Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καθοδική κίνηση προς τις 860 μονάδες

Υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης παρά το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές. Στις τραπεζικές μετοχές επικεντρώνονται οι πωλητές, «βαραίνει» τον δείκτη και η πτώση της Coca Cola. Ανοδικά μόνο η Motor Oil από τον FT25, σταθερός ο ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Καθοδική κίνηση προς τις 860 μονάδες

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες το ΧΑ.

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι πωλητές ήταν αυτοί που είχαν από την αρχή τον πρώτο λόγο. Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, σε μία αγορά τόσο «ρηχή» όσο η δική μας, εύκολα δίνει την εικόνα μίας διόρθωσης, με συνέπεια ο Δείκτης Τραπεζών από τις 787,20 να διολισθήσει προς τις 763,39 μονάδες. Η απώλεια της πρώτης στήριξης για τον ΔΤΡ ενεργοποίησε μετά τις 10:55 λίγο περισσότερες εντολές πώλησης, με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών να πραγματοποιείται στη μετοχή της Εθνικής.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου στην απουσία ουσιαστικών εξελίξεων, αλλά και στο ότι ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έκανε συγκεκριμένες αναφορές για τον κλάδο, τα προβλήματά του και το πώς θα αρχίσει να επαναχρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως σε μία «ρηχή» αγορά αρκούν συναλλαγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ (στις 11:10) για να... ρίξουν τον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα την πλειονότητα των blue chips.

Στις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, θυμίζοντας πως στο προσυνεδριακό σχόλιο είχε τεθεί ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της τάσης η δοκιμασία και επιβεβαίωση των 860/850 μονάδων.

Στις 766 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο κλαδικό δείκτη, με τον FTSE25 στις 2.129 μονάδες.

Το σχεδόν 50% της αξίας συναλλαγών γίνεται στον κλάδο-κλειδί, με την Εθνική πρώτη στον σχετικό πίνακα κατάταξης και με Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank να ακολουθούν. Στη δεύτερη θέση ο ΟΤΕ, ενώ μετά τις τραπεζικές έπονται ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco, Mytilineos, Jumbo, ΕΛΠΕ κ.α.

Ενδεικτικό πως στις ανωτέρω μετοχές οι πωλητές είναι αυτοί που έχουν πλεονέκτημα, ενισχύοντας την προσέγγισή μας πως στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι ενεργές οι ρευστοποιήσεις, σταθερές και σε βάθος χρόνου καθώς ξεκινούν προς τα τέλη Ιουλίου.

Πέραν των τραπεζικών, την αγορά «βαραίνει» και η Coca Cola, καθώς από νωρίς ενεργοποιήθηκε το arbitrage με την αντίστοιχη τιμή της CC/HBC. Οι συναλλαγματικές αναταράξεις είναι αυτές που διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα την... παράλληλη πορεία των δύο μετοχών. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης, η μετοχή στο Λονδίνο ξεκίνησε από το μείον 0,87%, με τις απώλειες να διευρύνονται μέσα σε λίγα λεπτά έως 2,75%, με ανάλογη επιβάρυνση στον τίτλο της Coca Cola, στο ΧΑ.

Με απώλειες κατά 0,79% στα 12,24 ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ, χαμηλότερα στην πλειονότητά τους οι μετοχές του δείκτη, με τη Motor Oil να «γυρίζει» θετικά, μετά τις 11:15, στα 21 ευρώ.

Ενδεικτικό το ότι μόνον η ΜΟΗ και η Aegean (σταθερή στα 7,85 ευρώ) ξεχωρίζουν από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη.

Χαμηλοί τόνοι και στις μικρότερες κατηγορίες, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 23/60 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v