Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλοκαιρινή βουτιά 5% για τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες και σε συνδυασμό με τις ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή blue chips, οδηγώντας τον ΓΔ πίσω στις 831 μονάδες. Αντιστάσεις από ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛ.ΠΕ. Lamda Development. Στα 66 εκατ. οι συναλλαγές.

ΧΑ: Καλοκαιρινή βουτιά 5% για τις τραπεζικές μετοχές

Επτά στις οκτώ συνεδριάσεις του Αυγούστου, με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώθηκαν σήμερα. Με νέες απώλειες για τραπεζικά χαρτιά και blue chips, σε μία συνεδρίαση τελικά συγκέντρωσε συναλλαγές 31,871 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 65,361 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση μας, πως θα ήταν μία διόρθωση περιορισμένων μεγεθών, άρα θα μπορούσε να θεωρηθεί πως τα σημερινά χαμηλά ημέρας ενδεχομένως και να αποτελούν σημείο αναφοράς και αναστροφής της τάσης.

Κλάδος-κλειδί ή καλύτερα "βαρίδι" θα λέγαμε ο τραπεζικός, καθώς ήταν αυτός που με το "γύρισμα" του, μετά τις 11.05΄ λειτούργησε σαν έναυσμα για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις και στα blue chips. Συνεδρίαση, περίπου στα μέτρα της Παρασκευής, με αρχικά ανοδική προσπάθεια και ενεργοποίηση πωλήσεων μετά από μία ώρα.

Μάλιστα σήμερα οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο έγιναν επιθετικότερες μετά τις 12.00΄οπότε υπολογίζεται, πως άρχισαν να περνούν εντολές από "ξένα χέρια".

Στις 831,16 μονάδες τελικά ο Γενικός Δείκτης αφού στο διάστημα των 13.15'-13.30' δοκιμάστηκαν χαμηλότερες τιμές, στις 822,03 μονάδες. Ηταν το διάστημα, όπου είχαν ενταθεί οι πωλήσεις και στα 4 τραπεζικά χαρτιά, με τον Δείκτη Τραπεζών να διορθώνει προς τις 666,59 ξεκινώντας από το αρχικό των 706,90 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, με τους οποίους επικοινωνήσαμε την βουτιά της αγοράς απέδιδαν την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο σε μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών εξελίξεων. Κατ΄ αρχήν το "γύρισμα" στην Wall Street, η επιβάρυνση του κλίματος μετά τις πρόσφατες ενέργειες Τραμπ, η αυξημένη μεταβλητότητα σε συνδυασμό με την φυσιολογική διόρθωση μίας Νέας Υόρκης που πρόσφατα "έγραψε" νέα ιστορικά υψηλά (στις 3.027,98 ο S&P 500) Κατά δεύτερον οι εσωτερικοί παράγοντες που σχετίζονται με το... ταμείο, που έκαναν αρκετοί προς το τέλος Ιουλίου (901,57 ο ΓΔ στις 31 Ιουλίου), κυρίως στον τραπεζικό κλάδο (ακόμη μετρά απόδοση 12,42% σε τρίμηνο και 53,17% από την αρχή του έτους), οι πωλήσεις «από επάνω» σε αρκετά blue chips σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών εξελίξεων, ειδήσεων οδηγούν τους traders σε περαιτέρω κατοχύρωση θέσεων.

Με βάση τη σημερινή εικόνα της συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ στις 673,36 μονάδες έχει δοθεί σήμα short που μπορεί να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα τον κλάδο. Οι συναλλαγές και τζίρος όχι ιδιαίτερα αυξημένος και αυτό ίσως να είναι ένα στοιχείο, που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά για τον κλάδο σήμερα-αύριο.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι για την Wall Street μία νέα εστία αβεβαιότητος, οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, είναι που έρχεται να δώσει νέα "καύσιμα" στους short, που "βλέπουν" τον δείκτη να χάνει σήμερα τις 2.900 μονάδες, σε κλείσιμο. Εάν αυτό όντως συμβεί αργά το βράδυ οι short δύσκολα θα αφήσουν τους long να κάνουν παιχνίδι και στην Ευρώπη.

Με το βλέμμα και στην Νέα Υόρκη λοιπόν, στις τράπεζες δύσκολα θα ενεργοποιηθούν περισσότεροι αγοραστές από πωλητές. Αυτό, εν μέρει, φάνηκε και σήμερα όταν Εθνική με τζίρο 10,384 εκατ. και Alpha Bank με 8,576 εκατ. διαμορφώθηκαν σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας. Τελικές τιμές, για ΕΤΕ στα 2,145 με απώλειες 5,71% και για Alpha Βank στα 1,385 με 5,14%. Αμφότερες "βλέπουν" χαμηλότερα, όπως και οι Eurobank, Πειραιώς.

Στα blue chips, δεν υπήρξαν ανατροπές, θυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις μία- TITC- ήταν με long τάση και οι 20 από τις 21 μη τραπεζικές με ανάλογη κλίση.

Απλά σήμερα βγήκαν αγορές στη ΔΕΗ (με θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης), Coca Cola (αγορές μετά τις 16.15'), ΕΛΠΕ (αγορές μετά τις 16.40΄), Lamda (με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης), Μυτιληναίος (με "γύρισμα" από τα 9,96 στα 10,20 ευρώ), ΟΤΕ (σε μεγάλο εύρος διακύμανσης από 12,08 έως 12,38 ευρώ), TITC (συνεχόμενη άνοδος προκειμένου να μαζευτούν και τα τελευταία...αδιάθετα), Sarantis (στα 8,19 ευρώ).

Στις 28/89 η σχέση ανοδικών πτωτικών σε μία άσχημη συνεδρίαση για τους αγοραστές, που καιρό είχε να δει το ΧΑ.

Ωστόσο και σήμερα ξεχώρισαν μετοχές, πέραν του FTSE25 και από χαμηλότερες κατηγορίες. ΒΙΟΤΕΡ, Inform Lykos, ΠΑΝΓΑΙΑ, ΕΚΤΕΡ, ΕΥΔΑΠ, Ελγέκα κ.α έδωσαν λίγο τόνο σε μετοχές άλλων δεικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v