Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στροφές η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι κινείται η εγχώρια αγορά, ακολουθώντας την τάση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι τράπεζες βρίσκονται σε ρόλο οδηγού, ενώ ακολουθούν Βιοχάλκο, Lamda και Σαράντης.

Ανεβάζει στροφές η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Η ανοδική «διόρθωση» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες.

Αιχμή της κίνησης η Φρανκφούρτη, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, με τον DAX κατά 1,05% υψηλότερα στις 11.682 μονάδες. Στα καθ' ημάς, αφορμής δοθείσης και με τα futures στην Wall Street να "βλέπουν" ανοδικό ξεκίνημα, κατά 0,78% και από τις 2.914 μονάδες.

Με αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης, άνοιγμα από τις 798,86 για τον Γενικό Δείκτη, που δεν χρειάστηκε περισσότερα από 5' για να επανέλθει πάνω από τις 800 μονάδες. Με προσεκτικές κινήσεις, από την πλευρά των traders, καθώς οι πωλητές πέρασαν λίγες εντολές στο σύστημα τις οποίες απορρόφησαν άμεσα οι αγοραστές, δίνοντας από τις πρώτες κιόλας εντολές την αίσθηση, ότι σήμερα έχουν ελεύθερο χώρο να ενεργήσουν σταδιακά και χωρίς βιασύνες προς τις 810 μονάδες.

Σε κρίσιμο...σταυροδρόμι, ο Γενικός Δείκτης, όπως σημειώναμε προ ολίγου στον Εκηβόλο με τις 785 και τις 815 μονάδες να αποτελούν τα δύο σημαντικά όρια για την διακύμανση του δείκτη, είτε προς τη μία πλευρά, των short, είτε προς την άλλη, των long. Προσώρας οι δεύτεροι έχουν την έξωθεν αφορμή και ανεβάζουν τον πήχη έως και 2,5% (στις 11.10΄).

Ενθαρρυντικές, λοιπόν, οι πρώτες ενδείξεις για ακόμη μία εβδομάδα που θα χρειαστεί γερά νεύρα, υπομονή ενώ αναμένεται η σταδιακή επάνοδος διαχειριστών και επαγγελματιών του κλάδου στα τερματικά τους.
Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογη η αξία τους, στα πρώτα 30-35' της συνεδρίασης, με το 42% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο.

Εως 4,49% βγάζει αντίδραση ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ προς τις 650 μονάδες. Σταδιακά, μετά τις 11.00΄οι αγοραστές έγιναν επιθετικότεροι με αποτέλεσμα μετοχές των Alpha Bank, Εθνική να πρωτοστατούν, με την Πειραιώς να έχει την υψηλότερη απόδοση, ενώ η Eurobank κυμαίνεται στα 0,6685 ευρώ.

Με τις τράπεζες, γρήγορα στο 4,50% ήταν θέμα χρόνου να... ανταποκριθούν και τα blue chips. Οπως και στην διάρκεια των πτωτικών συνεδριάσεων υποχωρούσαν στην πλειονότητα τους οι μετοχές του δείκτη, έτσι και τώρα αντιδρούν σχεδόν στο σύνολο τους.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως από την στιγμή που ο ΓΔ ενισχυόταν με 2,38% ουδεμία μετοχή του δείκτη ήταν με πωλητές. 4 τραπεζικές και 21 blue chips, σε μία συνολικότερη ανοδική διόρθωση με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη.

Σε Jumbo, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΔΕΗ κ.α. η εστίαση των αγοραστών, καθώς μετά από ένα 15νθήμερο στην διάρκεια του οποίου διαμορφώθηκαν φθηνότερες τιμές δίνονται ευκαιρίες επανατοποθετήσεων, κατ΄ αρχήν σε ένα retest της προηγηθείσας υποχώρησης και των τεχνικών δυνατοτήτων της αγοράς.

Στις 64/11 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στις 11.10΄ αναλογία ενδεικτική του κλίματος που διαμορφωνόταν στα πρώτα 40' της συνεδρίασης. Μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των: ΕΛΓΕΚΑ, Alumil, ΚΛΜ, Attica Bank, ΚΕΚΡΟΨ, MIG, Profile κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v