Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησε στα… αβαθή το Χρηματιστήριο

Με μικρή πτώση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ενώ η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα 51,6 εκατ. ευρώ. Οριακά κέρδη για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη στην εβδομάδα. Ποιες μετοχές διαφοροποιήθηκαν.

Κόλλησε στα… αβαθή το Χρηματιστήριο

Με σαφείς ενδείξεις κόπωσης, μετά την χθεσινή σημαντική άνοδο, η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να περιφέρονται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και με εμφανή την έλλειψη διάθεσης ανάληψης πρωτοβουλιών, τόσο για τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, όσο και για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι αγοραστές δεν είχαν βοήθειες ούτε από την διστακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά ούτε και από τα ουδέτερα - σταθεροποιητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και έτσι επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας να ακούσουν τις Κυβερνητικές εξαγγελίες, από την ΔΕΘ.

Αν όμως η επιφυλακτική στάση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και απόλυτα αναμενόμενη, εκείνο που αυξάνει τους προβληματισμούς στις τάξεις των Εγχώριων Επαγγελματιών, είναι η εμμονή του τζίρου σε επίπεδα πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ (συμπληρώθηκαν 42 συνεδριάσεις με μικτή αξία συναλλαγών χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και είναι κοινό μυστικό ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο (!)

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,15%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 0,17%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 41,75% και του Τραπεζικού δείκτη στο 78,17%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με μικτή τελική εικόνα.

Δεν κουράστηκε να αλλάζει πρόσημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 795,17 (+0,81%) και 783,59 μονάδων (-0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 786,53 (-0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και στις 783,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,70%.

Για τον εν λόγω δείκτη, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί νέα “καύσιμα” για να υπερφαλαγγίσει την πρώτη ζώνη αντίστασης στις 800 – 808 μονάδες, όμως από την άλλη δεν δείχνει να απειλείται και η πρώτη σημαντική στήριξη στις 725 μονάδες.

Ερχόμενοι στα μη Τραπεζικά “χαρτιά” του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+0,45%), ΟΛΠ (+0,21%), ΟΠΑΠ (+0,61%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,26%), TITC (+0,33%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και Σαράντη.

Από εκεί και πέρα, διόρθωσε μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,88%), όμως συμπλήρωσε τρία συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12,00 ευρώ.

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 11,74 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 12,20 και 11,91 – 11,84 ευρώ. Αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,42 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 13,00 – 13,10 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την μετοχή της Motor Oil (-1,97% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 22,24 ευρώ (κλείσιμο 30/8).

Το ημερήσιο “stop long” στα 20,80 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στην ζώνη 20,20 – 20,15 ευρώ. Η μετοχή χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 21,80 – 22,00 ευρώ, για να μπορεί να διεκδικήσει κίνηση προς τα 23,50 ευρώ.

Δεν ήλθε, σήμερα, σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Fourlis (-0,56%), που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική κίνηση. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 5,51 ευρώ, ενώ αν χάσει τα 5,22 ευρώ, η επόμενη μάχη θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “στην καθιερωμένη ενημέρωση πριν από το άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι την επόμενη εβδομάδα, Αξιωματούχος της ΕΕ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει χαμηλότερα πλεονάσματα και ότι η συζήτηση επί αυτού θα αργήσει, καθώς πρώτα πρέπει να κλείσουν η τέταρτη και πέμπτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Με άλλα λόγια, τόσο το EwG, όσο και το Eurogroup θα περάσουν την γραμμή στην Αθήνα ότι δεν αναμένεται αλλαγή των στόχων και το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί ‘ως έχει’ μέχρι το 2021”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της AS Company ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,49 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,07 ανά μετοχή, στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 3,04.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλαστρον (+5,92%, με αυξημένες συναλλαγές), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΚΤΕΡ (+3%) και τρεις για τον Σπύρου (+2,34%), ενώ εντυπωσιακά πράγματα έλαβαν χώρα στην Forthnet, που ξεκίνησε την συνεδρίαση στα 0,38 ευρώ (+11,76%) και την ολοκλήρωσε στα 0,30 ευρώ (-11,76%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Μουζάκη (+5,10%) και MIG (+2,50%), επιστροφή αγοραστών στην Σελόντα (+5%), ενώ ξαφνική συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε στην Mediterra (+10%).

