Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα ζητούμενα μετά το ανοδικό ξέσπασμα

Ο ρόλος των διεθνών αγορών και ποιοι είναι οι εγχώριοι καταλύτες που μπορούν να συμβάλουν στην συνέχιση της αντίδρασης. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον τραπεζικό δείκτη και την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Τα ζητούμενα μετά το ανοδικό ξέσπασμα

Επέμειναν οι αγοραστές στην Wall Street, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Στις 2.923,65 με άνοδο 1,21% ο S&P 500 αφήνοντας περιθώρια στους long να κινηθούν και σήμερα.

Στο ΧΑ, λίγο ως πολύ αναμενόμενο το χθεσινό ξέσπασμα, με τον Γενικό Δείκτη κατά 4,58% υψηλότερα στις 828,30 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο από το βαρίδι του πρώτου 15νθήμερου να μετατρέπεται σε μοχλό αντίδρασης.

Με τον ΔΤΡ κατά 7,58% στις 662,96 μονάδες και τα blue chips να ακολουθούν με μικρότερη (ΟΤΕ με 1,01%) ή μεγαλύτερη (Viohalco με 9,51%) αντίδραση. Συναλλαγές στα 62 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων δύο εβδομάδων αλλά καλές για αυτή την περίοδο και όπως φάνηκε στην πράξη επαρκείς για μία ανοδική διόρθωση,που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός retest. Για αυτό, και μέχρι να έχουμε, περισσότερες και πιο σαφείς ενδείξεις εκλαμβάνουμε την κίνηση από τα χαμηλά των 790 μονάδων, την Παρασκευή ως μία τεχνικής μορφής αντίδραση μετά από μία σημαντική διόρθωση του ΓΔ από τις 901 μονάδες της 31ης Ιουλίου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός με την Εθνική και πάλι σε θέση οδηγού, επιβεβαιώνοντας όσους την Παρασκευή την χαρακτήριζαν σηματωρό όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και ευρύτερα για την τάση, το κλίμα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Τα δεδομένα μας για σήμερα; ένα 3ήμερο ανοδικό σερί στη Νέα Υόρκη, με τον S&P500 να επανέρχεται πάνω από το όριο των 2.900 μονάδων, ανοδικά νωρίτερα τα χρηματιστήρια στην Ασία, αντίδραση στην Φρανκφούρτη και άμβλυνση των ανησυχιών για επιτόκια/ομόλογα.

Στα εντός, η κυβέρνηση εύλογα, μετά το 15Αύγουστο επιχειρεί επανεκκίνηση σε πολλαπλά μέτωπα, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, με τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Χρήστο Κολώνα ενώ λύση, όπως αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας, αναζητείται για το Θριάσιο με την σχετική διαγωνιστική διαδικασία να εκκρεμεί για σχεδόν 3 χρόνια.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε την ΔΕΗ και τον Moody's έχουμε ένα πλαίσιο κινήσεων μέχρι και το τέλος της εβδομάδος.

Για σήμερα, για τον ΔΤΡ ζητούμενο ένα κλείσιμο κοντά ή και πάνω- ακόμη καλύτερα- των 680 μονάδων. Περιμένουμε και σήμερα υπεραπόδοση των Εθνικής και Alpha Bank έναντι των Πειραιώς και Eurobank.

Στα blue chips τα ισχυρά χέρια έδειξαν, εχθές, προς τα που κινούνται. Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, EXAE, Lamda Development.

Στο επίκεντρο η ΔΕΗ, με αντίδραση 4,79% στα 2,538 ευρώ, με αυξημένο τζίρο στα 1,872 εκατ. ευρώ εν όψει της μεθαυριανής έκτακτης γενικής συνέλευσης, με νέο CEO πλέον στο τιμόνι του ομίλου.

Στο διάγραμμα, μίας εκ των μετοχών -σηματωρών μας, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ "φαίνεται" η τάση που διαμορφώνεται για τον εν λόγω τίτλο αλλά και ευρύτερα για μία ομάδα blue chips.

Οσον αφορά στα μεσαιό-μικρά με μία καλή συνεδρίαση για τα blue chips τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα δεν θα είχαν πρόβλημα να επαναλάβουν την χθεσινή αντίδραση για σειρά τίτλων εισηγμένων εταιρειών, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είναι στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v