλάδο να διαχέονται σταδιακά στο σύνολο των «βαριών χαρτιών».

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Αλλαγή τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια, ανοδικά αντιδρά το ΧΑ.

Στις ευρω-αγορές οι έντονες ανησυχίες της Παρασκευής έχουν...κατευναστεί σε βαθμό, που το ιταλικό 10ετές υποχωρεί (1,739%), ο DAX επανακάμπτει προς τις 11.800 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE100 πλησιάζει προς τις 7,285 μονάδες.

Ζητούμενο για την αναστροφή στο ΧΑ ήταν, από το προσυνεδριακό σχόλιο μας, ένα "γύρισμα" των αγορών, μετά την ταλαιπωρία της προηγούμενης εβδομάδος.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, για τη συνέχεια, το γεγονός πως τα futures στην Wall Street "δείχνουν" αρνητικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Πάντως στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, επιχειρώντας να ωθήσουν υψηλότερα βασικούς δείκτες και κύριες μετοχές. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί και στην συνεδρίαση της Παρασκευής, με αρχικά ανοδικό άνοιγμα/ξεκίνημα αλλά κλίση της αγοράς σταδιακά μετά τις 12.30΄ .

Δεδομένης της αβεβαιότητας στα ξένα χρηματιστήρια και της διάθεσης ορισμένων funds να μειώσουν μέρος των θέσεων τους η συνέχεια χρειάζεται προσοχή, προκειμένου να αποφεύγονται οι εγκλωβισμοί στα τοπικά υψηλά ημέρας. 

Εως τις 847,12 μονάδες αρχικά ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και μία ομάδα blue chips.
Ωστόσο, από τις 11.00΄ ενεργοποιήθηκαν και πάλι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές για να ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις σε μία ομάδα τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς θα λέγαμε πως οι πωλητές εξακολουθούν να υπερισχύουν των αγοραστών, πως στον τραπεζικό κλάδο δεν διαφαίνεται αναστροφή κλίματος/τάσης και κίνησης για πάνω από τις 720 μονάδες, ενώ στα blue chips διακριτικές μεν εμφανείς όμως οι συνεχιζόμενες πωλήσεις, που όπως επανειλημμένα έχουμε σημειώσει έχουν ξεκινήσει από τα υψηλά, στα τέλη Ιουλίου.

Στην περιοχή των 690 μονάδων ο ΔΤΡ, "γυρίζοντας" σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 11.15΄ Με τον ΔΤΡ να...κοκκινίζει επιταχύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών/πωλήσεων και στις μη τραπεζικές του δείκτη, με συνέπεια αρχικά κέρδη να χαθούν και οι μετοχές με short κλίση να αυξηθούν. Σημειωτέον, πως με γνώμονα την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδος, μόλις μία μετοχή, της TITC, και αυτή για ειδικούς λόγους διαμορφώθηκε με θετικό πρόσημο/long τάση.

Στο κόκκινο και οι 4 τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική στα 2,244 και την Alpha Bank στα 1,438 ευρώ.

Μεγαλύτερος τζίρος για Alpha Bank και Πειραιώς, Εθνική, Eurobank να ακολουθούν σε χαμηλότερες τιμές.
Ομως την διαφορά σήμερα όσον αφορά στην αξία συναλλαγών κάνουν η ΔΕΗ, πρώτη με τζίρο 1,2 εκατ. και αντίδραση έως τα 2,708 ευρώ, ενώ ακολουθεί με 950 χιλιάδες ο ΟΤΕ. Στα 12,25 ευρώ με θετικό πρόσημο 0,41%. Με τον ΟΤΕ στο συν η Coca Cola είναι στο μείον, στα 29,70 ευρώ.

Με αγοραστές σε TITC, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Lamda, Motor Oil, Jumbo, OTE, Sarantis, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή διαμορφώνεται η ανοδική τάση για τις 11 από τις 21 μετοχές του δείκτη.

Στις 32 έναντι 49 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές, με την Inform Lykos, Intrakat, Κορδέλλου, Intralot, Πλαστικά Κρήτης να ξεχωρίζουν από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.

Αυτά στις 11.30 με τον ΓΔ στο μείον 0,33% και τις 837 μονάδες, με τον ΔΤΡ στο μείον 2,45% προς την στήριξη των 680 μονάδων να κάνει την αρνητική διαφορά.

Στα 7,4 εκατ. ο τζίρος στο 33% η συμμετοχή των τραπεζικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v