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση με τις οριακές μεταβολές, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 849 μονάδες και ενδιάμεση στήριξη στις 860 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 849 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις, για υποχώρηση προς τις 823 και 793 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 878 (οριακά χαμηλότερα φρενάρισε σήμερα) και 895 – 901 μονάδες.

Και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο διάγραμμα είναι “long” με “stop” στις 1990 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2102, 2085 και 2052 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1990 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις, για υποχώρηση προς τις 1948 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2186 – 2193 και 2270 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η χαλάρωση της έντασης του εμπορικού πολέμου, καθώς και τα καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, οδήγησαν, χθες, σε κέρδη τα Διεθνή Χρηματιστήρια και έδωσαν την κατάλληλη αφορμή στον ΓΔ του Χ.Α. για μια ανοδική κίνηση. Ενδέχεται να δοκιμαστούν τα υψηλά των 900 μονάδων, ενώ η συνέχεια θα εξαρτηθεί και από τα συμπεράσματα που θα επικοινωνήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες τις επόμενες 2 εβδομάδες. Υπενθυμίζουμε την κρίσιμη, για τον Τραπεζικό δείκτη περιοχή των 800 μοναδων. Περαιτέρω βελτίωση στο 17,0% καταγράφηκε τον Ιούνιο στο ποσοστό ανεργίας, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2010. Πληθώρα μάκρο, που χρήζουν προσοχής, είχαμε και σήμερα από Ευρώπη (ΑΕΠ) και Αμερική (Αγορά Εργασίας)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι Αγορές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους προς τις ΗΠΑ καθώς το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο, που είναι βασικό στοιχείο για τη δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας και τις αποφάσεις της Federal. Η διατήρηση ωστόσο του θετικού momentum, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα απαιτήσει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση ώστε να είναι δυνατή η κίνηση του ΓΔ προς την περιοχή των 890 – 900 μονάδων”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με τις εξαγγελίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπροστά μας, είδαμε άνοδο στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης πλησίασε την αντίσταση των 880 μονάδων και περιμένει τις εξαγγελίες”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Ήταν περίεργο, τα spreads των επιτοκίων δανεισμού, να καταγράφουν συνεχώς νέα χαμηλά επίπεδα και το Χρηματιστήριο να πέφτει.

Κύριος λόγος για αυτό, πιστεύω είναι η μεγάλη εξάρτηση του Χρηματιστηρίου από τις Τραπεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα του Χρηματιστηρίου.

Οι Τράπεζες ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει το τελικό σχέδιο, για το πώς θα λύσουν τα προβλήματά τους, με προεξάρχον το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων. Φυσικά υπάρχουν και τα προβλήματα του υπερβάλλοντος προσωπικού και της παντελούς έλλειψης ανταγωνισμού.

Το θέμα της ρηχότητας, είναι πολύ σημαντικό. Εδώ και χρόνια ελάχιστες μετοχές πραγματικά διαπραγματεύονται στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Πολλές Εταιρείες παραμένουν εισηγμένες, γεγονός που σημαίνει πως οι βασικοί τους Μέτοχοι σε κάτι προσβλέπουν, αλλά κάνουν μηδενικό τζίρο.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο όπου οι περισσότερες μετοχές έχουν ελάχιστη ελεύθερη διασπορά και όταν κάποιος προσπαθεί να τοποθετηθεί πρέπει να μιλήσει με τον βασικό Μέτοχο. Η ρηχότητα στις “μικρές”, αλλά ακόμα και στις “μεγάλες” μετοχές είναι εμφανής και όταν κάποιος θέλει να ρευστοποιήσει μια θέση. Ελάχιστοι είναι οι Συμμετέχοντες στην Αγορά και μόλις γίνει εμφανές ότι κάποιος ρευστοποιεί, οι τιμές καταρρέουν.

