Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ΧΑ

Ακριβώς στην στήριξη των 849 μονάδων ο ΓΔ σε συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από αύξηση συναλλαγών. Οι τράπεζες «άντεξαν» αλλά δεικτοβαρή blue chips (Lamda, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή) δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ΧΑ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι οι πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Φθινοπώρου, παρά την επιστροφή των Παραθεριστών και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, που ανακοινώνουν αρκετές από τις Εισηγμένες, συνοδεύτηκαν από έκδηλη επιστροφής της επιφυλακτικότητας και των χαμηλότερων τζίρων, ενώ το σημερινό κλίμα επιβαρύνθηκε από δημοσιεύματα – εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, δεν αποκλείεται η Lamda Development (-8,84%), να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση, όσον αφορά το project του Ελληνικού.

Και μόνο η αναφορές για πιθανή Α.Μ.Κ., αποδείχθηκαν αρκετές να φέρουν επιθετικές πωλήσεις, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι οι ενεργοί Επενδυτές, συνεχίζουν να παρουσιάζουν “αλλεργικά συμπτώματα” και μόνο με το άκουσμα της λέξης “αύξηση κεφαλαίου” (!)

Υπενθυμίζεται ότι ΛΑΜΔΑ και ΚΟΥΕΣ ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, ενώ αύριο δημοσιεύει ο ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή καθαρά πτωτική συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συνοδεύτηκε με σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), όχι όμως τόση, όση άφησε να εννοηθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, όπου ο τζίρος έφθασε τα 9,2 εκατ.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών και συνεχίζεται η “εικόνα εγκατάλειψης” για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην γίνει αναφορά στα “μαγικά” που έλαβαν χώρα στις τελικές δημοπρασίες και τα οποία έδωσαν περισσότερες από 10 μονάδες στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, επιτρέποντάς του να κλείσει με θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη και αποτρέποντας τα χειρότερα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω μικτών διαθέσεων και οριακών μεταβολών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη, ενώ αισθητή αύξηση παρουσίασαν οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,637% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους τίτλοι, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, σαφής ένδειξη της μεταβλητότητας που επικράτησε.

Έτσι, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,37%) κινήθηκε μεταξύ 1,574 (-2,05%) και 1,652 ευρώ (+2,8%), της Εθνικής (-0,39%) μεταξύ 2,483 (-2,24%) και 2,577 ευρώ (+1,46%), της Eurobank (-0,74%) μεταξύ 0,7875 (-2,30%) και 0,82 ευρώ (+1,74%) και της Πειραιώς (-0,34%) μεταξύ 2,886 (-2,17%) και 3,02 ευρώ (+2,37%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 755,42 (-1,64%) και 782,34 μονάδων (+1,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 758,62 (-1,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 768,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Για τον εν λόγω δείκτη, που με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, πολλά θα παιχτούν στην στήριξη των 750 μονάδων, καθώς καθοδική διαφυγή θα οδηγήσει προς την επόμενη στήριξη των 733 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, την έναρξη νέας διαγωνιστικής διαδικασίας ως το τέλος του έτους, για την πώληση της “Ημιθέα ΑΕ”, η οποία ελέγχει το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, προανήγγειλε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις Α' εξαμήνου, η Τράπεζα αναφέρει ότι προετοιμάζεται για την επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης στο Β' εξάμηνο της χρονιάς, ενώ κύκλοι της Τράπεζας, με τους οποίους συνομίλησε το “Euro2day.gr”, επιβεβαίωσαν την παραπάνω πρόθεση.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “άλλο ένα χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα, ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια Μικρομεσαίων, Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων βγάζει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) της υποκατηγορίας. Η Morgan Stanley, η οποία λειτουργεί ως Σύμβουλος πώλησης, έστειλε σε ενδιαφερόμενους Επενδυτές τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) και ένα σύντομο πληροφοριακό σημείωμα για το project ‘Icon’, όπως ονομάζεται ο νέος διαγωνισμός”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία παρέμεινε χαμηλός και τον Ιούλιο, οι Οφειλέτες, όμως, με ανοιχτούς λογαριασμούς αυξήθηκαν δραματικά, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2019 τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ. Οι επιδόσεις αυτές δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις προσδοκίες βελτίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων, τις οποίες είχε προαναγγείλει η νέα Κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιούλιο οι Φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ανήλθαν σε 4.019.350 ΑΦΜ, έναντι 3.750.195 τον Ιούνιο. Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι μόνο μέσα σε ένα μήνα άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ. Παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 104,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,9 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο τίτλος του Σαράντη (+1,23%) και αμετάβλητη η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί για την συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Lamda Development (-8,84%) και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή του σχολίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 7,92 ευρώ (-10,20%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια.

Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 9,39 ευρώ. Χάθηκε και η στήριξη στα 8,43 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 8,00 – 7,90 ευρώ, που δοκιμάστηκε σήμερα.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (-2,29%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 2,085 ευρώ και με την αμέσως επόμενη στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Έχει ισχυροποιηθεί η πρώτη αντίσταση στα 2,25 ευρώ, ενώ η επόμενη εντοπίζεται στα 2,37 ευρώ.

