Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο 15αύγουστος στο ΧΑ

Μεταξύ συμπληγάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας και οι ανησυχίες για ύφεση σε ευρωπαϊκές χώρες «πρώτης γραμμής». Γιατί ρευστοποιούν μετοχές στην εγχώρια αγορά και τι ανησυχεί τους traders.

Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο 15αύγουστος στο ΧΑ

Κόκκινος...  15Αύγουστος για το ΧΑ, καθώς κάτι οι έξωθεν πιέσεις κάτι τα εσωτερικά ζητήματα οδήγησαν την αγορά στον δεύτερο συνεχόμενο πτωτικό εβδομαδιαίο κύκλο με τους traders να αναζητούν σημεία εξισορρόπησης και αναδιάταξης δυνάμεων.

Μετά από ένα «χορταστικό», για short παίκτες και πωλητές, πρώτο ήμισυ του μηνός, η προηγούμενη εβδομάδα επιφύλαξε απώλειες περί το 6% για ΓΔ και FTSE25 και πάνω από 10% για τον τραπεζικό κλάδο, που καλώς ή κακώς θεωρείται από αρκετούς και ως «υπαίτιος» για αυτή την σημαντική διόρθωση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Μία εύλογη προσέγγιση στο γιατί της διόρθωσης, είχε επιχειρήσει να δώσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης όταν ανέλυε το πως η κρίση στις αγορές ομολόγων/χρέους/τράπεζες πυροδοτούσε πωλήσεις σε μετοχές του κλάδου διεθνώς, παρασύροντας χαμηλότερα και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθούν συγκριτικά ανάλογη πορεία.

Αυτά για το πριν γιατί εξίσου εύλογο είναι το ερώτημα, από αύριο Δευτέρα τι; Προφανώς θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα στην Wall Street, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στο μέτωπο ΗΠΑ- Κίνας.

Ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυτό που ανησυχεί αρκετούς αναλυτές και traders έγκειται στο ότι στα ευρωπαικά χρηματιστήρια... ξεπωλούνται ευρω-μετοχές απόρροια υφιστάμενων προβλημάτων της ίδιας της Ευρώπης, αλλά και ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης για οικονομίες/χώρες της πρώτης γραμμής, με την Ιταλία να είναι ήδη στον θάλαμο, η Γαλλία στον προθάλαμο και η Γερμανία εδώ και εβδομάδες να "μετρά" συνεχόμενα αρνητικές εξελίξεις/ειδήσεις για κύρια μεγέθη του ΑΕΠ της.

Συνεπώς το ΧΑ κινδυνεύει να βρεθεί μεταξύ συμπληγάδων, από τη μία την όσων προκύπτουν από το μέτωπο ΗΠΑ- Κίνας και από την άλλη των ευρωπαϊκών προβλημάτων.

Το σενάριο της επί μακρόν διαφοροποίησης του ΧΑ, γενικότερα της οικονομίας μας, δεν μπορεί να ευοδωθεί από την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς έχει περιέλθει σε... ξένα χέρια. Οπότε το θέμα είναι τι θα κάνουν οι «έξωθεν» ενεργούντες traders και επενδυτές.

Αυτό που σχεδόν με σιγουριά μπορούμε να πούμε αυτή την ώρα, είναι πως μετά από εκτενείς συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι "ελέγχουν" τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η διόρθωση στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου οφείλεται κυρίως στην έξοδο hedge και fast funds αλλά όχι της κύριας επενδυτικής μάζας, που είναι επενδεδυμένη σε μετοχές της μεγάλης κατηγορίας.

Πρόκειται για κυρίως μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχήματα, που σε ορίζοντα Ιανουαρίου 2017- Αύγουστος 2019 "γράφουν" υψηλές αποδόσεις και εξακολουθούν να στηρίζουν την πλειονότητα αυτών των εταιρειών και των διοικήσεων τους. Το θέμα είναι, προειδοποιούσαν οι ίδιες πηγές, το...κύμα να μην φτάσει/αγγίξει κυρίως αυτούς που ελέγχουν την "καρδιά" των εισηγμένων και να περιοριστεί στις γρήγορες κινήσεις των επιθετικών χαρτοφυλακίων, κυρίως αυτών που "έτρεξαν" τον τραπεζικό κλάδο από τις 419,46 τον έφτασαν έως τις 847,12 μονάδες για να επακολουθήσει η διόρθωση προς τις 600 μονάδες.

