Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξανόμενες οι πιέσεις για το Χρηματιστήριο

Με χαμηλή αξία συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 860 μονάδες, με τις πιέσεις να είναι έντονες στον τραπεζικό κλάδο. Η Motor Oil είναι η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που... αντιστέκεται στις ορέξεις των πωλητών.

Αυξανόμενες οι πιέσεις για το Χρηματιστήριο

Σταθερά σε αρνητικό πρόσημο και οι τρεις βασικοί δείκτες, με τον χρηματιστηριακό να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σε αντίθεση με τα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, όπου επικρατεί ήπια ανοδικό κλίμα, στο ΧΑ οι πωλητές είναι αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και νωρίτερα, που για τον Δείκτη Τραπεζών οι απώλειες ήταν στο σχεδόν 3% και με τον κλαδικό δείκτη ακριβώς στο... χείλος του γκρεμού.

Κάτι ανάλογο και για τον Γενικό Δείκτη, που διορθώνει 1,30% χαμηλότερα εντός του εύρους σημαντικής στήριξης, των 860-850 μονάδων. Στην περιοχή των 2.125 μονάδων ο FTSE25, καθώς στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη επικρατούν οι πωλητές.

Η αξία των συναλλαγών δεν είναι μεγάλη, ώστε να θεωρηθεί πως εκδηλώνεται πίεση σε τράπεζες και blue chips. Το αποθαρρυντικό, για τους long, το ότι από το ελληνικό «καλάθι» του GREK/ETF σημειώνονται εκροές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Επιμένουμε να επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας πως από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης για την πλειονότητα των μη τραπεζικών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πωλήσεις διακριτικές μεν και σε περιορισμένη/ελεγχόμενη προσφορά, ώστε να μη διορθώνει έντονα ο δείκτης και οι τιμές τους, πλην όμως οι εντολές είναι σταθερές, με ενδιάμεσες μόνο εξαιρέσεις. Σε αυτό, εάν προστεθεί το στοιχείο των εκροών από το GREK/ETF σε συνδυασμό με το future που το «βλέπει» χαμηλότερα από τα 9,31$ (της Παρασκευής), εντείνουν τις πιέσεις.

Η μερίδα του λέοντος σταθερά στον τραπεζικό κλάδο, με το 45% να πραγματοποιείται σε Εθνική -προσπέρασε τον ΟΤΕ-, Eurobank, Αlpha Βank, Πειραιώς. Να σημειωθεί πως σε εξέλιξη είναι παρουσιάσεις του εγχώριου banking σε ξένους θεσμικούς και funds και ότι παρά τις τελευταίες εκθέσεις των ξένων λ.χ. η Deutsche Bank εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για Πειραιώς και Αlpha Βank.

Σε συνεχή διαδικασία αναδιάρθρωσης ο κλάδος, σε όλα τα επίπεδα -από τα NPLs/NPEs μέχρι τα λειτουργικά κόστη-, με την Αlpha Βank να υλοποιεί πρόγραμμα εθελουσίας για περίπου 300 εργαζόμενους. Μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα η διοίκηση του ομίλου θα ανακοινώσει σειρά ενεργειών, που συμπεριλαμβάνουν από τη διάθεση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ξένο fund, ακολουθώντας, επί της ουσίας, τα βήματα των Eurobank και Πειραιώς.

Για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές και τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, που διορθώνει οριακά στα 12,32 ευρώ, έχοντας επιχειρηθεί νωρίτερα η κίνηση προς τα 12,50, με υψηλή τιμή ημέρας στα 12,43 ευρώ.
Σταθερά η μετοχή της Coca Cola στα 30,81 ευρώ, καθώς όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, σήμερα το arbitrage λειτουργεί σε βάρος της Αθήνας, με την τιμή της CC/HBC στο Λονδίνο σταθερά στο μείον.

Ενδεικτικό του κλίματος και της γενικότερης τάσης στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, το γεγονός πως εκτός από τη Motor Oil (σταθερά με θετικό πρόσημο, από την αρχή της συνεδρίασης), στο συν έχει «γυρίσει» μόλις μία μετοχή, αυτή του ΟΠΑΠ, με αγοραστές στα 9,895 ευρώ.

Μεγαλύτερες απώλειες για τίτλους των ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis κ.ά.
Στις 15:30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 25/81, με τον τζίρο στα 25,8 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v