Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βουτιά» Γενικού Δείκτη προς τις 820 μονάδες

Με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις υψηλότερες απώλειες δίνοντας σήμα γενικευμένης... υποχώρησης πιέζεται χαμηλότερα το ΧΑ. «Διασώζονται» ΔΕΗ, Τιτάνας, Σαράντης. Τι αναμένουν οι αναλυτές.

ΧΑ: «Βουτιά» Γενικού Δείκτη προς τις 820 μονάδες

Διορθώνει το ΧΑ, με...βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο και κύριο χαρακτηριστικό τη μέτρια αξία των συναλλαγών.

Στα ευρωπαικά χρηματιστήρια τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη είτε περιορίστηκαν αισθητά- όπως στην Φρανκφούρτη- είτε μηδενίστηκαν- όπως στο Λονδίνο- με τα futures στην Wall Street να παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

Στο ΧΑ, όπως και την Παρασκευή, υπερίσχυση των πωλητών μετά τις 11.20' - σε μία κίνηση που προσομοιάζει πολύ σε αυτήν της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδος, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι και σήμερα το...βαρίδι και πολλά blue chips να ακολουθούν.

Οι απώλειες άρχισαν να διευρύνονται από την ώρα, που από 2-3 κωδικούς "εξωτερικού" ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης στον τραπεζικό κλάδο με συνέπεια χωρίς αυξημένο τζίρο οι τιμές των μετοχών να πιεστούν χαμηλότερα. Στο σχεδόν 4% ο Δείκτης Τραπεζών, χάνοντας νωρίτερα την σημαντική περιοχή στήριξης των 680 μονάδων. Η απώλεια της, λίγο πριν τις 13.30΄, είχε ως επακόλουθο την ενίσχυση των πωλήσεων, καθώς υποχώρηση χαμηλότερα αυτής της περιοχής "ανάβει" καθαρό σήμα εξόδου από τον κλάδο.

Οπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαιωάννου (Fast Finance), κάτι οι πολύ μεγάλες αποδόσεις 7 μηνου, κάτι το "γύρισμα" των ξένων αγορών σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών νέων για τον κλάδο αλλά και τις συνήθεις ανησυχίες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια κ.λ.π διαμορφώνουν αυτό το πτωτικό...μείγμα. Ωστόσο η έκταση της διόρθωσης πραγματοποιείται με τζίρους σημαντικά χαμηλότερους απ΄ αυτούς των προηγούμενων συνεδριάσεων και μακράν χαμηλότερους από αυτούς του μέσου όρου μηνός.

Ωστόσο η πίεση στον κλάδο, σε συνδυασμό με το κλίμα των ημερών επιβαρύνουν την τάση σε ευρύτερο μέρος της αγοράς με συνέπεια να εντείνονται οι ρευστοποιήσεις και στην πλειονότητα των blue chips.

Στα σχόλια της Κυριακής αλλά και στα προηγούμενα σημερινά είχαμε αναφερθεί στην κλίση short που είχε διαμορφωθεί για τα 20 από τα 21 βαριά χαρτιά του δείκτη, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Με μέτριους τζίρους υποχωρούν και τα blue chips, ένδειξη πως όσοι ήταν να πάρουν τα κέρδη τους τα πήραν, μέχρι και τη συνεδρίαση της 31 Ιουλίου και στη συνέχεια το αγοραστικό ενδιαφέρον μειώθηκε. Ευκαιρίας δοθείσης να διαμορφωθούν και πάλι χαμηλότερες τιμές, ικανές να προσελκύσουν traders και επενδυτές στον επόμενο κύκλο της αγοράς, προσώρας όμως θα δοκιμασθούν χαμηλότερες στηρίξεις, εκτιμά ο Σωτήρης Χαλκιάδης (Λέων Δεπόλας).

Εως τις 820 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με...ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 809 μονάδες εάν δεν ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά αγορών από τους trarders, οι οποίοι ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο.

Στην περιοχή των 2.028 ο FTSE25, σε ξεκάθαρα short κλίση, καθώς μόλις 3+4 από τις 21 μετοχές του δείκτη κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Σε TITC, ΔΕΗ και Sarantis υπερισχύουν οι αγοραστές, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda, Fourlis και ΟΤΕ σταθερές.
Λίγο μετά τις 13,45΄ η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 20/92 δηλαδή στην χειρότερη σχέση εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ενδειξη, πως αποχωρούν θέσεις και από μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας που είχαν υπεραποδώσει μέχρι πρόσφατα. Κινήσεις profit taking, λίγο ως πολύ αναμενόμενες από την στιγμή, που "γυρίζουν" κλίμα και τάση διεθνώς.

Στα 30,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v