Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έχασε το ΧΑ τις 800 μονάδες

Αδύναμος κρίκος παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που υπέστη για ακόμα μια φορά βαριές απώλειες (5,4%). Ισχυρές πιέσεις και σε Lamda, Μυτιληναίο, Σαράντη και Αεροπορία Αιγαίου. Θετικό πρόσημο στον FT-25 μόνο για ΕΧΑΕ και Φουρλή.

Πώς έχασε το ΧΑ τις 800 μονάδες

Σε βαθύ... κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Μιλάνο μέχρι Αθήνα. Στο μείον και τα futures στην Wall Street, μετά τις 13.45' συνέβαλαν στην διεύρυνση των απωλειών και στην πλήρη επικράτηση των short.

Τα... tweets του Προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά για να μην χάσει και άλλο έδαφος το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών οδήγησαν τον DAX προς τις 11.500 μονάδες.

Στο διεθνές περιβάλλον πυκνώνουν ανησυχητικά τα σύννεφα, καθώς πολλαπλασιάζονται τα ανοιχτά μέτωπα. Από το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, την σχεδόν βεβαιότητα πως η Ιταλία πηγαίνει για πρόωρες εκλογές, οι φόβοι για νέα χρεοκοπία της Αργεντινής μέχρι τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα, το υπέρογκο χρέος και άλλα δευτερεύοντα δημιουργούν ένα "πτωτικό μείγμα" στο οποίο το ΧΑ δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ετσι σήμερα, παρά το γεγονός της αρχικής προσπάθειας των long για μία ανοδική διόρθωση στην υποχώρηση του ΓΔ κατά 100 και του ΔΤΡ κατά 200 μονάδες από την συνεδρίαση της 1 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, οι ενέργειες τους απέβησαν άκαρπες. Απεναντίας στα πρώτα 15' δόθηκε το περιθώριο σε όσους ήθελαν να βγουν σε σχετικά καλές τιμές. Αυτά στα επίπεδα των 825 μονάδων, απ΄ όπου σταδιακά ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης- και μάλιστα αρκετά πιο νωρίς απ΄ ότι περιμέναμε, δηλαδή από τις 14.00' και μετά.

Οι πωλήσεις έγιναν επιθετικότερες, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο με συνέπεια σταδιακά να... κοκκινίσει ολοκληρωτικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τράπεζες και blue chips. Προφανές, πως "ξένα κεφάλαια" αποσύρονται, μειώνουν θέσεις και στο ΧΑ, αφού προηγουμένως τις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουλίου φρόντισαν να περάσουν από το «ταμείο».

Έτσι ο ΓΔ έκλεισε τελικά με απώλειες 2,40% στις 798,89 μονάδες, ο ΔΤΡ με 5,84% στις 617 και ο FTSE25 με μείον 2,69% στις 1.964 μονάδες. Με συναλλαγές στα 39,401 εκατ. μετοχές, με τζίρο 71,221 εκατ. ευρώ και με τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για ακόμη μία συνεδρίαση, με σαφώς καλύτερη εικόνα.

Χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση η απώλεια των 838 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη ενίσχυσε -όπως ήταν αναμενόμενο -το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης προς τις 809 μονάδες. Περιοχή, όπου έγιναν περισσότερες κόντρες μεταξύ πωλητών- αγοραστών αλλά με τους πρώτους βοηθούσης της διεθνούς συγκυρίας κατέβασαν τον ΓΔ έστω και οριακά χαμηλότερα του ορίου των 800 μονάδων.

Αυτό έγινε, μετά τις 16.40΄ με την διακύμανση του ΓΔ σε αυτά τα επίπεδα να "γυρίζει" πίσω το ΧΑ στα τέλη Μαίου, δηλαδή σε επίπεδα απ΄ όπου δρομολογήθηκε η τελευταία φάση της ανοδικής διόρθωσης που κορυφώθηκε στις 31 Ιουλίου. Το τέλος μηνός, 7μηνου σήμανε την απαρχή ενός διορθωτικού κύκλου με 9 στις 10 συνεδριάσεις στο... κόκκινο, τις τραπεζικές να χάνουν όλα τα κέρδη μηνός και λίγο αν συνεχιζόταν η διόρθωση να χάνονταν και τα κέρδη σε διάστημα 3μηνου.

