Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση στις 858 μονάδες

Πίεση σε τράπεζες αλλά και blue chips με την αξία συναλλαγών να περιορίζεται στα 42 εκατ. ευρώ. Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ οι μόνες μετοχές του FTSE 25 με θετικό πρόσημο. Πτώση 5,2% για ΔΕΗ. Η τεχνική εικόνα για τους δείκτες.

XA: Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση στις 858 μονάδες

Λίγα λεπτά κράτησε το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α., στον απόηχο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και αμέσως μετά πήραν σαφώς περισσότερες πρωτοβουλίες οι εν δυνάμει πωλητές, πιέζοντας δείκτες και επιμέρους μετοχές, προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Και αν η πίεση στις Τραπεζικές μετοχές, είναι, λίγο – πολύ, συνηθισμένη, ασφαλώς προβλημάτισε ιδιαίτερα η εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που έδειξαν διαθέσεις να αποτελέσουν “αντίβαρο” στις Τραπεζικές πιέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, μόνο η μετοχή της Motor Oil (+0,77%) απέφυγε να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αποτέλεσμα της αισθητής απόσυρσης του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (!)

Αυτά, κόντρα στις πρωινές εκτιμήσεις των περισσότερων Αναλυτών, που θεωρούσαν τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες ιδιαίτερα πειστικές και εκτιμούσαν ότι αποτελούσαν την ικανή συνθήκη προκειμένου η σημερινή συνεδρίαση να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και μάλιστα με αυξημένο τζίρο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο επίκεντρο αναμενόταν να βρεθεί η μετοχή της Alpha Bank λόγω των ανακοινώσεων για μείωση Προσωπικού, αλλά και ο τίτλος των ΕΛΠΕ, λόγω της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού ότι θα είναι από τις πρώτες Αποκρατικοποιήσεις.

Δυστυχώς η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τους αισιόδοξους, αλλά αύξησε κατακόρυφα τους υφιστάμενους προβληματισμούς, καθώς ο τζίρος δείχνει να παγιώνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων), την ώρα που δεν αποτελεί μυστικό πως με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. δύσκολα θα μπορέσει να υπερκεράσει την ζώνη 895 – 901, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω μικτών διαθέσεων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,593% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, παρά το θετικό ξεκίνημα και τα μικρά κέρδη και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, πολύ γρήγορα τον έλεγχο της τάσης τον πήραν οι εν δυνάμει πωλητές και τον διατήρησαν μέχρι τέλους και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία, έστω και αν τίτλοι και ΔΤΡ ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αισθητά υψηλότερα, από τα χαμηλά ημέρας.

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 787,20 μονάδες (+0,50%), για να ακολουθήσει σημαντική υποχώρηση μέχρι τις 754,36 (-3,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 762,77 (-2,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 768,00 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,95%.

Για τον εν λόγω δείκτη και αν οι πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν περισσότερο κινητικοί, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 750 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 733 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Motor Oil (+0,77%), Jumbo (+1,14%) και ΟΠΑΠ (+0,15%).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται η οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου για τον τρόπο της νέας απόπειρας Αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων. Αυτό έδειξε τόσο η δημόσια αναφορά του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, ο οποίος συμπεριέλαβε την Ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ στις τρεις πρώτες που έρχονται προσεχώς (ΔΕΠΑ και Ελ. Βενιζέλος), όσο και πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ που θέλουν τους δύο Μετόχους, Δημόσιο και Όμιλο Λάτση, να είναι κοντά σε συμφωνία (το Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ελέγχει το 35,48% της Εισηγμένης και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings κατέχει το 45,47%). Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο ‘Euro2day.gr’ ότι το Κράτος θα είναι ο μοναδικός πωλητής”.

Η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-0,44%) σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ έχει συμπληρώσει έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά.

Στα 8,93 ευρώ το ημερήσιο “stop long” και πολύ ισχυρή η αμέσως επόμενη στήριξη στα 8,80 ευρώ. Για να κινηθεί ο τίτλος προς τα 9,60 ευρώ, θα πρέπει να υπερκεράσει την πρώτη αντίσταση στα 9,20 ευρώ.

Αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 16,25 ευρώ (-2,52%), “το γύρισε” η μετοχή της Jumbo (+1,14%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο χαμηλότερα των 16,40 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα πωλήσεων, το οποίο αναιρείται μόνο με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 17,18 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 15,70 και 15,20 ευρώ.

Αρχίζουν και χάνουν “θαυμαστές” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό δρα καταλυτικά, όσον αφορά την γενικότερη εικόνα, αλλά και το ενδιαφέρον για την Εγχώρια Αγορά.

Από εκεί και πέρα, έδειξαν να στηρίζουν τις θέσεις τους οι αγοραστές στην Βιοτέρ (+4,55%), προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά η Lavipharm (+14,62%), επιστροφή αγοραστών σε Reds (+3,02%) και Quest (+1,23%), ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Σπύρου (+2,29%).

Δεύτερη συνεδρίαση σχετικά αυξημένων συναλλαγών για την Mediterra (+1,01%), ενώ αντέδρασε στην υποχώρηση της Παρασκευής η Frigoglass (+3,63%), όμως τα “χαρτιά” των πωλητών δείχνουν ατελείωτα (!)

Μπορεί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, όμως η τεχνική τους εικόνα συνεχίζει να επιβαρύνεται, καθώς απομακρύνεται ο στόχος των 878 – 880 και 895 – 901 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Αν ο ΓΔ κλείσει χαμηλότερα των 849 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 823 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν υπάρξει επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2120 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2091 και 2052 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Στην εβδομάδα που ξεκινάει, τα βλέμματα στρέφονται προς το Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως επικεφαλής της ΕΚΤ, στις 12/9, θα ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Τις προηγούμενες ημέρες, οι Lamda Development, ΟΠΑΠ και Σαράντης θα ανακοινώσουν εξαμηνιαία αποτελέσματα. Σήμερα, η Επενδυτική Κοινότητα αξιολόγησε το περιεχόμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι προαπαιτούμενο για ανοδική κίνηση του ΓΔ προς τις 900 μονάδες, είναι η ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι Πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και παρέχουν επιπλέον στήριξη στην βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔ, εφόσον αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα και μειώνουν την φορολογική επιβάρυνση των Επιχειρήσεων. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων, ενώ και οι εξαγωγές της Κίνας (Αύγουστος) ήταν χαμηλότερες του αναμενομένου (-1,1%yoy, εκτίμηση 2,2%yoy). Από την άλλη, η ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη Πάουελ επισφράγισε μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διεθνείς διακυμάνσεις παραμένουν το βασικό πτωτικό ρίσκο για το Χ.Α., χωρίς αυτό να μεταβάλλει, προς το παρόν, την θετική μας άποψη για την Εγχώρια Αγορά. Αυξημένες οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων, ειδικότερα αν συνοδευτούν με ενδυνάμωση του όγκου συναλλαγών”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η υπέρβαση των 903 μονάδων, θα σημάνει νέο ανοδικό ξέσπασμα, όμως ο δρόμος προς τα εκεί, είναι αρκετά δύσκολος. Χρειάζεται αύξηση του όγκου συναλλαγών, ο οποίος στις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Στις διορθώσεις έχουμε στήριξη στις 850 μονάδες, ενώ η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, αυτή την περίοδο περνάει από τις 790 μονάδες. Το κλίμα, παρά τις διακυμάνσεις και την καθίζηση του τζίρου, είναι μάλλον αισιόδοξο, αφού, εσωτερικά οι οικονομικές ειδήσεις είναι θετικές, έχει γίνει μερική κατοχύρωση κερδών και νέες (έστω και δειλές) τοποθετήσεις, σημειώνονται”, εκτιμά η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, στο σύνολο των δεικτών της, έκλεισε οριακά θετικά, έχοντας δοκιμάσει την αντίσταση των επιπέδων του 2180 και 880, για FTSE25 και ΓΔ αντίστοιχα, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης”.

