Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακυλάει προς τις 800 μονάδες το ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο. Βουτιά 4,5% για τον κλαδικό δείκτη, 8% για την Πειραιώς. Εντονες πιέσεις και σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Aegean. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές.

Κατρακυλάει προς τις 800 μονάδες το ΧΑ

Αρνητικό το κλίμα εκτός, χειρότερο εντός. Σε διόρθωση τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που στην Γερμανία επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα και στην Ιταλία ξεκινούν διαβουλεύσεις με πολύ πιθανή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εύλογη η επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη, που εκτός των προβλημάτων που "γεννά" η πολιτική των ΗΠΑ θα πρέπει να διαχειριστεί, και το ταχύτερο δυνατόν, δικά της, εσωτερικά προβλήματα. Ερχονται νέα σοκ για την ευρωζώνη, είναι το άρθρο/προειδοποίηση του Laurence Boone. Και στο Βερολίνο επιμένουν σε...nein όσον αφορά στα πλεονάσματα της οικονομίας μας και μάλιστα σε μία συγκυρία που η Μέρκελ τα...θέλει όλα δικά της: από οικονομία μέχρι Πρέσπες, ελληνο-τουρκικά, μεταναστευτικό. Αυτά δεν γίνονται όμως έτσι, όλα για τη μία πλευρά, που σημαίνει ότι την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό τον περιμένει ένα πολύ "καυτό" φθινόπωρο.

Σε αυτό το περιβάλλον, που από τις αρχές Αυγούστου γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό τα funds και οι traders ακολουθούν την ρότα των ομολόγων τους, που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές. Το μήνυμα, από τις τελευταίες συνεδριάσεις, σαφές "...πάρτε ένα μέρος των υπεραξιών 7 μηνών και κάνετε τις διακοπές σας. Και από 19 του μηνός τα...ξανά λέμε..."

Λίγο ως πολύ αυτό είναι το μότο, που έχει διαμορφωθεί από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του μηνός. Για 8 στις 9 συνεδριάσεις το πρόσημο είναι αρνητικό, με κλάδο στο στόχαστρο τον τραπεζικό χωρίς αυτό να σημαίνει, πως δεν συνεχίζονται οι πωλήσεις από τα...πάνω στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Απώλειες κοντά στο 2% για τον Γενικό Δείκτη, που από την στιγμή που χάθηκαν σημαντικές 838 μονάδες τόσο η ταχύτητα ροής εντολών όσο η πυκνότητα με την οποία δίνονταν επιβαρύνθηκε επικίνδυνα.

Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης στις 812 σε μία μάλλον προδιαγεγραμμένη δοκιμασία με την ευρύτερη περιοχή των 809 μονάδων, ενδεχόμενο στο οποίο επιμένει η στήλη εδώ και 3-4 συνεδριάσεις.

Συναλλαγές σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, καθώς στις 14.25΄ είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40 εκατ., παραπέμποντας στον τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης. Τζίροι πάνω από τα 60 εκατ....15Αυγουστιάτικα με περισσή πίεση στον κλάδο-κλειδί (βαρίδι από την συνεδρίαση της 1 Αυγούστου) τον τραπεζικό παραπέμπουν σε βάθος πωλήσεων και θεαματική μείωση των θέσεων μηνός-3μηνου. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την φάση της αγοράς αυξήθηκαν οι θέσεις πώλησης/short γνωστών hedge funds, με ενδεικτική την περίπτωση του Lansdowne.

To 53% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς στις πρώτες 4 θέσεις του σχετικού πίνακα.

Στα 7 εκατ. οι συναλλαγές στην διόρθωση της Εθνικής με πτώση 6% δεν είναι λίγα εάν συνεκτιμηθούν τα χθεσινά 10 εκατ. σε διόρθωση 5% plus της ΕΤΕ. Με τζίρους μεγαλύτερους των 5 εκατ. διορθώνουν η Eurobank κατά 7% και η Alpha Bank κατά 4%. Δείγματα, πως οι πωλήσεις έχουν συνέχεια, τουλάχιστον και για την αυριανή συνεδρίαση. Στις 630 ο ΔΤΡ με τις στηρίξεις να έχουν αλωθεί από εχθές δίνοντας επιπλέον κίνητρα στους short traders να "εκβιάσουν" για ακόμη χαμηλότερες τιμές.  Ωστόσο παρά την σημαντική διόρθωση, για τον ΔΤΡ η απόδοση είναι θετική, με 9,13% στο 3μηνο και 44,74% από την αρχή του έτους.

Ανάλογη εικόνα και για τα blue chips. Μεγαλύτερες απώλειες για: ΕΛΛΑΚΤΩΡ (- 3,76%), Aegean (-3,37%), Jumbo (-3,30%), Μυτιληναίος (2,71%), ΕΛΠΕ ( - 2,05%) κ.ά. Μικρότερες για Cenergy, Viohalco, Coca Cola, ΟΠΑΠ, TITC.

Λίγο μετά τις 14.30΄ η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 18 προς 86 και τις Αλουμύλ (16,83%), Intralot (5,43%), Πλαστικά Κρήτης (3,36%), Κορδέλλου (1,89% ) να είναι από τις λιγοστές εξαιρέσεις της συνεδρίασης.

Στα 42 εκατ. ο τζίρος και με πιέσεις για το ξεκίνημα του GREK/ETF στη Νέα Υόρκη. Και από τα δύο "καλάθια" GREK και Lyxor οι εκροές είναι σταθερές και αυξανόμενες τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις από την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v