Με 9 στις 10 πτωτικές συνεδριάσεις ο ΔΤΡ διορθώνει από τις 831,14 της 31 Ιουλίου έως τα σημερινά χαμηλά των 622,28 μονάδων.

Γενναία διόρθωση για τον κλάδο, που μπορεί να "έτρεξε" ένα ράλι φτάνοντας μέχρι και το 80% από την αρχή της χρονιάς αλλά από την στιγμή που σήμανε η έξοδος, κυρίως των hedge funds καταγράφει ένα ισχυρό πτωτικό σερί.

Συναλλαγές και τζίρος σε υψηλά, για την περίοδο επίπεδα, με το 32% να πραγματοποιείται και σημαντικούς τζίρους σε bleu chips στην εμβάθυνση της διόρθωσης. Ενδεικτικό το ότι πέριξ των 1.975-1.980 μον. του FTSE25 άλλαξαν χέρια περί τα 5 εκατ. σε συγκεκριμένες μετοχές σηματωρούς (Μυτιληναίος, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ και Coca Cola).

Για τον τραπεζικό κλάδο ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε από νωρίς να αναλύσει τι είναι αυτό που "πληγώνει" τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, με τα... απόνερα να παρασύρουν και το εγχώριο banking, τις τραπεζικές να έχουν, πλέον, απώλειες 9,59% η Alpha Bank σε διάστημα εβδομάδος, 14,04% η Εθνική, 11,01% η Eurobank και 9,11% η Πειραιώς. Ωστόσο, παρ΄όλη την τελευταία διόρθωση οι αντίστοιχες αποδόσεις, από την αρχή του έτους, διαμορφώνονται σε 20,91% για την Alpha Bank, στα 75,95% για την Εθνική, στα 21,26% για την Eurobank και 180,49% για την Πειραιώς. Συνεπώς, ειδικά ο τραπεζικός κλάδος έχει λίπος/περιθώριο αποδόσεων να "κάψει" διορθώνοντας ακόμη χαμηλότερα, μέχρις εκεί που θα έχει ολοκληρωθεί η... εξαέρωση σε βάθος τριμήνου. Και εάν από αρχές Σεπτεμβρίου αλλάξουν τα δεδομένα τα ίδια hedge funds θα μπορούν να ξανά πάρουν θέσεις από τιμές 20%-25% για τον κλάδο.

Λίγο ως πολύ ανάλογη εικόνα και στα blue chips, όπου το...άδειασμα είναι επίσης γρήγορο και σε έκταση, με μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην τελευταία φάση της ανοδικής διόρθωσης να υποχωρούν στα προ 3μηνου επίπεδα τιμών.

Μετοχές όπως της Coca Cola, του ΟΤΕ αλλά και των ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda κ.α. που έγραψαν νέα υψηλά τον Ιούλιο επανέρχονται σε τιμές Μαίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Τα πακέτα, που έγιναν σήμερα, σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ δεν μας κάνουν πιο αισιόδοξους πως η διόρθωση θα μπορεί να αναστραφεί στην μεθαυριανή συνεδρίαση, δεδομένης της αυριανής αργίας.

Στις 50/74 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στοιχείο που δείχνει πως η διόρθωση αφορά κυρίως τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ακριβώς εκεί όπου είχε παιχτεί το...στοίχημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και της πολιτικής αλλαγής.

Μάλιστα μετοχές των Frigoglass, Inform Lykos, Alumil αλλά και ΚΈΚΡΟΨ, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης, Profile, ΑΒΑΞ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Attica Bank κ.α. είχαν απόδοση σαφώς καλύτερη της αγοράς, των μετοχών του FTSE25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v