Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Στοιχήματα» στις τράπεζες εν όψει ΕΚΤ

Τα πονταρίσματα στις τραπεζικές μετοχές εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον Μάριο Ντράγκι και τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Ποια blue chips δίνουν «βοήθειες» στην τάση. Η ατζέντα της εβδομάδας.

ΧΑ: «Στοιχήματα» στις τράπεζες εν όψει ΕΚΤ

Εβδομάδα ΕΚΤ, αυτή που ξεκινά για Ευρώπη και ΧΑ από βελτιωμένα επίπεδα τιμών. Με οριακά κέρδη, σε εβδομαδιαία μέτρηση οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, ενδεικτικό της στάσης αναμονής και traders.

Αναμονή για το αν τελικά ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοινώσει πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων η υλοποίηση των οποίων θα ενεργοποιηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θυμίζοντας πως η θητεία του λήγει στις 31 Οκτωβρίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αποφάσεις που θα λάβει η Φρανκφούρτη.

Στο ΧΑ, με οριακά θετική απόδοση και οι 3 βασικοί δείκτες αλλά με ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Fed τη μεταπροσεχή Τετάρτη. ΕΚΤ και Fed με τις ενέργειες τους διαμορφώνουν την τάση από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και στον ρυθμό της θα κινηθεί και το ΧΑ.

Μετά την διόρθωση, στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου και από την συνεδρίαση της Δευτέρας 19/8 ξεκίνησαν, εκ νέου, οι αγορές κυρίως από εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις, με τους ξένους να ακολουθούν από...απόσταση και σταδιακά ο Γενικός Δείκτης από τις 791,34 να αντιδράσει υψηλότερα, ξεπερνώντας την σημαντική περιοχή αντίστασης, των 850-860 μονάδων στις τελευταίες συνεδριάσεις του μηνός.

Ο Σεπτέμβριος, μπορεί να ξεκίνησε με ένα μικρό διορθωτικό σερί, με τον ΓΔ έως τις 850 με την επιβεβαίωση της στήριξης να λειτουργεί ως αφορμή για έναν νέο γύρο μέτριων συναλλαγών/τοποθετήσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 790 μονάδων και με «βλέψεις» προς τις 820 μονάδες, με ορίζοντα την συνεδρίαση της Πέμπτης. Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 6μηνου ανέδειξε ενθαρρυντικά σημεία στους ισολογισμούς των 4 συστημικών ομίλων.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ) «...η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν καθολική και σε όλες τις κατηγορίες, συνοδεύτηκε από μικρή βελτίωση του οργανικού αποτελέσματος και χαμηλότερες πιστωτικές ζημιές...». Ενα...παράπλευρο θέμα είναι αυτό, που σχετίζεται με την γενική υποχώρηση στην απόδοση των ομολόγων, κυρίως στις αγορές του ευρωνότου, από την οποία ωφελείται και η ελληνική πλευρά. Στο 1,592% το ελληνικό 10ετές, με ιστορικό χαμηλό στο 1,532% γεγονός που έμμεσα ευνοεί και τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια κρατικών τίτλων.

Από τον κλάδο, ξεχώρισε σε εβδομαδιαία μέτρηση η μετοχή της Eurobank, με θετική απόδοση 1,74% στα 0,819 ευρώ, με οριακά θετικό πρόσημο η Alpha Bank, στα 1,63 ευρώ. Με αρνητικό πρόσημο Πειραιώς, στα 3 ευρώ με απώλειες 2,60% και Εθνική, στα 2,63 ευρώ με μείον 0,30% . Ωστόσο η Εθνική ήταν που ηγήθηκε της προσπάθειας αναστροφής της διόρθωσης και στην αντίδραση, με τον ΔΤΡ από τις 605,17 μονάδες της 16 Αυγούστου μέχρι τις 782,09 της 30 ης του ιδίου μηνός, για να ακολουθήσει η διολίσθηση προς τις 730 απ΄ όπου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να "βλέπει" προς τις 800 μονάδες, σε πρώτη φάση.

Όμως, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το ότι η ευρύτερη περιοχή των 900 μον. (για τον ΓΔ) είναι πλήρης τεχνικών σημείων για την υπέρβαση των οποίων απαιτείται θετική ειδησεογραφία και ενεργότερη συμμετοχή των ξένων.

Το φορολογικό πακέτο Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, φαίνεται πως τυγχάνει θετικής υποδοχής από την αγορά και υπό προπυποθέσεις θα μπορούσε και αυτό να λειτουργήσει υπέρ των long. Ειδικότερα τα μέτρα, που αφορούν στα εταιρικά κέρδη αναμένεται, πως θα ωφελήσουν το επιχειρείν, τις εισηγμένες σημαντικά.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζεται η επιλεκτική ρευστοποίηση θέσεων (από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου) σε μετοχές του δείκτη, διαμορφώνεται μία τάση διαφοροποίησης ως προς τις επιλογές επενδυτών και traders.

Στην περιοχή των 2.172 ο FTSE25, με θετικό πρόσημο οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Sarantis και ΟΛΠ, δηλαδή εικόνα βελτιωμένη σε σχέση με της παρά προηγούμενης εβδομάδος. Γεγονός, που δημιουργεί μία...μαγιά για συνέχιση της αντίδρασης του δείκτη προς τις 2.200 μονάδες, σε ορίζοντα Πέμπτης-Παρασκευής.

Από τις μετοχές του δείκτη η ΔΕΗ ήταν αυτή, που με 10,47% στα 3,06 έκανε την διαφορά, με τον κλάδο της ενέργειας μετά μάλιστα το θερμό ενδιαφέρον του υπ.Εμπορίου των ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα, που αφορούν και τις άλλες εισηγμένες με ισχυρή παρουσία στον κλάδο, και συγκεκριμένα Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή.

Στα ενθαρρυντικά, για τους long, το ότι οι 2 βαρύτερες μετοχές του ΧΑ, με άμεση αποτύπωση στην διαμόρφωση των δεικτών, έχουν ανοδική τάση. Στα 12,33 η μετοχή του ΟΤΕ, χαμηλότερα κατά 0,88% την Παρασκευή αλλά με 1,57% σε εβδομαδιαίο. Και με αξία συναλλαγών, την Παρασκευή, στα 5,653 εκατ. ευρώ (σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς μετοχών). Στα 31,34 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με μικρή διόρθωση μεν την Παρασκευή- 0,51%- αλλά με συν 2,96% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Στις χαμηλότερες κατηγορίες η...μόχλευση σε επί μέρους συνεχίστηκε- για ακόμη μία εβδομάδα- ενδεικτική της αύξησης της συμμετοχής κυρίως εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως μέρα με τη μέρα επανεργοποιούνται και νέοι ή αδρανείς παράγοντες.

Για την προσεχή εβδομάδα, ξεχωρίζουν η συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, το Eurogroup, την Παρασκευή- με κύριο θέμα εύλογα τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο- ενώ αποτελέσματα 6μηνου ανακοινώνουν Quest, BriQ, Lamda Development (την Τρίτη), ΟΠΑΠ, Sarantis (Τετάρτη), Mytilineos (Πέμπτη). Για την Τρίτη είναι η προγραμματισμένη γ.σ των Folli Follie- για να δούμε...-ενώ την Τετάρτη η Πανγαία θα αποφασίσει αύξηση κεφαλαίου, κατά έως 300 εκατ. ευρώ.

Στα συν, για τους long, το GREK/ETF, που παρά τη μικρή διόρθωση της Παρασκευής, στην Wall Street είχε εισροές στα επίπεδα των 9,31$-9,37$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v