Ο τζίρος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κατοχύρωση των υψηλών.

Τα μάτια ήταν στραμμένα στην ομιλία και την συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, με τις ανακοινώσεις να είναι πολύ θετικές.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε τι χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία για να αλλάξει σελίδα και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά για την συνέχεια. Η μείωση των φόρων τόσο στις Εταιρείες, όσο και στα Φυσικά Πρόσωπα, έχουν εκπλήξει πολύ θετικά, δείχνοντας ότι η Κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη από καιρό για την επόμενη μέρα, κάνοντας γοργά βήματα, με στέρεες βάσεις, για την προσέκλυση Ξένων επενδύσεων, τόσο με την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους, αλλά και παράλληλα στην μείωση φόρων, κάτι που μαζί με σημαντικές ακόμα μεταρρυθμίσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά. Βλέπουμε άμεσες παρεμβάσεις σε διαφόρους τομείς από τα Ακίνητα, μέχρι το κόστος των εργοδοτικών εισφορών ή το κόστος ακόμα ακόμα και μία μικρής Επιχείρησης.

Αν όλη αυτή η “βεντάλια” μέτρων πάρει σάρκα και οστά, κάτι που θα συμβεί όπως όλα δείχνουν, μπροστά μας έχουμε ένα πιθανό “economic boom”, ένα νέο οικονομικό κύκλο που συνήθως διαρκεί κατ΄ ελάχιστον 3 - 4 χρόνια. Αν αυτό έχει ξεκινήσει θα δούμε αύξηση στο ΑΕΠ πάνω από 3% μεσοσταθμικά τον χρόνο και ένα “bull market” στις μετοχές, κάτι που ήδη εξελίσσεται.

Αν φτάσουμε να προβληματιζόμαστε μόνο από τον πληθωρισμό το επόμενο διάστημα, θα έχουμε πετύχει αυτό που χρειάζεται η Χώρα για να αλλάξει σελίδα. Παράλληλα αν η Κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, καταφέρει να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος, τότε θα έχουμε την πολυτέλεια να ρίξουμε μεγαλύτερη βαρύτητα και στις Δημόσιες επενδύσεις, κάτι που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Παράλληλα αν ο Τραπεζικός κλάδος αρχίσει να λειτουργεί όπως πρέπει, τότε θα δούμε ακόμα περισσότερη ώθηση στην Οικονομία, μιας και μέχρι στιγμής οι παραδοχές έχουν να κάνουν με Ίδιες, ή Ξένες δυνάμεις και όχι τόσο πολύ με την βοήθεια του Τραπεζικού κλάδου.

Η Αγορά από την άλλη δείχνει ότι δύσκολα βγάζει σοβαρούς πωλητές τόσο στις πτωτικές, όσο και στις ανοδικές συνεδριάσεις. Αργά ή γρήγορα οι επενδυτές, αν τα πράγματα συνεχίσουν να κυλάνε με τον ίδιο ρυθμό, θα πολλαπλασιαστούν και θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην Αγορά.

Από την στιγμή που έχουμε μπει σε μία φάση σοβαρής ανάπτυξης, οι Εταιρείες που πρέπει να ρίξουμε βάρος σε πρώτη φάση είναι οι Κατασκευές και η Βιομηχανία, μιας και θα κάνουν σημαντικά την διαφορά στα αποτελέσματά τους. Από την άλλη η μείωση του κόστους δανεισμού, ή η ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό, η μείωση των φόρων στα κέρδη (20%), η μείωση στον φόρο μερισμάτων στο 5% (από 15%) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των Εταιρειών στο μέλλον.

“Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε καθημερινά, παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι βλέποντας παράλληλα ότι ο χαμένος χρόνος πάει να καλυφθεί με γρήγορους ρυθμούς, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά ξεσπάσματα στην Αγορά”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχετική υπεροπλία για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Συνεχίζουν την “νότια” κίνηση Χρυσός και Ασήμι, υποχωρεί κάτω από τα $10500 το Bitcoin, σημαντικά κέρδη για το Ethereum.

Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ του β' τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,3%. Τα τελικά στοιχεία ήταν χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης, για αύξηση 1,8%.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν αναπάντεχη άνοδο τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Reuters, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές της Γερμανικής Οικονομίας ενισχύθηκαν κατά 0,7%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ, μετά το καθοδικά αναθεωρημένο ποσό των 18 δισ. έναν μήνα νωρίτερα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν πτώση 0,5% στις εξαγωγές και 0,3% στις εισαγωγές, καθώς και πλεόνασμα 17,5 δισ.

Η Βρετανική Οικονομία ανέβηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Reuters, έτρεξε με ρυθμό 0,3%, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 0,1%. Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο, το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των Επενδυτών αυτόν τον μήνα στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη του Ερευνητικού Οργανισμού “Sentix” να ανέρχεται στις -11,1 μονάδες, από -13,7 τον Αύγουστο. Ο δείκτης της τρέχουσας αποτίμησης υποχωρεί για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιανουάριο του 2015 (-9,5).

Ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες βελτιώνεται στις -12,8, από -20 τον προηγούμενο μήνα.

“Η καμπύλη των αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων δεν εκπέμπει σήμα ύφεσης”, υποστήριξε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τονίζοντας πως δεν αναμένει να διακοπεί η δεκαετής επέκταση της Αμερικανικής Οικονομίας. Ο ίδιος επισήμανε πως η Κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει νέες περικοπές φόρων την ερχόμενη χρονιά.

Όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ο κ. Μνούτσιν σημείωσε πως “οι ΗΠΑ θα συνάψουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μόνο άμα καταλήξουν σε μια καλή συμφωνία”.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank συγκαταλέγονται μεταξύ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών με τις μεγαλύτερες θετικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις των Αναλυτών, για τα κέρδη ανά μετοχή του 2020, τον τελευταίο μήνα”, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Deutsche Bank.

Ο Οίκος διατηρεί σύσταση “buy” για Αlpha Βank με την τιμή - στόχο στα 2 ευρώ και σύσταση “hold” για Eurobank με την τιμή - στόχο στο 0,8 ευρώ, Εθνική Τράπεζα με την τιμή - στόχο στα 2,3 ευρώ και για την Πειραιώς με την τιμή - στόχο στα 2,7 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 870,66 (+0,15%) και 854,89 μονάδων (-1,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 856,4 (-1,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 858,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,22%.

Ο τζίρος στα 42,1 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΜΙΓ, ΜΟΗ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 48,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η ΜΟΗ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι CENER, TITC, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Από σημαντική πτώση, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.659 συμβόλαια).

Στα 15.897 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.862 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.460, 1.138 για τον Σεπτέμβριο και 322 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.127) κινήθηκε μεταξύ 2.121 και 2.155 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 MIG, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.613), Alpha Bank (6.288), Πειραιώς (1.451), ΔΕΗ (2.595), Εθνική (6.334), MIG (1.089), ΑΔΜΗΕ (241), Μυτιληναίο (182), Ελλάκτωρα (462), Viohalco (172), ΟΤΕ (260), ΟΠΑΠ (375).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 50.678, Alpha Bank 69.329, Εθνική 46.050, MIG 87.357, Πειραιώς 23.218, ΔΕΗ 18.437, Μυτιληναίο 12.282.

Έκλεισαν “long” θέσεις σε ΔΕΗ και Εθνική.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                    Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,62%

2019-08-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.543.416 τεμ., (από 56.361.455 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.958.839 τεμ. (26.474.177), ΔΕΗ 6.696.274 τεμ. (6.696.274), Eurobank 70.316.263 τεμ. (70.501.779), Εθνική 28.106.328 τεμ. (28.138.021), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.314.253 τεμ. (1.314.253).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v