Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί το ΧΑ το ανοδικό ξέσπασμα

Στις 828 μονάδες ο ΓΔ με οδηγό το 8,79% του τραπεζικού κλάδου. Ξεχώρισαν Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Στα 62 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο ημερήσιος τζίρος. Ποια είναι τα νέα δεδομένα για την αγορά.

Πού οδηγεί το ΧΑ το ανοδικό ξέσπασμα

Επιτέλους! , για τους long. Και μία θετική συνεδρίαση, μετά από ένα πρώτο 15νθήμερο στην διάρκεια του οποίου "μέτρησαν" 10 στις 11 πτωτικές συνεδριάσεις. Από τα υψηλά των 901,57 της 31 ης Απριλίου έως τα χαμηλά των 791,34 της 16 ης Αυγούστου. Και σήμερα Δευτέρα ανοδική διόρθωση, με το χρηματιστήριο μας να ακολουθεί την αλλαγή τάσης, που διαφαίνεται στις διεθνείς αγορές.

Από νωρίς, τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε το ποιοι θα επεδίωκαν να έχουν τον πρώτο λόγο στη συνεδρίαση, και αυτοί ήταν οι αγοραστές που με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση πέρασαν το μήνυμα μέσω του τραπεζικού κλάδου για να ακολουθήσουν μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά στην πλειονότητα τους τα blue chips.

Τι άλλαξε αίφνης και από την προηγηθείσα διόρθωση, περάσαμε σε μία θεαματική αντίδραση; Στις 828,30 ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 4,58%, στις 662,96 με 7,58% ο ΔΤΡ και με 3,58% στις 2.018,72 ο FTSE25. Συναλλαγές στα 29,022 εκατ. μετοχές, τζίρος στα 61,997 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση δίδεται από τις διεθνείς αγορές, την επάνοδο ορισμένων "ισχυρών χεριών" και δευτερευόντως πως από αυτή την εβδομάδα ξεκινούν- ουσιαστικά- οι προσπάθειες της κυβέρνησης/οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σειρά δράσεων ώστε να εξασφαλίσει την έγκριση των δανειστών σε μία σειρά προωθητικών ενεργειών (φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.λ.π) που επιχειρεί.

Η ουσία είναι, πως λίγο ως πολύ επαναλήφθηκε ένα...φαινόμενο, που θέλει το πρώτο μισό του μηνός- κύρια περίοδος αδειών- οι traders να αφήνουν να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές για να ξεκινήσουν από το δεύτερο μισό τις κινήσεις τους στις αγορές μετοχών. Η αλήθεια είναι, πως εφέτος βοήθησαν οι ξένες αγορές και η εκταμίευση σημαντικού μέρος υψηλών υπεραξιών που "έγραψαν" κυρίως τα hedge funds μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, στις 31/7 με την κορύφωση της ανοδικής τάσης 7μηνου.

Με τις τιμές σε τράπεζες και blue chips αρκετά χαμηλότερα ήταν φυσιολογικό είτε από σήμερα είτε από αυτή την εβδομάδα να επανέρχονταν οι πωλητές του πρώτου 15νθημέρου.

Ούτως ή άλλως η σημερινή αντίδραση λογίζεται ως διόρθωση της προηγηθείσας υποχώρησης της αγοράς, ένα φυσιολογικό retest, και τίποτε περισσότερο. Μέχρι τα σημερινά "κλεισίματα" για τους βασικούς δείκτες η τάση δεν αλλάζει, παραμένει πτωτική πλην όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι η απαρχή ενός επόμενου κύκλου. Θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς αγορές και από το αν η κυβέρνηση/οικονομικό επιτελείο καταφέρουν να πείσουν τους ξένους. Εύλογα πρώτα ορόσημα, την Πέμπτη, στην έκτακτη γ.σ της ΔΕΗ και αμέσως μία μέρα μετά με την βαθμολόγηση από τον οίκο Moody's.

Τεχνικά, για τον ΓΔ η πολύ σημαντική ζώνη συναλλαγών ήταν μεταξύ 777-805 μονάδων. Ο ΓΔ υποχώρησε μέχρι τις 791 απ΄ όπου βγήκε αντίδραση. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης σε ένα bull market το αγοραστικό σήμα του RSI το λαβαίνουμε σοβαρά υπόψη μας. Οσο ο ΓΔ θα διαμορφώνεται πάνω από τις 815 μονάδες θα είναι ενθαρρυντική ένδειξη και για τους long και πιθανά να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και άλλων κεφαλαίων. Οι 830 είναι η κοντινότερη αντίσταση (ξεκινώντας από τις 790 ) και οι 860 μονάδες μία λογική κατάληξη της όλης ανοδικής διόρθωσης. Περί τις 70 μονάδες άνοδος μετά από 110 πτώσης, απόλυτα εντός παιδιάς, θα έλεγε ένας...τεχνικάριος.

Διάγραμμα Γενικού Δείκτη

Πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με μόλις 2 πακέτα (ένα για 97.730 μτχ της Jumbo στα 15,235 ευρώ και ένα της Εθνικής για 200.000 στα 2,07 ευρώ). Το 25% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, το μεγαλύτερο μερίδιο αλλά και σημαντική διάχυση σε blue chips, ένδειξη πως ορισμένα "ισχυρά χέρια" επανήλθαν στην αγορά. Το γεγονός πως στην ομάδα blue chips πρώτης ταχύτητος (ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ κ.α. ) πραγματοποιήθηκαν συγκριτικά υψηλοί τζίροι είναι ενθαρρυντική ένδειξη, κατ΄ αρχήν για αύριο, και βλέπουμε.

Ούτε μία μετοχή του δείκτη στο...κόκκινο, μεγαλύτερη απόδοση για Viohalco (9,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (6,97%), Tέρνα Ενεργειακή (6,83%) Jumbo (6,68%) και ΕΧΑΕ (6,29% ) στην πρώτη 5άδα ενώ ενδεικτικά το χαμηλότερο (θετικό ) ποσοστό σημειώθηκε για ΟΤΕ (1,01%)και Coca Cola (1,22%), πιθανότατα λειτουργώντας ως...εφεδρείες για τη συνέχεια.

Ωστόσο ο κλάδος που έδωσε από την αρχή της συνεδρίασης το σήμα ήταν ο τραπεζικός. Υψηλά ποσοστά, με την Εθνική να επιβεβαιώνει τον πρόσφατο χαρακτηρισμό μας σαν σηματωρού του κλάδου, ευρύτερα της αγοράς. Με τζίρο 6,372 εκατ. αντέδρασε 9,92% στα 2,161 ευρώ.

Στις 97/15 σαφές το προβάδισμα για τους αγοραστές, με τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδει.

Αφορμής δοθείσης επανεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων με αποτέλεσμα με επαναφορά των διψήφιων ποσοστών (Ξυλεμπορία, Μινέρβα, Επίλεκτος, Alumil, ΕΛΓΕΚΑ, Καραμολέγκος, Attica Bank, Intrakat). Ακολουθούν πάνω από 30 μετοχές με άνοδο μεγαλύτερη του 3%, άλλη μία ένδειξη για αύριο. Και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v