Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίζεται μέχρι τέλους το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Λίγο κάτω από τις 800 μονάδες κάνει πράξεις ο ΓΔ με την ελληνική αγορά να μην ακολουθεί τη διεθνή αντίδραση. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, ξεχωρίζει η ΕΤΕ. Βοήθειες στο δείκτη από ΟΤΕ, Coca Cola.

Παίζεται μέχρι τέλους το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Σημαντική ανοδική αντίδραση σε αρκετά ευρω-χρηματιστήρια, με 1,12% στις 11.527 μονάδες, με τα futures στην Wall Stret να...δείχνουν σταθερά υψηλότερα, με τον S&P 500 κατά 0,97% υψηλότερα και από τις 2.875 μονάδες.

Στα καθ΄ημάς προσπάθειες ανάσχεσης της διορθωτικής τάσης, που οδηγεί για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το ΧΑ σε αρνητικό "κλείσιμο" με ένα σερί 10 στις 11 πτωτικές συνεδριάσεις.

Να συμπληρώσουμε, πως πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου "βάφεται" στο κόκκινο, ενώ συγκριτικά καλύτερο είναι το δεύτερο μισό του μήνα. Το αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και φέτος, θα το δούμε από Δευτέρα, οπότε εκτιμάται πως κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να "τρέξουν" εν όψει του ελέγχου, από τους δανειστές, τον Σεπτέμβριο.

Ενδιάμεσα μεσολαβούν ορόσημα, που μπορεί να έχουν την σημασία τους, με πρώτο αυτό της Moody's στις 23 του μηνός, δύο μέρες αργότερα τη έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ κ.λ.π που, υπό προυποθέσεις, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση, κλίμα.

Προσώρας, ο Γενικός Δείκτης με αρκετές εναλλαγές προσήμου κυμαίνεται μεταξύ 792,97 και 801,81 μονάδες, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 0,34% στις 796 μονάδες.

Συναλλαγές στα υψηλά για αυτή την περίοδο επίπεδα, με το 23% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε τίτλους των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Coca Cola, αλλά και Jumbo, Motor Oil, TITAN, ΔΕΗ, TITC, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Από τις ανωτέρω μετοχές με θετικό πρόσημο μεν για ΟΤΕ και Coca Cola αλλά με σταθερές πωλήσεις στα υπόλοιπα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει με τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις σε ομάδα συγκεκριμένων blue chips, πωλήσεις από τα...πάνω, που έχουν ενεργοποιηθεί λίγες συνεδριάσεις πριν τα υψηλά της 31 Ιουλίου. Πωλήσεις, που επιμένουν με συνέπεια πολλά από τα blue chips να μετρούν μέχρι και διψήφιες απώλειες σε διάστημα μηνός.

Στην περιοχή των 629 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, έχοντας για βάση τις 605 και οροφή τις 631, με ζητούμενη την υπέρβαση των 640 προκειμένου να αποδυναμωθεί το ενδεχόμενο της διόρθωσης σε τιμές με το...5άρι μπροστά.

Μετοχή οδηγός του κλάδου, με σημαντικές βοήθειες και για τον 25άρη η Εθνική. Με συναλλαγές, που λίγο μετά τις 14.45΄ ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. αντιδρά 3,44% με επαναφορά πάνω από το όριο των 2 ευρώ, που ήταν και το ζητούμενο που είχε τεθεί από το προηγούμενο σχόλιο. Με θετικό πρόσημο και η Alpha Bank στα 1,351 και η Πειραιώς στα 2,37 ευρώ.

Λιγοστά τα blue chips με αγοραστές, με ΟΤΕ και Coca Cola να "κρατούν" τον δείκτη, πλην όμως οι εντολές πώλησης σε αρκετά blue chips παραμένουν επίμονες, με συνέπεια να μπορεί να δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές για ορισμένα από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ενθαρρυντικό το ότι έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί συγκράτησης/ελέγχου της διόρθωσης που πλέον φτάνει στο 6,98% για τον ΓΔ σε διάστημα μηνός, και 15,05% για τον ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα. Σε μέτρηση εβδομάδος οι απώλειες είναι, πριν λίγο, στο 5,20% και στο 10,20% αντίστοιχα. O FTSE25 ακολουθεί περισσότερο τον Γενικό από τον Τραπεζικό δείκτη, εύλογα.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, καλύτερη/συγκριτικά πάντα/ η εικόνα για τη μεσαία από τη μεγάλη-και εκτεθειμένη στα κάθε λογής funds και traders- με την σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 37/56 έχοντας κλίνει λίγο σε σχέση με την πρώτη ώρα συνεδρίασης. Μεγαλύτερη άνοδος για τους τίτλους των: Frigoglass, Performance Technologies, ΕΛΓΕΚΑ, Attica Bank, ΚΡΙ ΚΡΙ, Νηρέας, Παπουτσάνης, Profile κ.α.

(*) στις 15.00΄ η αξία των συναλλαγών ήταν στα 38 εκατ., με ένα πακέτο για 1.000.000 της Eurobank στα 0,649 να αλλάζει χέρια νωρίτερα και να προστίθεται στα τρία πακέτα σε Εθνική, Πειραιώς και ΟΤΕ που είχαν πραγματοποιηθεί στην πρώτη ώρα συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v