Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 850 μονάδες «προσγειώνεται» ο ΓΔ

Ελεγχόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο, με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, με αυξημένο τζίρο. Μεγαλύτερες απώλειες για Lamda, Coca Cola, Jumbο, ΟΠΑΠ. «Διασώζονται» Alpha Bank, αλλά και Σαράντης, Motor Oil, ΟΛΠ.

ΧΑ: Στις 850 μονάδες «προσγειώνεται» ο ΓΔ

Διόρθωσης συνέχεια στο ΧΑ, με μάλλον ενισχυμένες συναλλαγές/πωλήσεις σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο σήμερα υπάρχει το... άλλοθι της διόρθωσης των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με αφορμή (κυρίως) τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit.

Ρευστοποιήσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Αθήνα να έχει προηγηθεί σε αυτή την τάση από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Με long σήμα τα futures στη Wall Street, μόνο που αυτές τις ημέρες η προσοχή της Ευρώπης είναι στραμμένη και στη μεθαυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Με οριακή άνοδο ο αντιπροσωπευτικός τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 Banks στα 66,97 ευρώ, αλλά με εμφανή τη διστακτικότητα, επιφυλακτικότητα, κυρίως των traders.

Προφανές πως από τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ και ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, κατ' αρχάς η βραχυπρόθεσμη τάση θα επηρεαστεί ανάλογα.

Στα καθ' ημάς, συνεχίζεται η μεθοδική μείωση θέσεων τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο και από τα blue chips.

Εως τις 850,29 μονάδες ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 11:15, με κρίσιμο -τεχνικά- σημείο τις 848 και χαμηλότερα τις 832 μονάδες.

Προσώρας, η διόρθωση της αγοράς γίνεται μεθοδικά, ελεγχόμενα και με μέτρο, δίνοντας ενδιάμεσα και ανοδικές διαφυγές, σε λίγο υψηλότερες τιμές.

Οπως αναφέραμε, οι συναλλαγές και ο ανάλογος τζίρος είναι μάλλον περισσότερα, τάση που εάν επιβεβαιωθεί και σε κλείσιμο ημέρας θα σημαίνει πως αύριο πιθανότατα να εκδηλωθεί μεγαλύτερη πίεση, με ισχυρότερη διόρθωση για μετοχές του δείκτη που είναι ήδη σε short momentum.

Στην περιοχή των 761,03 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, ωστόσο σήμερα δεν είναι ο τραπεζικός κλάδος που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση αλλά τα blue chips, που παρουσιάζουν μία αποκαρδιωτική εικόνα, ανάλογη της χθεσινής ημέρας.

Το 30% του τζίρου μπορεί να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, αλλά και σήμερα συγκριτικά αυξημένος είναι για μετοχές των ΟΤΕ, Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, όλες με πωλητές, χαμηλότερες τιμές και σταθερή πίεση για ακόμη μία συνεδρίαση.

Ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει -και κατά ορισμένους επιτείνει την ήδη πτωτική τάση- είναι η μεγάλη... βουτιά για τη μετοχή της Lamda Development. Με μείον 8,16% στα 8,10 ευρώ, με συναλλαγές που πλησίαζαν το ένα εκατ. ευρώ η μετοχή, με αφορμή την εικοτολογία που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα πως η εισηγμένη ενδεχομένως να πάει σε αμκ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για το mega project του Ελληνικού. Αναμφίβολα η... βουτιά της Lamda δημιουργεί -σε έναν βαθμό- κλίμα.

Από τις μετοχές του δείκτη, ξεχωρίζει από τις τραπεζικές η Alpha Bank, στο 1,61 ευρώ, και από τα blue chips οι μόλις 3 των ΕΛ.ΠΕ, Motor Oil και ΟΛΠ.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας συνεδρίασης για τον ΓΔ κρατούσε η στήριξη στις 850 μον., με τον τζίρο να ξεπερνά τα 10 εκατ.

Στις 23 προς 49 η σχέση ανοδικών μετοχών, με 115 αμετάβλητες. Αξια αναφοράς η συνέχιση της αντίδρασης για τη μετοχή της Καμπάς, στο 1,23 ευρώ, η κίνηση της ΚΛΜ στο 0,924 (στόχος η υπέρβαση του ενός ευρώ), η κινητικότητα σε MIG, Alumil, IntraKat, Profile, ΑΒΑΞ, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α. κυρίως από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v