Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο μεταξύ ΔΕΘ και... Ντράγκι

Πιέσεις στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ καλείται να αποτιμήσει η αγορά. Οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο, ενόψει ΕΚΤ. Η υπεραπόδοση της ΔΕΗ, η... αλλαγή σκηνικού στα ΕΛΠΕ και οι μετοχές με «ρεύμα».

Χρηματιστήριο μεταξύ ΔΕΘ και... Ντράγκι

Με ενθαρρυντικές ενδείξεις, για τους long, ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα.

Εβδομάδα με ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, αυτό της ΕΚΤ, την Πέμπτη, με τον Μάριο Ντράγκι να προεξοφλείται πως θα ενεργοποιήσει το... οπλοστάσιό του, παρά τις έντονες αντιδράσεις των «βορείων», δηλαδή του Βερολίνου.

Το πιθανότερο είναι πως στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο τραπεζικός κλάδος θα είναι στο επίκεντρο, πανευρωπαϊκά, κάτι που φάνηκε άλλωστε από τα μέσα της τελευταίας εβδομάδας στη διακύμανση του EuroStoxx Banks.

Ωστόσο, πέραν της κρισιμότατης συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, στα καθ' ημάς πιθανό είναι σήμερα να επιχειρηθεί μία αποτίμηση των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ειδικότερα τα μέτρα που αφορούν στις εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ. Σημαντικά τα οφέλη αλλά και η προοπτική για τη λήψη και άλλων, σε ορίζοντα χρόνου όμως.

Από τις 869,38 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 2.172,30 ο FTSE25 και στις 791,59 ο Δείκτης Τραπεζών. Ο τέταρτος δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.379,18 μονάδες, διατηρεί το premium που έχει έναντι αυτού της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με τον τραπεζικό κλάδο να απορροφά το σημαντικότερο μερίδιο της αξίας συναλλαγών, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε διάχυση συναλλαγών, ενδιαφέροντος σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται η προσεκτική, μεθοδική και ελεγχόμενη μείωση μέρους επενδυτικών θέσεων, με συνέπεια η διόρθωση με αυξημένους τζίρους να κρύβει... παγίδες. Για αυτό προσοχή και σε επιμέρους μετοχές του δείκτη, καθώς από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια είναι σταθερά πωλητές.

Πέραν των τραπεζικών, η προσοχή στρέφεται σε εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μήνου (αναλυτικά στοιχεία στο σχόλιο της Κυριακής) αλλά και σε επιμέρους κλάδους, τομείς που είναι στην επικαιρότητα.

Ο κλάδος της ενέργειας, στην ευρύτερή του έννοια, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ευρωπαϊκών και αμερικανικών funds.

Για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Χρήστος Κολώνας, νέοι διακανονισμοί για τα χρέη είναι στα σκαριά, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης. Στα 3,06 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με απόδοση 10,47% στην εβδομάδα -η μεγαλύτερη από όλες τις μετοχές του δείκτη- και αποτίμηση πάνω από τα 700 στα 709,92 εκατ., με «βλέψεις» προς το όριο του 1 δισ. Κάτι που θα διευκόλυνε και την έκδοση ενός ομολογιακού της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως η απόδοση του 10ετούς στο 1,606% συντηρείται πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 1,532%.

Σε αντίθεση με τη ΔEH, όπου φαίνεται πως διαμορφώνεται ένας δρόμος προς τη... διέξοδο, στα Ελληνικά Πετρέλαια έχουμε αλλαγή σκηνικού. Ο όμιλος Λάτση (η ΡΟ&ΙΗ Investments ελέγχει το 45,47% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,47% του μ.κ.) δεν πουλά, με το μερίδιο του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να βγαίνει προς πώληση. Στα 2,80 δισ. η συνολική αποτίμηση των ΕΛΠΕ, με τον Χρήστο να εκτιμά πως η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Εύλογο το ενδιαφέρον ποιος ή ποιοι, κατά πάσα πιθανότητα ξένοι όμιλοι, θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν το μειοψηφικό ποσοστό του ομίλου, όταν θα υπάρχει μέτοχος με ποσοστό κοντά στο 50% του μ.κ.

Οι ενέργειες που θα γίνουν για ΔΕΠΑ και ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος είναι προφανές πως είτε άμεσα είτε έμμεσα αφορούν και εισηγμένους ομίλους, επιχειρήσεις.

Σε αυτά μένουμε, με ζητούμενο από την τεχνική πλευρά να επιβεβαιωθούν για τον ΓΔ οι 860/850, για τον δε ΔΤΡ οι 780 μονάδες και βλέπουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v