Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Προς τις 850 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ. Πιέζονται χαμηλότερα οι τράπεζες, μικρότερες απώλειες για ΕΤΕ. Απώλειες για Aegean, ΓΕΚ Τέρνα. Κίνηση υψηλότερα για Ελλάκτωρ.

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Σε αναμονή τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο μείον το ΧΑ.

Από λίγο υψηλότερα επίπεδα περιμένουν οι αγορές τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ και τα πιθανά μέτρα Ντράγκι, προκειμένου να αμβλυνθεί η κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στις 12.386 ο DAX, κατά 0,22% υψηλότερα, την ώρα που στη Wall Street τα futures παραπέμπουν σε ελαφρώς ανοδικό άνοιγμα, για τον δε S&P 500 από τις 3.008 μονάδες, ακόμη πιο κοντά προς το ιστορικό υψηλό περί τις μόλις 20 μονάδες πιο πάνω.

Αυτά εκτός, γιατί εντός, μετά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα προς τις 858,53 μονάδες (στις 10:42) ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης και στις τραπεζικές και σε αρκετά blue chips, με συνέπεια ο ΓΔ να υποχωρήσει προς τις 854 μονάδες.

Περιορισμένης μεν έκτασης οι ρευστοποιήσεις, κυρίως στις τραπεζικές, πλην όμως σταθερές και επίμονες σε συγκεκριμένα blue chips, γεγονός που προκαλεί πλέον ερωτήματα και σε χρηματιστές.

Η στήλη έχει αναφερθεί από τις αρχές Αυγούστου για τις πωλήσεις από... πάνω, που έχουν ξεκινήσει από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Σχεδόν 2 μήνες προσεκτικών πωλήσεων σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει. Και αν το «κλείδωμα» υπεραξιών 7μήνου ήταν κάτι λίγο ως πολύ αναμενόμενο, καθότι φυσιολογικό, αυτό που προβληματίζει είναι η διάρκεια και ο μεθοδικός τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτές οι κινήσεις.

Στις 785 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να υπεραποδίδει έναντι των μη τραπεζικών σε διάστημα μηνός, στη διάρκεια του οποίου έχει θετική απόδοση 17,74% έναντι μόλις 2,84% του ΓΔ και ανάλογης απόδοσης του FTSE25.

To 26% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς να σημειώνει τις μικρότερες απώλειες (με μείον 0,20%) στα 3,044 ευρώ. Κατά 0,65% διορθώνουν Alpha Bank, στο 1,657 ευρώ, Εθνική, στα 2,58 και Eurobank, στο 0,8165 ευρώ.

Ωστόσο μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει σε ΟΤΕ (κοντά στο ένα εκατ., στις 11:35), Autohellas (στις 900 χιλιάδες, με προφανές πως στην εταιρεία, μετά και τα τελευταία πακέτα, συντελούνται διεργασίες που θα αναδειχθούν σε πρώτο χρόνο), σε Motor Oil και σε Mytilineos (με αφορμή τα καλά αποτελέσματα του Ομίλου, με θετικό πρόσημο στα 9,935 και βλέψεις για επαναφορά πάνω από το όριο των 10 ευρώ).
Την 5άδα συμπληρώνει η Εθνική, που έχει και τον μεγαλύτερο τζίρο από τις τραπεζικές.

Στο μείον ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι πωλητές υπερισχύουν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Με αγοραστές σε Αlpha Βank, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Mytilineos. Σταθερές οι ΟΤΕ (δες και σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο), ΟΛΠ και Sarantis, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Στις 29/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 112 αμετάβλητες. Ξεχωρίζουν, και με γνώμονα την αξία συναλλαγών, IntraKat, Μουζάκης, Lykos, Attica Bank, Centric, Λούλη, Quest, Profile, ΕΚΤΕΡ κ.α.

Στα 9,6 εκατ. ο τζίρος, στις 11:45.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v