Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για το ΧΑ η έλλειψη αγοραστών

Με ήπιες συναλλαγές, η εγχώρια αγορά κινείται ελαφρά πτωτικά. «Αντιστάσεις» δείχνει ο τραπεζικός κλάδος. Πιέσεις για τις μετοχές των ΕΛ.ΠΕ., του Ελλάκτορα και της Alpha Bank. Μνήμες αρχών Αυγούστου φέρνει ο Σεπτέμβριος.

Πονοκέφαλος για το ΧΑ η έλλειψη αγοραστών

Ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια, όπως και τα ευρωπαϊκά, με το βλέμμα στην ΕΚΤ. Ενδεικτικά ο DAX, στη Φρανκφούρτη, υψηλότερα κατά 0,74% στις 12.360 μονάδες, με τα futures του S&P500 οριακά θετικά από τις 2.980 μονάδες.

Ετσι διαμορφώνεται το σκηνικό «εκτός», γιατί «εντός» η επιφυλακτικότητα αρκετών και η αναμονή άλλων συντηρεί το κλίμα και την τάση των τελευταίων ημερών. Με 6 στις 8 συνεδριάσεις πτωτικές, η αρχή του Σεπτεμβρίου παραπέμπει -τηρουμένων των αναλογιών- στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο αρκετά funds και διαχειριστές μείωσαν μέρος των επενδυτικών θέσεών τους, κυρίως σε μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη.

Οριακή η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων, σε μία συνεδρίαση που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από τζίρο μεγαλύτερο του χθεσινού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Στις 770 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα απ' ό,τι τα blue chips.

Βέβαια η απόδοση του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη είναι σαφώς μεγαλύτερη του ΔΤΡ, με ενδεικτική την άνοδο κατά 0,82% του EuroStoxx Banks, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση μερίδας των χρηματιστών πως αρκετά funds συνεχίζουν να «τραβούν» υπεραξίες από μετοχές που είχαν αποδώσει μέχρι και τριψήφια ποσοστά στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου. Ωστόσο σε αυτά έχουν προστεθεί και short funds, ενισχύοντας τις θέσεις πώλησης στον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips, αλλά και εκροές που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, με ενδεικτική τη νέα υποχώρηση του GREK στα 9,18$ χθες βράδυ στη Wall Street.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το... καλάθι είχε εκροές, αλλά όχι τόσες όσες στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αλλη μία, επιπλέον, ένδειξη πως ξένοι «τραβούν» ρευστότητα από το χρηματιστήριο, κυρίως από blue chips.

Από τον τραπεζικό κλάδο, με το ποσοστό ως προς τον τζίρο αισθητά μειωμένο, ξεχωρίζουν η Εθνική στα 2,552 ευρώ, Eurobank στο 0,81 και στα 2,944 ευρώ η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς.

Στη μετοχή της Profile, που έχει τον μεγαλύτερο τζίρο, με σχεδόν 2 εκατ., στις 11:45 έχουν περάσει 5 πακέτα, συνολικά για 436.000 μετοχές, όλα στα 3,88 ευρώ, με τη συνολική αξία να ανέρχεται στα περίπου 1,6 εκατ. ευρώ. Μετά τη συναλλαγή η μετοχή διορθώνει έως τα 3,96 ευρώ, ενώ τα πακέτα έγιναν με discount (3,88 ευρώ).

Συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, καλύτερη η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ακόμη καλύτερη για το υπόλοιπο του ταμπλό. Με θετικό πρόσημο οι τίτλοι των Cenergy, TITC, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola, Lamda, Jumbo.

Στις 38/35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τον τζίρο στα 11,2 εκατ., στις 11:55.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v