Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση του ΓΔ άνω των 850 μονάδων

Ενισχύεται το ανοδικό σενάριο για το ΧΑ. Υπεραποδίδουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, διευρύνονται τα κέρδη σε blue chips. Ποιες μετοχές σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο.

Κίνηση του ΓΔ άνω των 850 μονάδων

Συνεδρίαση σχεδόν όπως η χθεσινή, με την διαφορά πως σήμερα ενισχύεται το ανοδικό σενάριο, προς τις 860 μονάδες.

Σημαντική αντίδραση στην Φρανκφούρτη αλλά και στις υπόλοιπες ευρω-αγορές με αφορμή πληροφορίες, πως το Πεκίνο να είναι αντίθετο σε δυνητική κορύφωση του εμπορικού "πολέμου".

Μία... κρύο, μία...ζέστη στις διεθνείς αγορές ανάλογα με τις... ορέξεις της Ουάσιγκτoν και τα... tweets του προέδρου των ΗΠΑ.

Η ισχυρότερη δύναμη, αυτή την περίοδο, θα κλείσει όποτε και με τους όρους της αυτό το μέτωπο, μέχρι τότε οι αγορές θα δοκιμάζονται από αυξημένη μεταβλητότητα, ταχύτερη κυκλοφορία των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, κατ΄ αρχήν, βραχυπρόθεσμα.

Ενδεικτικά κατά 1,18% ο DAX υψηλότερα, στις 11.835 μονάδες, την ώρα που στην Νέα Υόρκη τα συμβόλαια των βασικών δεικτών "βλέπουν" ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα. Ενδεικτικά τα futures του S&P 500 κατά 0,99% υψηλότερα, από τιμές υψηλότερα των 2.900 μονάδων. Η υπέρβαση των 2.900 εάν και εφ΄ όσον επιτευχθεί σε "κλείσιμο" αύριο Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου θα σηματοδοτούσε αναστροφή της τάσης για τον "δείκτη των δεικτών" εξέλιξη που θα έβαζε σε άλλη τροχιά και τις διεθνείς αγορές.

Στα υπόψη, λοιπόν, και η Wall Street και η διακύμανση, κυρίως, του S&P 500.

Στα καθ΄ημάς, με τις διεθνείς αγορές σε ανοδικό momentum οι long, που από εχθές κινήθηκαν κόντρα στην διόρθωση των ευρω-αγορών έχουν σήμερα ευκολότερο έργο.

Με συναλλαγές και τζίρο κοντά στα μέσα επίπεδα δευτέρου 15νθημέρου του μηνός οι traders ωθούν, προσεκτικά και με πρόγραμμα, την αγορά, σε πρώτο χρόνο, πάνω από τις 845 και εν συνεχεία μετά τις 12,30' -13.00' προς τις 860 μονάδες, η προσέγγιση των οποίων ήταν το ζητούμενο μας, σύμφωνα με την προσέγγιση μας στο προσυνεδριακό σχόλιο μας.

Στον ρυθμό της χθεσινής συνεδρίασης, μέχρι τώρα η σημερινή. Διερευνητικές κινήσεις την πρώτη 1-1 1/2 ώρα με τους αγοραστές κατ΄αρχήν να διασφαλίζουν τα νώτα τους (με δοκιμασία/επιβεβαίωση των 845 μονάδων), να προχωρούν προσεκτικά σε τραπεζικές και blue chips μετοχές διευρύνοντας σταδιακά την απόδοση βασικών δεικτών, βασικών μετοχών.

Λίγο μετά τις 14.20' ο ΓΔ στις 854,86 (1,36%) με καταμερισμό συναλλαγών και ανόδου για τον ΔΤΡ στην περιοχή των 750 υπέρ καλύπτοντας τον ζητούμενο στόχο των 740 και με τον FTSE25 με 1,45% να επανέρχεται πάνω από τις 2.100 μονάδες.

Πηγαίνουμε προς ένα "κλείσιμο" μηνός σε καλές/υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν στο δεύτερο ήμισυ του μηνός, έχοντας χαρακτηρίσει τον Αύγουστο, μήνα... Ιανό με το πρόσωπο του πρώτου 15νθημέρου αρνητικό.

Θυμίζουμε από τις 791 μον. η ανοδική διόρθωση για τον ΓΔ που εάν υπερβεί και τις 860 αλλάζει φορά σε long.

Παρά το ότι στον μήνα θα "μετρήσει" απώλειες (νωρίτερα στις 4,40% σε μηνιαίο) ο τελικός απολογισμός θα είναι θετικότερος (όσον αφορά στο διάστημα 16/8-30/8) ένδειξη ενθαρρυντική για τις κρίσιμες πρώτες μία-δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Υπεραπόδοση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ πάνω από τις 740 μον. με τον μεγαλύτερο τζίρο για την Εθνική-σηματωρό της όλης κίνησης του τραπεζικού συνακόλουθα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 2,89% και τα 2,49 η μετοχή, με τη μεγαλύτερη άνοδο και περισσότερο τζίρο, στα 4,475 εκατ. Ακολουθούν, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, μόλις 2 οι πτωτικές εξαιρέσεις, με τη Motor Oil στα 21,46 και με την Τέρνα Ενεργειακή στα 7,64 ευρώ.

Μεγαλύτερη άνοδος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (2,79%), Sarantis (2,55%), ΟΛΠ (2,43%), ΟΠΑΠ (2,42%) και Jumbo με την ισχυρότερη τάση, προς τα 17 ευρώ με άνοδο 3,41%.

Κινητικότητα σε τίτλους των ΟΤΕ (που τείνει να κάνει τα 12 ευρώ στήριξη), ΟΠΑΠ (που εμφανίζεται σήμερα ισχυρός, με εμφανείς βλέψεις για την υπέρβαση του ορίου των 10 ευρώ) κ.α. να ακολουθούν.

Για ακόμη, πολλοστή, φορά καλή η εικόνα για τις μετοχές του FTMidCap και εισηγμένες χαμηλότερων κατηγοριών. Συνολική η αντίδραση για τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, την MIG, τις Attica Bank, ΑΒΑΞ, Ικτίνο, Τεχν. Ολυμπιακή κ.α.

Στις 72/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, σαφώς πολύ καλύτερη για την πρώτη ομάδα εικόνα απ΄ ότι στην πρώτη συνεδρίαση της πρώτης ώρας.

Υπεραποδίδουν, Revoil, Moda Bagno, Mevaco, Μουζάκης, Entersoft, Κορδέλλου κ.α από αυτές τις κατηγορίες.

Στις 14.30' η αξία των συναλλαγών στα 46,805 εκατ. (πηγαίνουμε για τζίρο προς τα 70 εκατ. ). Προς ανοδικό άνοιγμα, πάνω από τα 9,04$ το GREK στη Νέα Υόρκη, με νέα θεαματική μείωση η απόδοση του 10ετούς στα 1,636% που αποτελεί και νέο ιστορικό χαμηλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v