Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης καθώς η εγχώρια αγορά μαστίζεται από έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος. Πτώση άνω του 7% για τη μετοχή της Lamda Development, πιέσεις στην Coca Cola και αντίσταση από τις τράπεζες.

Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Σταθερά σε αρνητικό πρόσημο το ΧΑ, παρά το ότι τα κύρια ευρω-χρηματιστήρια έχουν «γυρίσει» σε θετικό έδαφος, μετά τις 14:00. 

Την υποχώρηση έως τις 12.179 μονάδες για τον DAX έχει διαδεχτεί η αντίδραση προς τις 12.270, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι (κυρίως) αυτός που συνέβαλε στην αλλαγή τάσης. Με μέτριες συναλλαγές μεν, αλλά με σταθερό ρυθμό από την πλευρά των αγοραστών εδώ και μία ώρα.

Στο ΧΑ η αλλαγή τάσης, αν και περιορισμένης έκτασης και σε στενό εύρος, μπορεί να μην είχε ανάλογο αποτέλεσμα, ωστόσο αμβλύνθηκαν οι αρχικά εντονότερες πιέσεις σε συγκεκριμένη ομάδα μετοχών του δείκτη και δευτερευόντως στις τραπεζικές.

Συναλλαγές και τζίρος προς τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, αν και στην πρώτη ώρα ήταν σε μεγαλύτερα μεγέθη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πρακτικά οι έντονες πιέσεις εκτονώθηκαν αρχικά όταν ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την περιοχή των 850 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 849,21 μον.), σημείο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών περισσότερες από αυτές για πώληση. Στη συνέχεια ωστόσο ο ΓΔ επέστρεψε στο ίδιο σημείο. 

Το 30% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται μεν στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο διάχυση συναλλαγών/τζίρου σημειώνεται για ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς συγκριτικά υψηλός είναι ο τζίρος σε μετοχές των Autohellas, με ΟΤΕ, Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo να ακολουθούν.

Από τις μετοχές που αναφέρουμε, σε δύο είναι στραμμένη η προσοχή αρκετών traders. Κατ' αρχήν στον τίτλο της Lamda, που με αφορμή την προοπτική μίας ΑΜΚ οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης. Νωρίτερα με απώλειες 7,60% στα 8,15 ευρώ. «Κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση, το ύψος της αμκ και η τιμή σε επίπεδο μετοχής.

Δεύτερη μετοχή στο επίκεντρο αυτή της Autohellas, καθώς με δύο πακέτα των 100.000 και 70.000 στα 5,80 ευρώ αποχωρεί fund που είχε συμμετάσχει στο περυσινό placement και στη θέση του εισέρχεται άλλο. Σταθερή η συμμετοχή της πλευράς Βασιλάκη, στο 60,06% του μετοχικού κεφαλαίου.

Βελτιωμένη η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη στις 2.107 μονάδες και με αγοραστές σε Alpha Bank (δες Εκηβόλο, από νωρίς), Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Mytilineos, Sarantis.

Από τις μετοχές με άνοδο ξεχωρίζουν πέραν της Autohelas, με 6,55% στα 6,18 ευρώ, με premium έναντι των δύο πακέτων, σε τίτλους των ΑΒΑΞ, Lavipharm, ΚΛΜ κ.α. κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 15:15 η αξία των συναλλαγών στα 36,8 εκατ., με τον ΓΔ να υποχωρεί 0,79% στις 852, με τον ΔΤΡ να κάνει τη θετική διαφορά. Με θετικό πρόσημο 0,51% στις 771 μονάδες, κρατώντας τη στήριξη των 760 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v