Από τις εξελίξεις στο μέτωπο των spreads, φαίνεται πως η νέα Κυβέρνηση έχει πείσει τους Ξένους, ότι θα προσπαθήσει να φέρει ανάπτυξη.

Επίσης τους έχει πείσει ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και αν δεν επενδύσουν στην Ελλάδα για να αυξηθεί το ΑΕΠ, δεν θα πάρουν ποτέ τα λεφτά τους πίσω, όσο και αν φορολογήσουν τους όλο και λιγότερους Έλληνες που πληρώνουν φόρους.

Οπότε είμαστε σε θετική τροχιά, εκτός αν γίνει καμιά “παρεξήγηση”.

Όμως το Χρηματιστήριο θέλει πολύ δουλειά για να φτιάξει.

Στο εξωτερικό, όσοι έχουν πιστέψει τα καταστροφολογικά σενάρια για τις Ξένες Ανεπτυγμένες Αγορές, που λένε ότι η άνοδος τελείωσε και έρχεται μεγάλη πτώση, έχουν πληρώσει ακριβά. Έτσι, τα σενάρια μετατίθενται για τον μήνα Σεπτέμβριο.

“Από τεχνική άποψη στηρίξεις έχουμε στις 865, στις 850 και μετά στις 835 μονάδες. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την αντίσταση των 880 μονάδων για πάνω από μία μέρα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ενδιαφέροντα”, εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

“Στην Ελληνική Αγορά μετοχών παρατηρήθηκαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων, από το Μάιο του 2019 και ύστερα. Η εκλογή της νέας Κυβέρνησης σχημάτισε την εντύπωση, σε μεγάλη μερίδα Επενδυτών, ότι βελτιώνονται οι προοπτικές της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Για το λόγο αυτό αρκετοί Επενδυτές αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν και πάλι στη ‘Σοφοκλέους”, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Ένας παράγοντας που συνήθως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, από μεγάλη μερίδα Επενδυτών, είναι ότι η Ελληνική Αγορά μετοχών δεν είναι μόνη της στο Κόσμο, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις Διεθνείς Ανεπτυγμένες και Αναδυόμενες Αγορές.



Στα πιο πάνω διαγράμματα παρουσιάζουμε τη συσχέτιση του Etf GREK (GLOBAL X MSCI GREECE ETF ) με το Etf EEM (ISHARES MSCI EMERGING MARKET) τα τελευταία τρία έτη.

Αρχικά παρατηρούμε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις περισσότερες φορές κινούνται και οι δύο τίτλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή όταν οι Αναδυόμενες Αγορές είναι ανοδικές, ή πτωτικές, αντίστοιχα κινούνται και οι Ελληνικές μετοχές.

Στο αμέσως επόμενο γράφημα αποτυπώνουμε τον λόγο της τιμής του GREK σε σχέση με τη τιμή του ΕΕΜ. Το πηλίκο αυτό μας αποτυπώνει σε γράφημα, εάν η Ελληνική Αγορά μετοχών υπεραποδίδει (όταν κινείται ανοδικά ο λόγος ), ή αντίθετα υποαποδίδει (όταν ο λόγος κινείται πτωτικά ). Παρατηρούμε λοιπόν ότι από το 2017 οι Ελληνικές μετοχές, κυρίως, υποαπέδιδαν σε σχέση με τις Αναδυόμενες.

Η εικόνα αυτή άρχισε να αλλάζει το Μάρτιο του 2019, καθώς η ”τάση” του παραπάνω λόγου από πτωτική, μεταβλήθηκε σε ανοδική.

Στο σημείο αυτό η Αγορά άρχισε να προεξοφλεί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αλλά και τη πιθανή προκήρυξη πρόωρων Εθνικών εκλογών. Μετά τις εκλογές του Μαϊου, η Αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά και από τότε παρατηρούμε ότι κινούμαστε σχεδόν παράλληλα με τις άλλες Αγορές.

