Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Στις 855 μονάδες ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω επιφυλακτικών κινήσεων πριν την ΕΚΤ. Επιστροφή των αγοραστών στις τράπεζες, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Αξιόλογα κέρδη για ΔΕΗ, Coca Cola, πιέσεις για ΕΛΠΕ.

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική φορά στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτει και περνά σε θετικό πρόσημο και το ΧΑ.

Επιφυλακτικές οι κινήσεις των traders, αναμένοντας τις όποιες αποφάσεις του προέδρου της ΕΚΤ, κάτι που αποτυπώνεται στην έκταση της ανοδικής κίνησης που διαμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα και με χαρακτηριστικό τη μείωση της αξίας συναλλαγών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX μπορεί να συνεχίζει ανοδικά, με 0,76% στις 12.361 μονάδες, στις 88,51 κατά 0,94% υψηλότερα ο EuroStoxx, με τα futures του S&P 500 να «δείχνουν» οριακά ανοδικό ξεκίνημα από τις 2.980 μονάδες.

Αρκετά υψηλά στα ΜΜΕ των ΗΠΑ η ανακοίνωση του Πεκίνου για εξαιρέσεις αμερικανικών προϊόντων από δασμούς, ενώ οι δύο πλευρές προχωρούν σε νέες διαβουλεύσεις. Ωστόσο... πρώτο θέμα, εύλογα, είναι η συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τετάρτη.

Στα καθ' ημάς, επιτέλους για τον long, μία μεταστροφή του κλίματος, προφανώς λόγω ΕΚΤ και της κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στις 855 ο Γενικός Δείκτης, σε υποαπόδοση όμως σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, πάνω από τις 780 ο Δείκτης Τραπεζών και στην περιοχή των 2.120 μονάδων. Πρακτικά και για τους 3 βασικούς δείκτες η αντίδρασή τους έχει φέρει στα επίπεδα των αντιστάσεων, ανοίγοντας ένα... παράθυρο για ενεργότερη δράση από τους αγοραστές σήμερα-Παρασκευή. Προφανώς η τάση σε Ευρώπη, συνακόλουθα στο ΧΑ, θα επηρεαστεί -κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα- απ' όσα θα ανακοινώσει ο Ιταλός τραπεζίτης. Τι περιμένουν οι αγορές από την Κεντρική Τράπεζα αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, μεταφέροντας τη δικαιολογημένα επιφυλακτική στάση των traders και επενδυτών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την Πειραιώς να αντιδρά πρώτη, στα 2,986 ευρώ και τις Εθνική στα 2,566, Alpha Bank στο 1,647 και στο 0,81 ευρώ για τη Eurobank.

Το 29% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές, με τις Alpha Bank και Εθνική να έχουν κάνει τζίρο μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά ικανοποιητική η συναλλακτικότητα για πολλά blue chips, καθώς επανέρχονται οι αγοραστές, έστω με χαμηλούς τζίρους.

Μένει να δούμε εάν θα συνεχιστούν ή ανακοπούν οι εκροές από το GREK, το βράδυ στη Wall Street.

Ενδειξη της στάσης των αμερικανικών κεφαλαίων, σημειώνοντας πως ήδη μετρά ένα μίνι πτωτικό σερί.

Στα blue chips, επάνοδος αγοραστών στη μετοχή της ΔΕΗ, από τα 2,728 ευρώ, με στόχο τα 3 ευρώ, στην Coca Cola, που επανέρχεται πάνω από το όριο των 30 ευρώ αλλά και σε Cenergy, Aegean, EXAE, Jumbo, Mytilineos, Sarantis, Fourlis. Με μικρή υπερίσχυση των πωλητών σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με την τιμή να διορθώνει στα 12,22 και 9,75 ευρώ αντίστοιχα.

Στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 52/48, βελτιωμένη ελαφρώς σε σχέση με την αρχική εικόνα, ξεχωρίζει το placement της Profile, με το 4,4% να περνά σε χαρτοφυλάκιο του εσωτερικού και διαχειριστή. Τα πέντε πακέτα που πέρασαν μέσω αγοράς αναφέρθηκαν αναλυτικά στο αρχικό σχόλιό μας.

Με άνοδο με αυξημένες συναλλαγές για μετοχές των Μοτοδυναμική στo 1,34, Ελαστρον στo 1,64, Attica Bank στo 0,444, MIG στo 0,1398, Παπουτσάνης στo 1,69, Τεχνική Ολυμπιακή στα 2,48 ευρώ. Για την τελευταία, κρίσιμη η σημερινή γενική συνέλευση, με την αγορά να εστιάζει στο αν θα γίνουν συγκεκριμένες αναφορές για τα επόμενα βήματα της εισηγμένης.

Στις 14:15 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 30,1 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v