Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού χτίζονται οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η αναμέτρηση με το κρίσιμο όριο των 850 μονάδων, η... διακριτική αποχή των ξένων και τι αναμένεται σήμερα στο ταμπλό. Τα δύο σενάρια για την αδυναμία των τραπεζών, πώς επηρεάζει το διεθνές κλίμα.

Πού χτίζονται οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Με 4 αρνητικές και 2 θετικές συνεδριάσεις, ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει ένα πρόσωπο διαφορετικό από αυτό που περίμεναν οι long παίκτες.

Στο εύρος των 850,93 μονάδων της 3ης Σεπτεμβρίου και των 877,19 της 6ης του μηνός, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, που από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε η υπέρβαση των 880 διολίσθησε πάλι, με συνέπεια να ξαναδοκιμαστεί η ευρύτερη περιοχή των 860/850, με τον ΓΔ χθες να μετρά νέες απώλειες 1,22% και σε «κλείσιμο» στις 858,80 μονάδες.

Κλάδος... υπαίτιος ο τραπεζικός, ο οποίος από τα μέσα Αυγούστου ακολουθεί μία πορεία που χαρακτηρίζεται μεν από ανοδικές εξάρσεις αλλά κατά κανόνα εξελίσσεται με διορθώσεις. Ωστόσο από τις 617,55 της 14ης Αυγούστου χθες διαμορφώθηκε στις 762,76 μονάδες, άρα έχει θετικό πρόσημο σε διάστημα (σχεδόν) ενός μηνός.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, η απουσία ισχυρών ξένων funds, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε τόσο στις συναλλαγές των 19,783 εκατ. μετοχών όσο του τζίρου των 42,117 εκατ. ευρώ, μειωμένου κατά περίπου 50% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Επίσης η συνεχιζόμενη εκροή από μετοχές του δείκτη και εν γένει από τα blue chips, τάση που πρωτοεντοπίστηκε (από το Euro2day.gr) προς την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου με μεθοδικές αλλά και σταθερές πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια. Μία εξήγηση που είχε δοθεί συσχέτιζε αυτή την εκροή και με την αναβάθμιση των αγορών Κίνας και Σαουδικής Αραβίας στην κλίμακα της MSCI, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν. Η στάση των ξένων, που είναι περισσότερο πωλητές παρά αγοραστές, παραπέμπει σε κινήσεις όσων θέλουν να μειώσουν θέσεις κλειδώνοντας ομολογουμένως υψηλές αποδόσεις στο προηγούμενο διάστημα.

Το αποθαρρυντικό, για τους long, είναι το γεγονός πως τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις, εκροές καταγράφονται και από το ελληνικό... καλάθι, το λεγόμενο GREK/ETF, που χθες βράδυ έχασε κι άλλο έδαφος, υποχωρώντας στα 9,26$. Οριακή μεν η υποχώρηση χθες βράδυ στη Wall Street, με τον S&P 500 λίγο χαμηλότερα στις 2.978,43 μονάδες, σταθερές όμως οι εκροές από το GREK, σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι πωλητές. Η παράμετρος του Global X FTSE Greece προφανώς και είναι ενδεικτική της διάθεσης ορισμένων αμερικανικών χαρτοφυλακίων, που εξακολουθούν να ρευστοποιούν «ελληνικές θέσεις».

Τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου είναι σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές ο ένας λόγος που διορθώνουν τραπεζικές, παρασύροντας και την πλειονότητα των blue chips, υποστηρίζει η μία πλευρά. Τα υψηλά κέρδη 7μήνου ευθύνονται για τις πωλήσεις που ακολούθησαν από τις αρχές Αυγούστου, εκτιμά η άλλη.

Η ουσία είναι κάπου στη μέση, οι ξένοι θέλουν να δουν τι θα γίνει-επιτέλους- με τα σχέδια για τον δραστικό περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, η κυβέρνηση έχοντας αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση ετοιμάζεται να φέρει ένα σχέδιο νόμου ενώ εντείνει τις πιέσεις της προς το εγχώριο banking, για να ξανακαταστεί λειτουργικό και σε ρόλο χρηματοδότη του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας.

Τεχνικά, σήμερα, εάν για τον ΓΔ χαθούν και οι 850 μονάδες, τότε η διόρθωση προς τις 820 μονάδες θα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Ωστόσο εκτίμηση έμπειρων αναλυτών είναι πως από τις 850, το πολύ 840 μονάδες, θα βγει αντίδραση. Και αυτή θα είναι κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, με τις 750 μονάδες να είναι το σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό δείκτη.

Στα υπόψη το arbitrage με τη μετοχή της Coca Cola, που χθες λειτούργησε επιβαρυντικά για την Αθήνα, η προσπάθεια να μη χαθούν τα 12,20 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ και η πιθανή αντίδραση που βγάλουν ορισμένα blue chips. Χθες ήταν μετρημένα: Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ ήταν οι μόλις 3 μετοχές του δείκτη που δεν ακολούθησαν τη διόρθωση των υπόλοιπων 18 μη τραπεζικών.

Για να δούμε, σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v