Στο τρίτο γράφημα αποτυπώνετε το “correlation”, η στατιστική συσχέτιση, του GREK με το ΕΕΜ. Όταν το μέγεθος αυτό είναι πάνω από το μηδέν υπάρχει θετική συσχέτιση και όσο πιο κοντά στο 1 είναι, τόσο πιο ισχυρή είναι η συσχέτιση. Με το κλείσιμο των Αγορών στις 5 Σεπτεμβρίου το μέγεθος αυτό ήταν στο 0,75 που θεωρείτε αρκετά υψηλό.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική Αγορά έχει ενσωματώσει στις τιμές των μετοχών τις τοπικές παραμέτρους, όπως αυτές μεταβλήθηκαν μετά τις εκλογές. Δεν μπορεί όμως να αποδεσμευτεί από το ευμετάβλητο και ασταθές διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

“Για την συνέχιση λοιπόν της ανόδου του Γενικού Δείκτη, φαίνεται να είναι απαραίτητη και η ανοδική κίνηση των Διεθνών Ανεπτυγμένων και Αναδυόμενων Αγορών”, σημειώνει ο κ. Μελαχροινός (Μέλος ΔΣ της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών Ελλάδος και Μέλος της Ακαδημαϊκή Επιτροπής της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών Ελλάδος).

“Μετά την διόρθωση του Αυγούστου, η Αγορά φαίνεται να ανεβάζει στροφές και να επιστρέφει σε πιο ζωηρούς ρυθμούς”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ανάκαμψη των δεικτών υποστηρίχθηκε από την ραγδαία μείωση των επιτοκίων σε όλες τις σειρές ομολόγων και εντόκων, ενώ τα αποτελέσματα των Τραπεζών έδωσαν ελπιδοφόρες ενδείξεις για την συνέχεια.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων ήταν καθολική και σε όλες τις κατηγορίες δανείων, συνοδεύτηκε από μικρή βελτίωση του οργανικού εισοδήματος και χαμηλότερες πιστωτικές ζημιές. Τα έκτακτα αποτελέσματα από την ανατίμηση ομόλογων και τα Ακίνητα, απορροφήσαν έξοδα από αναδιαρθρώσεις και μη οργανικό επαναλαμβανόμενο κόστος, βελτιώνοντας την τελική γραμμή η οποία ήταν θετική και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Η αγορά έχει μπροστά της νέα που έχουν υψηλό ειδικό βάρος: Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου “κληρώνει” οριστικά η άδεια για το Καζίνο του Ελληνικού, προαπαιτούμενο από την νικήτρια Κοινοπραξία για την έναρξη υλοποίησης του έργου. Τέλος, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, όπου επιδιώκεται σημαντική μείωση των φορολογικών εταιρικών συντελεστών.

Η ροή ενός τόσο ισχυρού μίγματος νέων αναμένεται να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσοπρόθεσμα, παρά τις όποιες εισαγόμενες “αναταράξεις”.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από μια αξιόλογη διόρθωση 110 μονάδων από την κορυφή του 2019, ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την κατάκτηση των 850 μονάδων, οι αγοραστές έχουν και πάλι τις πιθανότητες νέων υψηλών να βρίσκονται με το μέρος τους.

Η ζώνη των 900 μονάδων αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή αντίστασης, καθώς και στις δύο απόπειρες υπέρβασης της εν λόγω περιοχής (8 και 31 Ιουλίου) η προσφορά που εκδηλώθηκε ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Η διαφορά με το προηγούμενο μοτίβο ανόδου είναι ότι η διαπραγμάτευση της Αγοράς στα επίπεδα των 800 – 850 μονάδων είναι πιο “δουλεμένη” και οι τιμές πιο “δεμένες” μεταξύ τους.

Επίσης ένας σημαντικός αριθμός κερδισμένων θέσεων έχει απορροφηθεί, ενώ νέοι Παίκτες έχουν “επιβιβαστεί” μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών.

Οι εισροές στην Αγορά δεν έχουν πια την ίδια δυναμική με τις αρχές του Καλοκαιριού, ωστόσο παραμένουν θετικές, διατηρώντας την επαφή των δεικτών με τα πρόσφατα υψηλά τους.

