Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση στις 800 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Επιχείρηση... ανασύνταξης για την αγορά, στα όρια των 800 μονάδων με τις ευρωαγορές να ανακάμπτουν. Κίνηση υψηλότερα για τις τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ξεχωρίζει. Κέρδη και για Alpha, Ελλάκτωρ, Aegean.

Συσσώρευση στις 800 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Ηπια ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρωχρηματιστήρια, με traders και επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αγορές ομολόγων. Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων μεταξύ 2ετών και 10ετών αμερικάνικων ομολόγων ήταν η αφορμή για την τελευταία περαιτέρω διόρθωση των αγορών.

Προσπάθεια αντίδρασης στην Φρανκφούρτη, με τον DAX κατά 0,86% υψηλότερα και επαναφορά πάνω από το όριο των 11.500 μονάδων. Την ίδια ώρα των futures στην Wall Street παραπέμπει σε ανοδικό ξεκίνημα, κατά 0,72% από τις 2.868 μονάδες.

Αφορμή για...ανάσα για τους long, η αλλαγή- βραχυπρόθεσμα- τάσης, με την χθεσινή αργία να μην επηρεάζει τις κινήσεις των traders. Αντιθέτως χθες, ημέρα αργίας και για το ΧΑ, δεν άλλαξαν και πολύ τα δεδομένα, που είχαμε μέχρι και την συνεδρίαση της Τετάρτης, κάτι, που κατά την εκτίμηση μου, είναι υπέρ της αλλαγής τάσης αν όχι σήμερα από την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Προσεκτικές οι κινήσεις των επενδυτών, με τις συναλλαγές και την αξία τους να παραμένουν, για ακόμη μία συνεδρίαση, σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Το επίκεντρο, κλασικά, στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με ικανοποιητικούς τζίρους σε μετοχές-σηματωρούς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάσχεση της διόρθωσης και στην ενεργοποίηση αγοραστικών αντανακλαστικών. Θεωρώ το θετικό πρόσημο για τη μετοχή του ΟΤΕ και μάλιστα με το μεγαλύτερο τζίρο απ΄ όλες τις μετοχές ενθαρρυντική ένδειξη για τους long αν και ακόμη χρειάζονται βοήθειες από αυξημένης βαρύτητας "χαρτιά".

Μετά την μεγάλη διόρθωση και των blue chips, σε ορισμένα διαμορφώνεται τάση αναστροφής, και αναφέρομαι κυρίως σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ για τη συνέχεια περιμένω καλύτερη εικόνα και για τις Motor Oil, Jumbo, Viohalco, ΕΧΑΕ, Lamda Development κ.α. Πάντως η μέχρι πριν λίγο (*) εικόνα ορισμένων blue chips είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Από νωρίς, ο Γιώργος Α. Σαββάκης μας έχει καθοδηγήσει τεχνικά, έτσι έχοντας και τα τεχνικά ορόσημα μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως στη συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη θα "δοκιμασθούν" τιμές προς τις 800 μονάδες και για τον Τραπεζικό πάνω από τις 820, δηλαδή σταδιακά να περάσει σε θετικό πρόσημο.
Στον κλάδο ξεχωρίζει, από την πλευρά της αξίας συναλλαγών η Εθνική και ακολουθεί η Πειραιώς, με την πρώτη να την θεωρούμε σηματωρό του κλάδου, συνακόλουθα της ευρύτερης αγοράς.

Από τα blue chips ενθαρρυντική ένδειξη, για τους αγοραστές, το θετικό πρόσημο για ΟΤΕ και Coca Cola τους δύο "βαρύτερους" ομίλους του ΧΑ. Στα 12,04 ο ΟΤΕ, πρέπει να κρατήσει σε κλείσιμο τα 12 ευρώ, στα 29,56 με χαμηλή τα 29,52 και υψηλή τα 29,90 ευρώ εάν κατάφερνε σήμερα να διαμορφωθεί έστω και οριακά πάνω από τα 30 θα ήταν μία καλή υποθήκη για την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα διαγράμματα του Ηλία Ζαχαράκη τα 817 είναι ένα σημείο εφικτό για τους long και για τους φιλόδοξους οι 831 μονάδες, στο ενδεχόμενο ενός φυσιολογικού reset.

Για να δούμε σήμερα ή από Δευτέρα.

Στις 31/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 119 αμετάβλητες. Μεγαλύτερη άνοδος για: ΚΡΙ ΚΡΙ, Intertech, Attica Bank, Intracom, Παπουτσάνη, Inform Lykos κ.α.

(*) λίγο μετά τις 11.30΄ο τζίρος στα 13,8 εκατ. με τρία πακέτα για 42.432 μτχ του ΟΤΕ στα 12 ευρώ, για 150.000 της Πειραιώς στα 2,288 και για 200.000 της Εθνικής στα 1,995 ευρώ. Χαμηλότερα του ορίου 2%, στο 1,971% με θεαματική μείωση της απόδοσης του 10ετούς. Συγκριτικά το αντίστοιχο ιταλικό με άνοδο της απόδοσης του, στο 1,361%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v