Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίζει σε... ανάσες το Χρηματιστήριο

Η αλλαγή κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές βασικό εφόδιο για όσους ποντάρουν σε μια ανοδική αντίδραση. Η εικόνα στις τράπεζες και τα κρίσιμα επίπεδα για τον Γενικό και τον Τραπεζικό Δείκτη. Ποια blue chips είναι στο στόχαστρο.

Ελπίζει σε... ανάσες το Χρηματιστήριο

Ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση, η σημερινή ή μήπως μία ευκαιρία αντίδρασης στο ΧΑ. Η χθεσινοβραδυνή ισχυρή ανοδική κίνηση στην Wall Street αναμφίβολα δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους long να κερδίσουν μία συνεδρίαση, να μειώσουν τις σημαντικές απώλειες μετρά η αγορά από την 1η Αυγούστου μέχρι και εχθές και να κοιτάξουν υψηλότερα από Παρασκευή- Δευτέρα.

Σημαντική εξέλιξη η αποστολή από την Αθήνα στην DG Comp του σχεδίου του ΤΧΣ, ήταν ένα βήμα που θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν αλλά έστω και στο... παρά ένα το σχέδιο- στην τελική μορφή του- οδεύει προς Βρυξέλλες. Εξέλιξη, που θα μπορούσε να δώσει ανάσες στον κλάδο.

Απώλειες σχεδόν 100 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και περί τις 200 τον Δείκτη Τραπεζών μπορεί να δικαιολογούνται με βάση την άνοδο που είχε συντελεσθεί μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, πλην όμως αυτό που θορύβησε τους επαγγελματίες της αγοράς ήταν το σύντομο του χρόνου και οι αυξημένες συναλλαγές/τζίρος πρωτόγνωρος για τα δεδομένα της εποχής. Κάτι, που έγινε εντονότερο στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και Τρίτης, οπότε πραγματοποιήθηκαν υψηλοί τζίροι και δη στον τραπεζικό κλάδο, ένδειξη πως μέρος του "γρήγορου χρήματος" αποχώρησε εσπευσμένα.

Συμβαίνει αυτό σε "ρηχές" αγορές, όταν έχει προηγηθεί μεγάλη άνοδος με επίκεντρο έναν κλάδο (τραπεζικό) που έχει αποφέρει μέχρι και τριψήφιες αποδόσεις; προφανώς και αυτό γιατί όπως αναφέραμε σε χθεσινό σχόλιο μας ο ΔΤΡ παρά το ότι έχασε τόσο έδαφος μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, διορθώνοντας από τις 831,14 της 31 Ιουλίου έως τα χθεσινά χαμηλά των 626,24 μονάδων εξακολουθούσε να έχει θετική απόδοση 12,48% σε διάστημα 3μηνου και 49,18% από την αρχή του έτους. Αποδόσεις υψηλότερες από κάθε άλλη αγορά και μάλιστα την ώρα που η Αργεντινή -μία από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές- οδεύει και πάλι προς μία μεγάλη κρίση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για χρηματιστήρια, αγορές αυτής της κατηγορίας.

Συνεπώς εύλογη η... εξαέρωση στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου; όχι απόλυτα, καθώς αφορά θέσεις κυρίως hedge funds και "γρήγορου χρήματος" που είχε "τρέξει" τις δύο τελευταίες φάσεις της ανοδικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου.

Το έτερο θέμα σχετίζεται με τις εκροές, που ήταν σημαντικές για αυτή την περίοδο, που σημειώθηκαν για την πλειονότητα των blue chips, ενώ πτωτικά "γυρίσματα" είχαμε και για αρκετές μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Βάση για τον ΓΔ οι 809 μονάδες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς και αναστροφής για μία κίνηση προς τις 838 μονάδες που είναι, πλέον, αντίσταση για τον ΓΔ. Το λογικότερο είναι η συνεδρίαση να ξεκινήσει με ανοδικό χάσμα/gap και στα πρώτα 15'-30' να διατρέξει ένα μέρος της διόρθωσης δοκιμάζοντας τις διαθέσεις πωλητών και αγοραστών. Ενα ανοδικό ξεκίνημα κρύβει όμως και το ενδεχόμενο μίας παγίδας και αυτό χρειάζεται προσοχή από την στιγμή που δεν μας είναι σαφές κατά πόσον οι αυξημένες πωλήσεις στις τράπεζες ήταν απλά μία... εξαέρωση ή αποχώρηση funds που διακρίνουν προβλήματα για τον κλάδο στη συνέχεια.

Για τον ΔΤΡ η περιοχή των 625 μονάδων, λογίζεται ως στήριξη με ζητούμενη την αντίδραση πέραν των 660 μονάδων συνεκτιμώντας πως αύριο 15 Αυγούστου είναι αργία για το ΧΑ αλλά όχι για τις διεθνείς αγορές, για την Νέα Υόρκη που δίνει τον ρυθμό σε όλες τις υπόλοιπες.

Πονηρή συνεδρίαση και για τα blue chips, καθώς η προσπάθεια "γυρίσματος" της αγοράς, μετά τις 16.30-16.45΄ όταν η Νέα Υόρκη έδινε σήμα στους long έγινε με αυξημένους τζίρους -όπως και στις τράπεζες- με αποτέλεσμα να μαζευτεί ένα ικανό μέρος από τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες. Για μερίδα αναλυτών η χθεσινή συνεδρίαση είχε πολλά χαρακτηριστικά από μία "αναδιανομή θέσεων" από τα... χαμηλά, οπότε σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να περιμένουμε ανοδική αντίδραση που θα έχει διάρκεια και την Παρασκευή. Δύσκολο το στοίχημα, υπήρξαν όμως πολλοί εχθές, προς το τέλος της συνεδρίασης, που ανέλαβαν το ρίσκο. Θα τους βγει; θα φανεί σήμερα και μάλιστα σε πρώτη φάση, στο διάστημα του πρώτου ημιώρου- μίας ώρας.

Από τις τραπεζικές την συγκριτικά καλύτερη πορεία είχε εχθές η Alpha Bank με απώλειες 0,36% στα 1,38 ευρώ, και ακολούθησε η Πειραιώς.Στα συν για τον κλάδο τα νεότερα από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανοιγμάτων τα όσα αναφέρει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου. Η Αθήνα έστειλε -επί τέλους- το σχέδιο του ΤΧΣ για την υποστήριξη των τιτλοποιήσεων με εγγύηση του Δημοσίου.

Από τα blue chips η Coca Cola, από την στιγμή που ξανά πέρασε πάνω από τα 30 ευρώ, μπορεί να κάνει κίνηση, ο ΟΤΕ εάν επιβεβαιωθούν τα 12 ευρώ ως στήριξη, ενώ βοήθειες θα μπορούσαν να δοθούν από Motor Oil, ΟΠΑΠ, Viohalco, Cenergey, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αρκεί να μην χαθούν τα 6 ευρώ, ενώ ερωτηματικό είναι η ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v