Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες είναι οι... συμπληγάδες για το Χρηματιστήριο

Οι ελπίδες για αντιστροφή της πτωτικής κίνησης και οι ανησυχίες από τα ανοικτά μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό. Ποια είναι τα βασικά ζητούμενα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη.

Ποιες είναι οι... συμπληγάδες για το Χρηματιστήριο

Με την ελπίδα, πως το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου θα είναι καλύτερο από το αποκαρδιωτικό πρώτο ξεκινά για τους long η εβδομάδα. Με τον Γενικό Δείκτη από τις 792,06 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 616,24, τον FTSE25 από τις 1.948,91 και από τις 1.263,41 μονάδες για τον FTMid Cap.

Ο τελευταίος είχε την συγκριτικά, πάντα, καλύτερη πορεία απ΄ ότι οι 3 κύριοι δείκτες, με ενδιαφέρον το στοιχείο που θέλει την αξία συναλλαγών να αυξάνεται, πάντα αναλογικά, σε σχέση με προηγούμενα 15νθήμερα.

Διεθνείς αγορές και εξελίξεις στο εσωτερικό είναι οι δύο... συμπληγάδες, στις οποίες αναφερόμασταν στο σχόλιο μας της Παρασκευής, με τα εκτός ρευστά και με υψηλό δείκτη αβεβαιότητος, με την Wall Street να δίνει μεν την τάση αλλά στις ευρω-αγορές να πυκνώνουν οι ανησυχίες/προειδοποιήσεις για την ίδια την ευρω-οικονομία.

Οσον αφορά τα εκτός, ειδικότερα την Wall Street τα νέα tweets, του προέδρου των ΗΠΑ ενδεχομένως να οδηγήσουν τον S&P 500 σε επαναφορά προς τις 2.900 και πάνω, θυμίζοντας πως την Παρασκευή "έκλεισε" με αντίδραση 1,44% στις 2.888,68 μονάδες. Στο 15,23% η απόδοση του από την αρχή του έτους. Από την Ευρώπη ξεχωρίζει ο DAX επίσης με αντίδραση την τελευταία συνεδρίαση, κατά 1,31% στις 11.562,74 μονάδες και απόδοση 9,51% στην αντίστοιχη περίοδο. Εκτίμηση μας, πως η "ψαλίδα" S&P 500 vs DAX θα διευρύνεται όσο προχωράμε στο 2019.

Στα καθ΄ ημάς, το αρνητικό σερί συνεχίστηκε και την Παρασκευή, με τους traders να ευελπιστούν πως αυτά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα θα μπορούσε να ξεκινήσει μία κίνηση ανοδικής διόρθωσης, απόρροια των εβδομαδιαίων απωλειών 4,70% και 8,73% σε μέτρηση μηνός, με κλάδο... υπαίτιο τον τραπεζικό. Για τον ΔΤΡ οι απώλειες ήταν 7,62% και 19,92% αντίστοιχα. Εθνική και Alpha Bank ήταν οι δύο μετοχές του κλάδου, που έβγαλαν αντίδραση, παρουσίασαν ενδείξεις ανάσχεσης της σημαντικής διορθωτικής πορείας τους.

Τα κρίσιμα ορόσημα της εβδομάδος, η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, την Πέμπτη, με μερίδα χρηματιστών να εκτιμά πως οι εξελίξεις από αυτό το «καυτό μέτωπο» μπορεί να διαμορφώσουν τάση. Αλλωστε από την εβδομάδα αυτή ξεκινά και η προσπάθεια της κυβέρνησης με ορίζοντα κρίσιμα ν/σ, επαφές με δανειστές, αποφάσεις για τράπεζες, ΔΕΘ, έλεγχο από τους δανειστές κ.λ.π. Ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξη του, στους FT, να στοχοθετεί τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και ειδικότερα ο Χρήστος Σταϊκούρας να εστιάζει στη φορολογική μεταρρύθμιση. Φορολογία, με ν/σ , που αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις και από αυτή την άποψη θα έχει άμεσο αντίκτυπο, είτε θετικό είτε αρνητικό και στο ΧΑ, και στις εισηγμένες καθότι θα ωφεληθούν (ή όχι) τα μάλα.

Κρίσιμη ωστόσο και η Γ.Σ της ΔΕΗ σε μία περίοδο, που απαιτούνται άμεσα λύσεις και μάλιστα ρηξικέλευθες, όπως αυτές που αναφέρει ο Χρήστος Κολώνας σε σχετικό άρθρο του. Στο μέτωπο της ΔΕΗ δοκιμάζεται η κυβέρνηση, το αρμόδιο επιτελείο που σημαίνει πως εάν την Πέμπτη βγει κάτι ουσιαστικό στέλνεται ένα μήνυμα και προς τους έξω, οι οποίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο και στο άλλο του Ελληνικού. Και από το δεύτερο αναμένει και η αγορά νεότερα μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Για να δούμε.

Στα της ημέρας, πιθανότατα θα δοκιμασθούν οι 790 μονάδες, μάλλον ενδοσυνεδριακά και από την ανθεκτικότητα τους (ή όχι) θα κινδυνεύσουν οι long να δουν τον ΓΔ προς τις 780 μον. Ομως πιθανή είναι μία προσπάθεια ανάσχεσης της διορθωτικής τάσης και ενός σταδιακού συμμαζέματος από τις τράπεζες μέχρι τα blue chips. Για τον ΔΤΡ ζητούμενη η υπέρβαση, σε κλείσιμο, των 635 μονάδων και η επαναφορά του 25άρη προς τις 1.975-1.980 μονάδες. Θα απαιτήσει όμως δουλειά από τους long αυτή η προσπάθεια. ΟΤΕ και Coca Cola έδειξαν, την Παρασκευή, πως μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά, θα χρειαστεί και σήμερα να βάλουν...πλάτη.

Τράπεζες, πωλούν με κέρδος ακίνητα και ξενοδοχεία, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, ενθαρρυντικό μεν η ενίσχυση των εσόδων πλην όμως η καρδιά του προβλήματος είναι (και θα είναι...) τα μη εξυπηρετούμενα, εκεί θα κερδηθεί (ή χαθεί) το στοίχημα που παίζεται για τον κλάδο. Νεότερα αναμένονται, σε δεύτερη φάση, και από τις Βρυξέλλες, την DG Comp, για να δούμε και από εκεί.

Τέλος η εβδομάδα κλείνει με Moody's, την Παρασκευή. Θυμίζοντας πως ήταν ο οίκος, που είχε κάνει την θετική έκπληξη αναβαθμίζοντας κατά δύο βαθμίδες το outlook της οικονομίας μας, τον Μάρτιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v