Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδει και στην... αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο οδηγούν τον ΓΔ στη ζώνη των 820 μονάδων. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οδηγεί τους αγοραστές. Υποτονικός ο όγκος συναλλαγών. Σε ανοδική πορεία η απόδοση του 10ετους ομολόγου.

Υπεραποδίδει και στην... αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ενθαρρυντική η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και δη της Φρανκφούρτης. Αφορμής δοθείσης το ΧΑ επανέρχεται στην περίοδο, όπου υπεραπέδιδε έναντι λ.χ. της Φρανκφούρτης, όπως για παράδειγμα εξελίσσεται η ανοδική διόρθωση με τον ΓΔ σχεδόν 4% (821,14 μον) έναντι του DAX που με 1,02% επανέρχεται προς τις 11.685 μονάδες. Στο 0,98% υψηλότερα και από τις 2.920 το άνοιγμα του S&P 500 στην Νέα Υόρκη.

Με προσεκτικές αγορές στην αρχή της συνεδρίασης επέτυχαν την επαναφορά του ΓΔ πάνω από τις 800 για να επιταχύνουν σταδιακά με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο ΓΔ προς τις 820 που αποτελεί και το πρώτο σημείο αναφοράς της κίνησης που μέχρι τις 840 μονάδες έχει χαρακτηριστικά μόνο τεχνικής διόρθωσης και τίποτε περισσότερο, για αυτό και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Για ένα retest της τάσης κάνουν λόγο χρηματιστές, οι οποίοι έγκαιρα είχαν περάσει το μήνυμα, μέσω του E2D, στους traders.

Ας είναι έτσι, ανοδική διόρθωση στην σημαντική υποχώρηση που είχε προηγηθεί σε μία εβδομάδα όπου ΔΕΗ (Πέμπτη) και Moody's (Παρασκευή) παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με αιχμή τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό η κίνηση καθώς οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα αφορούσαν-κατά σειρά- Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Οι ξεκάθαρα long εντολές στον τραπεζικό κλάδο ήταν το... σήμα που περίμεναν και όσοι ενεργούν στα blue chips.

Προσεγμένες εντολές μέχρι και πριν λίγο, με Εθνική, ΟΤΕ και Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς στις πρώτες 5 θέσεις της σχετικής κατάταξης. Ακολουθούν, Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. να έπονται. Ενδεικτικό το ότι οι αναφερθείσες μετοχές ήταν όλες τους με θετικό πρόσημο. Αντιστροφή στην πτωτική τάση των προηγούμενων 2 εβδομάδων.

Στην περιοχή των 2.022 ο FTSE 25, κάτι που είναι ενθαρρυντικό- από την τεχνική πλευρά-καθώς υπερβαίνει μία δύσκολη περιοχή αντίστασης, σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Το 43% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο (*), με την Εθνική στο θεαματικό 8,75% και τα 2,137 ευρώ. Το γεγονός πως σε μία συνεδρίαση, όπως η σημερινή, η Εθνική αποδίδει περισσότερο από την Πειραιώς αποτελεί μία ενδιαφέρουσα εξαίρεση στον κανόνα.

Στο...πράσινο και οι 4+21 μετοχές του δείκτη, με μεγαλύτερη αντίδραση για Viohalco (7,13%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (6,97%), ΕΧΑΕ (6,06%), Jumbo (5,85%) ενώ επίσης ενδεικτικό είναι πως για όλες τις μετοχές του δείκτη η απόδοση είναι πάνω από 1%, με τον ΟΤΕ ακριβώς στο όριο και τα 12,01 ευρώ.

Επίσης ενδεικτική η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 85 ανοδικές και 15 πτωτικές. Μεγαλύτερη απόδοση για μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας με ενδεικτικά το 12,75% της Alumil στα 1,24 ευρώ ενώ ακολουθούν ΕΛΓΕΚΑ, ΜΕΡΚΟ, Επίλεκτος, ΑΒΑΞ, Attica Bank, MIG, Κέκροψ κ.α.

Στις 14.15΄ ο τζίρος στα 33,1 εκατ. ευρώ και με την απόδοση του 10ετούς να επανέρχεται οριακά πάνω από το 2%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v