Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο… Τραμπ απέτρεψε τα χειρότερα

Νέες πωλήσεις στις τράπεζες και πτώση του ΓΔ στις 818 μονάδες. Αποφεύχθηκε το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας μετά τις ειδήσεις από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου. Πιέσεις για Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Lamda, Αεροπορία Αιγαίου.

ΧΑ: Ο… Τραμπ απέτρεψε τα χειρότερα

Άλλη μία πτωτική συνεδρίαση για το ΧΑ, που και σήμερα ακολούθησε με...υπερβάλλοντα ζήλο την διόρθωση των ξένων αγορών.

Οκτώ στις εννέα συνεδριάσεις για τον Αύγουστο για το χρηματιστήριο, που από τα τοπικά υψηλά των 900 μονάδων, στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου έφθασε σε χρόνους...d.t έως και 100 μονάδες χαμηλότερα.

Σημαντικές υπεραξίες από όσες short θέσεις "άνοιξαν" προς το τέλος Ιουλίου και στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις του Αυγούστου όταν φάνηκε, πως οι διεθνείς αγορές θα "γυρίσουν" πτωτικά.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα και η σημερινή, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 100 εκατ. (!) μέγεθος πολύ μεγάλο για αυτή την περίοδο. Το ενδιαφέρον; περί τα 20 εκατ. "ρίχθηκαν" στην αγορά από αγοραστές με τους πωλητές να τους παραχωρούν χώρο να μειώσουν αισθητά τις πολύ μεγαλύτερες απώλειες έγραφαν μέχρι και 15-30΄ πριν το καμπανάκι λήξης της συνεδρίασης. Πρακτικά αυτό σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό κανόνα παραπέμπει σε ξεκάθαρη αναδιάταξη δυνάμεων/θέσεων στην διάρκεια μίας σημαντικής διόρθωσης και συντονισμένου "μαζέματος" από το προτελευταίο σημείο ανάσχεσης πριν γράψει 7 μπροστά ο Γενικός Δείκτης.

Οι 809, όπως και οι 838 μονάδες είχαν δοθεί ως σημαντικά, τεχνικά, σημεία που το πιθανότερο να ενεργοποιούνταν συντονισμένες αγορές. Οπερ και εγένετο, όχι στις 838 αλλά από τον τοπικό "πυθμένα" των 807 μονάδων.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός, πως οι long αναθάρρησαν κυρίως λόγω του θεαματικού ανοδικού "γυρίσματος" που "'έδειχναν" τα futures στην Wall Street, σταδιακά μετά τις 16.30'-16.45' για να φθάσουν σχεδόν στο κλείσιμο (στο ΧΑ ) να δίνουν άνοιγμα 1,97% για τα ΣΜΕ του S&P 500 με θεαματική επαναφορά προς τις 2.950 μονάδες, όπου και μία σημαντική, τεχνική, περιοχή για τον "δείκτη των δεικτών".

Επίσης το ότι σε μόλις 2 συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκε τζίρος σχεδόν 170 εκατ. (!) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συνεδριάσεις της Τετάρτης και Παρασκευής (με αργία μεθαύριο Πέμπτη).

Ετσι με τον...αέρα της Νέας Υόρκης και την αλλαγή τάσης στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια οι traders "γύρισαν" τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά των 807 στις 818,51 μονάδες με τις απώλειες να περιορίζονται στο 1,52% από 2,81% που ήταν κάποια στιγμή στις 15.45' και 16.30΄ (υποψία διπλού πυθμένα, ενδοσυνεδριακά, θα φανεί αύριο εάν θα είναι και σημείο αναφοράς και πιθανόν αναστροφής).

Ανάλογη κίνηση και για τους άλλους βασικούς δείκτες, με τον ΔΤΡ από τις 626,24 τελικά στις 655,85 και με τον FTSE25 από τις 1.990,72 στις 2.018,60 μονάδες. Ανατροπή, που έγινε μετά τις 16.45΄ και εντονότερα προς το τελευταίο 15λεπτο και στις δημοπρασίες.

Αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος με 59,738 εκατ. να αλλάζουν χέρια και την αξία στα 97,499 εκατ. από τα οποία περίπου τα 45 άλλαξαν χέρια στον τραπεζικό κλάδο με ένα μεγάλο μερίδιο να πραγματοποιείται προς το τέλος της συνεδρίασης.

Μεγαλύτερος τζίρος σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα να παρεμβάλλεται μεταξύ 3ης και 4ης θέσης λόγω του πακέτου που έγινε.

Αυξημένη τζίροι σε διόρθωση αλλά και με προσπάθεια μαζέματος προοιωνίζεται μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση αύριο. Ενδεικτικό το ότι στη μετοχή της Εθνικής σήμερα ο τζίρος ήταν στα 15,6 εκατ. ενώ εχθές ξεπέρασε τα 10 εκατ. Περί τα 25,6 εκατ. στην Εθνική σε δύο συνεδριάσεις 12ης και 13ης Αυγούστου σίγουρα είναι κάτι, που δεν περνά απαρατήρητο. Ανάλογη εικόνα και για Eurobank, που δέχθηκε σήμερα ισχυρότατες πιέσεις χάνοντας τα 0,70 (χαμηλό στα 0,665 ευρώ) και επανακτώντας τα με το κλείσιμο.

Στο απόλυτο...κόκκινο ο δείκτης, καθώς ουδεμία μετοχή δεν έκλεισε καν σταθερή. Ωστόσο θα πρέπει να ειδωθούν οι τίτλοι που είχαν συγκριτικά καλύτερη πορεία, όπως Cenergy, Viohalco, Coca C ola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Σημειωτέον, πως σε μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΔΕΗ κ.α. "έπεσαν¨ αρκετά εκατομμύρια προς το τέλος της συνεδρίασης για να "μαζευτούν" οι μεγαλύτερες απώλειες.

Στις 21/82 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με Επίλεκτο, ΒΙΟΤΕΡ να αντιδρούν κατά 11,24% και 11,11% αλλά με την Alumil να κάνει το "γύρισμα" από τα 0,93 έως τα 1,18 για να κλείσει στα 1,11 ευρώ, Intertech, Intralot, Μοτοδυναμική, Ικτίνος με υψηλούς τζίρους όπως και η Αlumil, MIG, Πλαστικά Κρήτης, Παπουτσάνης και ΤΙΤΑΝ θυμίζοντας πως την Παρασκευή είναι η καταληκτική συνεδρίαση για την πώληση των "παλιών" μετοχών της εταιρείας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v