Συμπερασματικά αναμένουμε σύντομα το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει, εκ νέου, την περιοχή των 900 μονάδων, υπέρβαση της οποίας έχει ως προαπαιτούμενο την αύξηση των συναλλαγών προς τα 80 – 90 εκατ. ευρώ, σε μέση ημερήσια βάση.

Η εβδομάδα που ξεκινάει έχει Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, το οποίο όμως θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Μ. Βρετανία.

Αποτελέσματα εξαμήνου θα δούμε από τις Quest Holdings, BriQ, Lamda Development (10 Σεπτεμβρίου) ΟΠΑΠ, Σαράντη (11 Σεπτεμβρίου) και Μυτιληναίο (16 Σεπτεμβρίου).

Στις 10 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη και η τακτική γενική συνέλευση της Folli – Follie, ενώ την επόμενη ημέρα οι Μέτοχοι της Πανγαία θα αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

“Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το ‘mini QE’, που ενδεχομένως, με ειδική συμφωνία, να ενταχθεί και η Ελλάδα”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ασήμι, σημαντικά κέρδη για το Bitcoin.

Την απόφαση να μειώσει τις απαιτήσεις της, σε ότι αφορά τα αποθεματικά που διακρατούν οι Τράπεζες, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνα (PBOC) σε μια προσπάθεια να τονώσει την Οικονομία. Αποφάσισε να περιορίσει τον απαιτούμενο δείκτη κατά 50 μονάδες βάσεις και θα τον μειώσει ακόμα περισσότερο, κατά 100 μονάδες βάσης, σε κάποιες Τράπεζες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ στις 16 Σεπτεμβρίου, με την επιπρόσθετη περικοπή να αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται ρευστότητα 900 δισ. Γουάν ($126,35 δισ.).

“Πρόκειται για την τρίτη κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση από τις αρχές του 2008”, σύμφωνα με το Reuters.

Το ΑΕΠ των Χωρών της Ευρωζώνης, όσο και της ΕΕ-28, αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat. Το πρώτο τρίμηνο είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,4% στην Ευρωζώνη και 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2018, καταγράφεται αύξηση ΑΕΠ 1,2% στην Ευρωζώνη και 1,4% στην ΕΕ των 28 Κρατών Μελών.

Νέα επίθεση στη Fed εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Τα αύξησαν πολύ νωρίς και τα μείωσαν πολύ αργά - και η μεγάλη δόση ποσοτικής σύσφιξης δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Που τον βρήκα αυτόν τον τύπο τον Τζερόμ;” έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 877,19 (+0,29%) και 869,79 μονάδων (-0,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 869,38 (-0,60%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 869 μονάδες (-0,65%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 869,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,60%.

Ο τζίρος στα 50,7 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Ελλάκτωρας δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και οι Ελ. Πετρέλαια και Fourlis, με το θετικό.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Cenergy, Motor Oil, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Από ελεγχόμενη υποχώρηση, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.180 συμβόλαια).

Στα 15.862 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.863 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 702, 433 για τον Σεπτέμβριο και 269 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.165,75) κινήθηκε μεταξύ 2.159,75 και 2.178 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.313), Alpha Bank (5.439), Πειραιώς (1.709), ΔΕΗ (662), Εθνική (3.895), MIG (2.167), ΑΔΜΗΕ (239), Μυτιληναίο (471), Ελλάκτωρα (375), Τέρνα Ενεργειακή (103), ΟΤΕ (215), ΟΠΑΠ (999).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.780, Alpha Bank 67.121, Εθνική 44.865, MIG 86.294, Πειραιώς 22.583, ΔΕΗ 18.194, Μυτιληναίο 12.189, Ελλάκτωρα 10.059.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                    Name of Issuer                    NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,62%

2019-08-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.361.455 τεμ., (από 56.121.455 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.474.177 τεμ. (26.474.177), ΔΕΗ 6.696.274 τεμ. (6.394.274), Eurobank 70.501.779 τεμ. (70.501.779), Εθνική 28.138.021 τεμ. (28.138.021), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.314.253 τεμ. (1.314.253).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v