“Με το τουφέκι” η αναζήτηση θετικών πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίησης, όπου η Autohellas (+9,31%) συνέχισε τις αυξημένες συναλλαγές, με νέα υψηλά τριμήνου και εν μέσω φημών ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση Ξένου Fund, ενώ στις 4/9 “είδε” το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο η Lavipharm (+14,77%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου, αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Άβακας (+2,97%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Performance Technologies (+4,85%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών για την Ίντεργουντ (+29,70%), επιστροφή αγοραστών στην Έλαστρον (+5,30%), ενώ η ΕΥΔΑΠ (-1,80%) συμπλήρωσε 15 κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Κυριακούλης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,0263326 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,02369934 ανά μετοχή).

Συνεχίζει να επιβαρύνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη η απώλεια των 849 μονάδων (σημερινό κλείσιμο 849,81), δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 823 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2120 μονάδων, βάζει σε δοκιμασία τις αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 2091 και 2052 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο όμιλος Infoquest και η Lamda Development αναμένεται να ανακοινώσουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους. Η Επενδυτική Κοινότητα συνεχίζει να δυσπιστεί απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τους εγχώριους θετικούς καταλύτες και τη διατήρηση των δεικτών των Διεθνών Αγορών. Είναι ζητούμενο η επάνοδος των αγοραστών, ώστε να αποκατασταθεί το ασύμμετρο της συμπεριφοράς στο Χ.Α. σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ”.

“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ή να κινηθεί χαμηλότερα λόγω απουσίας σημαντικών βραχυπρόθεσμων καταλυτών, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Βασικό πρόβλημα της Αγοράς, ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Παρά τις ουδέτερες ειδήσεις από τις Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. δείχνει αδυναμία να κινηθεί υψηλότερα και την ανάγκη περεταίρω συσσώρευσης. Η θετική τάση της Αγοράς παραμένει και δεν κινδυνεύει μέχρι τις 826 μονάδες. Πρώτη αντίσταση, προς τα πάνω, οι 877 μονάδες”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήταν κατά γενική ομολογία στη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμπεριέλαβε πλειάδα αναγγελιών που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις, από κοινού με αναφορές σε επενδυτικά σχέδια και με διαρκή την επιδίωξη για απάλειψη των εμποδίων για επιχειρηματική δράση”, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παράλληλα, η προώθηση του προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή τις Ενεργειακές Εταιρείες ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, λειτουργούν σαν πιλοτικές δράσεις που σύντομα μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς το νέο “πακετάρισμα” τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές. Παράλληλα, η επιτυχής διεξαγωγή του διαγωνισμού για το Καζίνο του Ελληνικού στις αρχές Οκτωβρίου, θα δώσει πειστικό μήνυμα για σύντομη έναρξη των εργασιών του έργου στις αρχές το 2020. Έτσι, ο πήχης του προσδοκώμενου ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να αναβαθμιστεί αισθητά ψηλότερα, από το σημερινό 2%.

Όμως, παρά την εμφανή ύπαρξη θετικών εσωτερικών καταλυτών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να συσσωρεύει, με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές και τους αγοραστές να μην εμφανίζονται. Σαν αποτέλεσμα, οι πωλητές επικρατούν στις περισσότερες “αντιπαραθέσεις” οδηγώντας το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και καθιστώντας το σενάριο της επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων δύσκολο για το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, η αποχή των αγοραστών από τους Τραπεζικούς τίτλους, αλλά και τους λοιπούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, περιλαμβάνει και τους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης για τους οποίους οι συναλλαγές είναι πλέον ελάχιστες. Έτσι, επανέρχονται τα σενάρια που αναφέρονται στα επίπεδα στήριξης του ΓΔ, με την περιοχή των 850 μονάδων να έχει κρίσιμη σημασία.

Η παραπάνω συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει εμφανή εξήγηση, που δεν είναι άλλη από τις εξελίξεις των Διεθνών Αγορών, από την πορεία των οποίων, ιδιαίτερα των Αναδυομένων, έχει άμεση εξάρτηση και η Ελληνική. Στην παρούσα φάση, η υπόθεση του “Brexit” έχει προσλάβει ιδιαίτερα δραματικό χαρακτήρα, καθώς το Κοινοβούλιο αποφάσισε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία, αλλά τον Μπόρις Τζόνσον να μην το αποδέχεται και να το οδηγεί σε αναστολή εργασιών !

Είναι επομένως πιθανό να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, με το ενδεχόμενο μιας χρονικής παράτασης να παραμένει πιθανό. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες (Περιοχή Συρίας, Περσικός Κόλπος, αλλά και Αιγαίου) παραμένουν στο επίκεντρο, ενώ ουδείς μπορεί να πιθανολογήσει το χρόνο στον οποίο ΗΠΑ και Κίνα θα συνάψουν συμφωνία για τα εμπορικά ζητήματα.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, η Επενδυτική Κοινότητα στρέφει το βλέμμα της προς τις Κεντρικές Τράπεζες. Τόσο ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, όσο και ο Πάουελ της Federal αναμένεται να προβούν σε δράσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης, μείωση επιτοκίων).

