Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας τον... Super Mario

Σταθεροποιητική εκκίνηση στο ΧΑ. Οι ανακοινώσεις από Φρανκφούρτη κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση στις αγορές. Οι κινήσεις προεξόφλησης στις τράπεζες, η προσφορά σε συγκεκριμένα blue chips και η τάση για τον FTSE 25.

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας τον... Super Mario

May Day, η σημερινή για την Ευρώπη, καθώς από τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η δυνατότητα να ανακάμψει -έστω λίγο- το ευρωσύστημα, με το Bloomberg να προειδοποιεί για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ηδη τα τελευταία 24ωρα εξελίσσεται στις αγορές, από Ασία μέχρι Ευρώπη, μία προσπάθεια προεξόφλησης των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας.

Για το τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ μάς έχει προϊδεάσει από χθες ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τη Wall Street σε long τάση και τον S&P 500 να «πατά» και πάλι τις 3.000, δηλαδή σε απόσταση μόλις 28 μονάδων από τα ιστορικά υψηλά. Προσδοκίες και στις ΗΠΑ ενόψει της Fed την προσεχή εβδομάδα και με τον Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει «ηλίθια» την πολιτική που ακολουθεί ο Τζερόμ Πάουελ. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο άμβλυνσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη.

Σε αυτό το ρευστό, διεθνώς, σκηνικό, το ΧΑ καλείται να ισορροπήσει και να ακολουθήσει ανάλογα.

Χθες ήταν η πρώτη συνεδρίαση, μετά από αρκετές, όπου οι traders επιχείρησαν να κινηθούν με λογική προεξόφλησης των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, με προσεκτικές κινήσεις και αφού χρειάστηκε, λίγο μετά τις 12:00, να δοκιμαστεί και η στήριξη των 840 μον., η επιβεβαίωση της οποίας... έλυσε τα χέρια των long, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 857,30 μονάδες.

Το καλύτερο θα ήταν μια τελική τιμή υψηλότερα των 860 αλλά και πάλι καλά. Αυτό γιατί το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε, κυρίως, χάρη στο 2,69% του τραπεζικού κλάδου και στη θετική απόδοση συγκεκριμένων blue chips, Coca Cola, OTE, Aegean, Viohalco, ΔΕΗ, διαπιστώνοντας πως για ακόμη μία ανοδική, λόγω τραπεζικών, συνεδρίαση, σε αρκετές μετοχές του δείκτη υπήρξε σταθερή προσφορά.

Αντίδραση αλλά μέτριας... πειθούς τη χαρακτήρισε ο Θανάσης Σταυρόπουλος και πολύ ορθά, καθώς ήταν από τις πιο μετριοπαθείς σε σχέση με άλλα χρηματιστήρια και με τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. Το δε 37% άλλαξε χέρια στις τραπεζικές, με την Alpha Bank δεύτερη στη σχετική κατάταξη, κάτω από τον ΟΤΕ.

Εύλογα ο τραπεζικός κλάδος θα είναι στο επίκεντρο. Επιφυλακτική η στάση των traders στη Wall Street, καθώς το GREK ενισχύθηκε 0,57% στα 9,23$ αλλά με ενθαρρυντική ένδειξη την υπερίσχυση των εισροών μετά από 3-4 συνεχόμενες ημέρες εκροών.

Στην Αlpha Βank, ο ρόλος του οδηγού για τον κλάδο, αυτή την εβδομάδα, επιθετικότερη παραμένει η Πειραιώς.

Ζητούμενο για τον ΔΤΡ η επιβεβαίωση των 780 ως στήριξη για σήμερα-αύριο και με το καλό σενάριο, η επιστροφή υψηλότερα των 800 μονάδων. Προφανώς κριτής είναι η ΕΚΤ και γι' αυτό μετά τις 14:00-15:00 θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή, κυρίως απ' όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον FTSE25 στις 2.127 μονάδες, η τάση ξανά γίνεται long (σε ημερήσιο), αλλά αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην... επιστράτευση των δύο «βαρύτερων» εισηγμένων/μετοχών του ΧΑ και με αρκετά blue chips να εξακολουθούν να προβληματίζουν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v