Λογικά, τεχνικά θα μπορούσαν αυτά τα επίπεδα τιμών, ενδεχομένως από τις 580 μονάδες να έδιναν μία αντίδραση, στο πλαίσιο μίας ξεκάθαρα ανοδικής διόρθωσης, σε ένα retest της όλης τεχνικότητας του κλάδου, των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πάγια θέση της στήλης, μέχρι νεοτέρας, πως ο κλάδος δεν είναι- ακόμη- επενδύσιμος πλην όμως αποτελεί και το κυρίως δράσης όλης αυτής της πανσπερμίας των χαρτοφυλακίων, που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Και το ΧΑ, ο τραπεζικός κλάδος, μέχρι και την 31 Ιουλίου τις μοίρασε απλόχερα.

Τώρα, με γνώμονα και την τεχνική προσέγγιση/βοήθεια του Ηλία Ζαχαράκη φαίνεται πως για τον κλάδο δεν έχει αλλάξει η short κλίση, αλλά προσεκτικές κινήσεις/αγορές από αυτά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα "κρύβουν" μικρότερο κίνδυνο.

Την τελευταία εβδομάδα τις μικρότερες απώλειες είχε η μετοχή της Alpha Bank (μείον 8,15%) αλλά κυρίως η Εθνική και δευτερευόντως η Alpha Βank έδειξαν την Παρασκευή προσπάθεια αναστροφής της short τάσης. Στα 1,966 η Εθνική με συν 1,58% και στα 1,341 η Alpha Bank με 0,83%.

Την εβδομάδα, που ξεκινά με τον ΔΤΡ από τις 629,55 μονάδες δεν αναμένονται εξελίξεις ωστόσο η αγορά προετοιμάζεται για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Ενδιάμεσα η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's (την προσεχή Παρασκευή/23/8) θυμίζοντας πως τον Μάρτιο ήταν ο οίκος, που έκανε την έκπληξη δίνοντας δύο βαθμίδες υψηλότερα (από Β1 σε Β3) στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ζητούμενο να υπάρξει αντίδραση και στα blue chips, που από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου δέχονται σημαντικές και σταθερές εκροές/πωλήσεις από τα... πάνω, χωρίς στο διάστημα 1/8-16/8 να έχει εξαιρεθεί έστω 1 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη. Και στις 21 κυκλικές/εκ περιστροφές πωλήσεις προφανώς βάσει...δισκετών με εντολές πώλησης που έχουν ενεργοποιηθεί, εμφανώς,, από την συνεδρίαση της 21 Ιουλίου, όταν για πρώτη φορά η στήλη αναφέρθηκε σε ενεργοποίηση πωλήσεων από τα... πάνω.

Τι μέλλει γενέσθαι από αύριο; με τον δείκτη από τις 1.975,65 μονάδες. Κατ΄ αρχήν να αναφερθούμε στο γεγονός πως ούτε 1 από τις 21 του δείκτη έχουν θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαίο και μόλις 1 (η ΔΕΗ με 7,64%) σε μηνιαία μέτρηση. Δεν νομίζω, πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και για αυτό είμαι σχεδόν βέβαιος πως για τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών από τους...ξένους, κάτι που σημειώθηκε τον Ιούλιο. Αυτά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, που όπως και ο ΔΤΡ δεν έχει δώσει- ακόμη- σήμα εισόδου.

Ενθαρρυντική, για εμάς τους long, ένδειξη το "γύρισμα" με 0,58% του δείκτη από τις 14.00-14.30 την Παρασκευή και η αντίδραση μετοχών, όπως ΑΔΜΗΕ, Aegean, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος και η χωρίς απώλειες συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που ωστόσο συνεδριακά είχε κινηθεί έως τα 12,08 για να κλείσει τελικά στα 11,90 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη, η ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο, καθώς από αύριο αρχίζει να...μετρά αντίστροφα η κλεψύδρα, με την προσοχή στην έκτακτη γενική συνέλευση της προσεχούς Πέμπτης (22/8) όπου, προφανώς, και θα τεθούν-μεταξύ όλων των άλλων- αυτό της έκδοσης ομολόγου (έμμεσα διευκολύνει η σταθεροποίηση του 10ετούς κάτω από το όριο του 2%) ενδεχόμενο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ το σενάριο για νέες αυξήσεις (στο ήδη πανάκριβο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στα τιμολόγια πολύ δύσκολα θα βρει ευήκοα ώτα (και ορθά) στην κυβέρνηση.

Εκεί, όπου ακόμη καταγράφονται θετικά αποτελέσματα σε εβδομάδα και μήνα είναι η μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία κάτι που αποδίδεται στην ελάχιστη έως μηδενική έκθεση της στο λεγόμενο... ξένο κεφάλαιο και funds.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v