Ωστόσο, έχει γίνει φανερό ότι τα όρια της νομισματικής πολιτικής έχουν σχεδόν εξαντληθεί και είναι αναγκαίο να υπάρξουν “άλλες δράσεις” από τις Κυβερνήσεις, ώστε να αποφευχθεί η απογοήτευση στις Διεθνείς Αγορές, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει και αναταραχή. “Ευλόγως, οι Διαχειριστές συνεχίζουν την πολιτική αποεπένδυσης από μετοχικούς τίτλους, προκρίνοντας την αυξημένη διατήρηση ρευστών διαθεσίμων και τη επέκταση των τοποθετήσεων στα “ασφαλή καταφύγια”, όπως παραδοσιακά είναι ο Χρυσός και το Ασήμι”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Κάτω από τα $1500 ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι, δείχνει να χάνει τα $10200 το Bitcoin.

“Οι τιμές spot του Χρυσού μπορεί να φτάσουν πάνω από τις $2.000/ουγκιά τα επόμενα δύο χρόνια”, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από θετικούς παράγοντες, για το Πολύτιμο Μέταλλο.

Μεταξύ αυτών είναι οι αυξημένοι κίνδυνοι για Παγκόσμια ύφεση και η πιθανότητα να μειώσει η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τα επιτόκια στο μηδέν.

“Αναμένουμε ότι οι τιμές spot του Χρυσού θα είναι ισχυρές για μεγάλο διάστημα, ίσως ξεπεράσουν και τις $2.000/ουγκιά και να φτάσουν σε νέα υψηλά κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, ή την επόμενη διετία. Εάν αυτό επιτευχθεί, θα ξεπεράσει το ρεκόρ των $1.921,17 που είχε χτυπήσει το 2011” σημειώνει ο Οίκος.

Εν τω μεταξύ, “από τις τρεις βασικές επιλογές που έχει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η πιθανότερη είναι να παραιτηθεί για να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του ‘Brexit”, ανέφερε σήμερα η JP Morgan.

“Οι Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινώσουν ένα τριπλό πακέτο χαλάρωσης. Πρώτον, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης, καθώς οι Αξιωματούχοι βλέπουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια. Δεύτερον, αναμένεται ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με τους υφιστάμενους περιορισμούς και ξεκάθαρο χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι κάποια Μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ τάσσονται εναντίον. Η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αγορές ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ τον μήνα, για τους επόμενους εννέα μήνες, που θα περιλαμβάνουν Κρατικό χρέος (25 δισ. ευρώ) και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής αξιολόγησης (5 δισ. ευρώ). Τρίτον, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την καθοδήγησή της για τις μελλοντικές κινήσεις (guidance), συνδέοντάς τες με τον πληθωρισμό”, σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε “buy” από “neutral” αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Motor Oil η UBS, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 25 ευρώ.

Όπως αναφέρει, η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής δεν συνάδει με τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις. Η UBS σημειώνει τη σημαντική βελτίωση στα περιθώρια Διύλισης, αλλά και το σχέδιο της Κυβέρνησης για μείωση της εταιρικής φορολογίας.

Ο Οίκος σημειώνει ότι η μετοχή έχει υποαποδόσει έναντι του κλάδου και σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, το τελευταίο τρίμηνο.

Σε “accumulate” από “neutral” αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Aegean η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 9 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η Εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει έσοδα ύψους 503 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αυξημένα 10,3% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αναμένεται να εμφανίσει ζημιές ύψους 13,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Στο κρίσιμο β' τρίμηνο, η Εταιρεία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη ύψους 21,4 εκατ. ευρώ.

Η Aegean ανακοινώνει αποτελέσματα τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 845,88 μονάδες (-1,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 846,09 (-1,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,05%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 59 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΕΥΡΒ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Cenergy και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 83 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.670 συμβόλαια).

Στα 15.765 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.897 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.086, 1.233 για τον Σεπτέμβριο, 851 για τον Οκτώβριο και 2 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.112) κινήθηκε μεταξύ 2.095 και 2.124,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΔΕΗ, 17.700 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.083), Alpha Bank (11.924), Πειραιώς (2.385), ΔΕΗ (2.628), Εθνική (6.893), MIG (1.677), ΑΔΜΗΕ (131), Μυτιληναίο (627), Ελλάκτωρα (1.193), Viohalco (111), ΟΤΕ (512), ΟΠΑΠ (336), Cenergy (113), Intralot (196), Lamda Development (1.031), Τρ. Αττικής (358), Ελ. Πετρέλαια (178), ΟΛΠ (131), Τέρνα Ενεργειακή (780).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.827, Alpha Bank 66.531, Εθνική 45.443, MIG 87.161, Πειραιώς 23.211, ΔΕΗ 17.804, Μυτιληναίο 12.225.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                             Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,62%

2019-08-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.543.416 τεμ., (από 56.543.416 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.658.839 τεμ. (25.958.839), ΔΕΗ 6.694.174 τεμ. (6.696.274), Eurobank 70.316.263 τεμ. (70.316.263), Εθνική 27.905.041 τεμ. (28.106.328), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.314.253 τεμ. (1.314.253).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v