Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήραν κεφάλι οι πωλητές

Το θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης διαδέχθηκε η επικράτηση των πωλητών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος. Ελεγχόμενη διόρθωση στην Εθνική, κινητικότητα σε ΕΛΤΡΑΚ και επιμέρους κλάδους. Πέρασε μέρος του ομολογιακού της Attica.

ΧΑ: Πήραν κεφάλι οι πωλητές

Στο μείον τα futures στην Wall, κάνουν πίσω οι long στην Ευρώπη. Από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, το μέχρι και τις 13.15'  θετικό κλίμα και οι κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών έδωσαν, σταδιακά, την θέση τους στους πωλητές.

Ενδεικτικά ο DAX από τις 11.765 στις 11.693 μονάδες, ο ΓΔ από τις 833 περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα.

Χωρίς σημαντική επιτάχυνση της ροής συναλλαγών και αύξηση των πωλήσεων ή της πίεσης από την πλευρά των short και το ΧΑ διολισθαίνει, καταδεικνύοντας την ρευστότητα/αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές, από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, επιδεινώνοντας ανάλογα τους δείκτες ρίσκου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

 Ικανοποιητικό, ενθαρρυντικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με καλές προϋποθέσεις και ενδείξεις υπέρ των long, πλην όμως υπεισήλθε ο παράγων "αβεβαιότητα" για τη σημερινή συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη για να αλλάξει το κλίμα, η τάση στην πλειονότητα των ευρώ- χρηματιστηρίων.

  Στο ΧΑ το "γύρισμα" ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο και σχεδόν άμεσα επεκτάθηκε/διαχύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της "πρώτης κατηγορίας". Από τις 2.041 περί τις 20 μονάδες χαμηλότερα ο FTSE25, από τις 681 στις 662 ο ΔΤΡ με ενθαρρυντικό το ότι στην διόρθωση του προς τις 660 δεν επιταχύνθηκαν εντολές πώλησης αντιθέτως από τα χαμηλά επιχειρήθηκε η ανάσχεση της υποχώρησης.

  Από τα 2,22 στα 2,14 η Εθνική σε μία εμφανή ελεγχόμενη διόρθωση, δευτερευόντως ανάλογη εικόνα για την Alpha Bank και με μεγαλύτερες απώλειες Eurobank, Πειραιώς. Με βάση την εικόνα του τραπεζικού κλάδου (από τα υψηλά της 31 ης Ιουλίου) φαίνεται πως διαμορφώνονται δύο ζεύγη μετοχών, που "παίζονται" κυκλικά. Εθνική και Alpha Bank με Eurobank και Πειραιώς.

  Λίγο μετά τις 14.30' η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 30 plus εκατ., με το 32% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική για μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, ΕΛΤΡΑΚ κ.α.

 Στην περιοχή των 2.025 ο 25άρης, με κινητικότητα σε επιμέρους κλάδους, τομείς με την ΔΕΗ να παραμένει σταθερά σε θετικό έδαφος, από την αρχή μέχρι και πριν λίγο. Διακύμανση στο εύρος των 2,664 έως 2,544 ευρώ.

  Στα επί μέρους, στην ΤΕΝΕΡΓ πέρασαν δύο πακέτα για 420.000 και 580.000 στα 6,90 ευρώ αμφότερα. Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πιθανότατο το ενδεχόμενο να αφορούν στη μεταβίβαση θέσεων του York Capital στην Reggeborgh.

  Για την Attica Συμμετοχών, πέρασε ένα μέρος του ομολογιακού, για 676.000 υπέρ το άρτιον στα 101,30 με την συνολική αξία της πράξης να ανέρχεται στα 68.478.800 ευρώ. Σημειωτέον, πως ο όμιλος άντλησε περί τα 175 εκατ., στο ανώτατο όριο της έκδοσης, ενώ το ομόλογο είναι σε διαπραγμάτευση- στο ταμπλώ- από την συνεδρίαση της 26 Ιουλίου.

   Στην διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν πολλές συναλλαγές, στα 3,30 ευρώ για τη μετοχή της ΕΛΤΡΑΚ απόρροια της ενεργοποίησης της διαδικασίας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Στο περίπου 78% η συνολική συμμετοχή των βασικών μετόχων, με την υπέρβαση του 90% να ενεργοποιεί και τη διαδικασία "εξόδου" για την εταιρεία της οικογένειας Κόβα.

  Στις  36/64 η σχέση στο 1 προς 2 , αλλά με τη μόχλευση σε αρκετές μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας να παραμένει ενεργή.

Μεγαλύτερη αντίδραση για τίτλους των Moda Bagno, Κορδέλλου, Entersoft, Trastor, BYTE, ΕΛΓΕΚΑ, Μοτοδυναμική, ΕΛΤΡΑΚ, Δρομέας, Profile κ.α 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v