Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι οπλίζει τα χέρια των short

Ισχυρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ μετά το χθεσινό κύμα πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Το βαρύ διεθνές κλίμα δυσκολεύει την κατάσταση. Τι έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση, ποιες είναι οι προσδοκίες για τη συνέχεια.

ΧΑ: Τι οπλίζει τα χέρια των short

Βαριές απώλειες στην Wall Street, αυτή την φορά με αφορμή τον προβληματισμό για τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ.

Χαμηλότερα των 2.900 μονάδων, στις 2.882,70 μονάδες ο S&P 500 που θα πρέπει να βγάλει αντίδραση, οπωσδήποτε σήμερα ειδάλλως η Νέα Υόρκη, οι αγορές κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση σημαντικής διόρθωσης.

Στο ΧΑ για ακόμη μία συνεδρίαση οι πωλητές είχαν το πλεονέκτημα, από τις 11.15' και μετά και τον τελικό λόγο, καθώς με χαρακτηριστική ευκολία πίεσαν την αγορά χαμηλότερα, στις 831,16 μονάδες με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο δοκιμασίας ακόμη χαμηλότερων στηρίξεων μέχρι τα επίπεδα των 809 μονάδων στη συνέχεια. Εκτός και εάν σήμερα-αύριο βγει αντίδραση, κάτι που εξαρτάται κυρίως από τη Νέα Υόρκη.

Σημαντικές οι απώλειες, στο 1,08% για τον ΓΔ, με κλάδο....βαρίδι τον τραπεζικό, με τον ΔΤΡ να χάνει σχεδόν 4% στις 673,36 μονάδες, με μεγάλη πίεση σε Εθνική και Alpha Bank.

Συναλλαγές και τζίρος, για την εποχή, σε υψηλά επίπεδα καθώς άλλαξαν χέρια 31.871 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 65.361 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο χθεσινός τζίρος και μάλιστα σε ισχυρή διορθωτική κίνηση για τις τράπεζες είναι από τους υψηλότερους σε ανάλογες περιόδους περιορισμένης συναλλακτικότητας.

Το μείον 5% plus για τις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank παραπέμπει σε πραγματικούς πωλητές δηλαδή σε traders που μειώνουν θέσεις με την προσδοκία πως θα τις (ξανά) βρουν σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Γραμμή άμυνας για τον ΔΤΡ οι 660 μονάδες αν και η ευκολία με την οποία χάθηκαν, χθες, σημαντικές στηρίξεις μας υποχρεώνουν να είμαστε επιφυλακτικοί και σήμερα με τον κλάδο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη νέα μεγάλη διόρθωση των τραπεζικών στο γεγονός, πως ακόμη μετρούν σημαντικές υπεραξίες (από την αρχή του έτους) αλλά και λόγω των ανησυχιών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα. Μέσα Αυγούστου και ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει δοθεί η έγκριση των Βρυξελλών κατ΄ αρχήν για το σχέδιο δραστικής μείωσης τους, που έχει εκπονήσει το ΤΧΣ. Πολλώ δε μάλλον της πρότασης της ΤτΕ, που μέχρι πρόσφατα ήταν....χαμένη σε κάποιο συρτάρι στο ΥπΟικ.

Και πλησιάζει η ημέρα κρίσεως από τον οίκο Moody's, που μετά την επιφυλακτική στάση του οίκου Fitch προβλημάτισε σε κάποιο βαθμό την αγορά.

Σε ξεκάθαρη short τάση η πλειονότητα των blue chips, με τον FTSE25 στις 2.034,08 μονάδες έχοντας απωλέσει σημαντικές στηρίξεις με πού πιθανή την δοκιμασία και των 2.020 μον. σήμερα.

Κάποιες άμυνες βγήκαν χθες από Coca Cola και ΟΤΕ αλλά δεν ήταν αρκετές. Σε ΕΛΠΕ, TITC, Lamda, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Sarantis έγιναν προσπάθειες που μπορεί να απέδωσαν χθες πλην όμως δεν αλλάζουν τη γενικότερη φορά του ΧΑ που παραμένει short.

Στα υπόψη και ο νέος γύρος πωλήσεων, χθες βράδυ, στην Wall Street για το ελληνικό...καλάθι. Κατά 2,21% χαμηλότερα το GREK/ETF στα 8,85$ με την τάση να παραμένει short.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v