Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέστρεψε στη ζώνη των 850 μονάδων ο ΓΔ

Χωρίς αντίκτυπο για την εγχώρια αγορά οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για νέο QE και μείωση επιτοκίου. Πιέζονται οι τράπεζες αλλά και οι ΔΕΗ, Motor Oil, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Υποτονικός και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών.

ΧΑ: Επέστρεψε στη ζώνη των 850 μονάδων ο ΓΔ

Κατώτερα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί σε σημαντικό μέρος της αγοράς, τα μέτρα Ντράγκι. Προφανώς αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού ο οποίος επιτεύχθηκε μετά από πολύωρη και σε έντονο κλίμα συνεδρίαση του οργάνου της ΕΚΤ.

Ηδη η πρώτη αποτίμηση από τις αγορές δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική, από τη στιγμή μάλιστα που το πανίσχυρο IfO του Μονάχου προειδοποιεί για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας για το 2019 (!).

Από τα λίγα ενθαρρυντικά των όσων είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, το ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων ξεκινά από 1 η Νοεμβρίου και όχι από Δεκέμβριο, όπως επεδίωκε το Βερολίνο και οι συν αυτώ.

Στις 12.434 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε μία εμφανώς επιφυλακτική υποδοχή των ανακοινώσεων, κατά 0,60% υψηλότερα αλλά με την τάση να φθίνει μετά τα πρώτα 5'-10' των ανακοινώσεων.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα που απέκτησαν μετά τα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης, με συνέπεια τη συντήρηση του πτωτικού κλίματος/τάσης και αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμένει χαμηλότερα κατά 0,75%, στις 850 μονάδες.

Μάλιστα και αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε λίγο μετά τις ανακοινώσεις, πως ούτε οι πωλητές σταμάτησαν τη ρευστοποίηση μέρους των θέσεών τους αλλά ούτε και οι αγοραστές φάνηκαν διατεθειμένοι να «ανέβουν» λίγο υψηλότερα. Εξίσου ενδεικτικό το ότι στις τράπεζες ουδεμία αντίδραση εκδηλώθηκε από την πλευρά των long, κάτι που αποτυπωνόταν μέχρι πριν λίγο στο μείον 1,55% του ΔΤΡ, που εξακολουθούσε να παραμένει χαμηλότερα των 780 μονάδων. Επίσης στο ίδιο διάστημα τόσο η ροή εντολών όσο η συναλλακτικότητα ουδόλως άλλαξαν, ως να μη συνέβη και κάτι σημαντικό, που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους long για το επόμενο διάστημα, μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος για τη μετοχή της Alpha Bank, με την Εθνική να ακολουθεί. Στο μείον ο κλαδικός δείκτης, στο μείον και οι τέσσερεις συστημικές μετοχές.

Στην περιοχή των 2.110 ο FTSE25, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι -επί της ουσίας- στο κλίμα που επικρατούσε πριν και μετά τις ανακοινώσεις.

Με εμφανή υπερίσχυση των short για την πλειονότητα των blue chips, καθώς λίγο μετά τις 15:30 με θετικό πρόσημο συνέχιζαν μόλις 3 από τις 25 μετοχές του Δείκτη. Coca Cola, EXAE και Sarantis οι contrarian στην εικόνα διόρθωσης που εμφάνιζε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Συγκριτικά λίγο καλύτερο το κλίμα σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, αν και μετά τις ανακοινώσεις και ο ρυθμός εκτέλεσης εντολών επιβραδύνθηκε για τις περισσότερες μετοχές αυτής της κατηγορίας, εμφανής ήταν η αναδίπλωση των αγοραστών.

Στις 22 οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 69 που υποχωρούν.

Στα 32,2 εκατ. ο τζίρος, στις 15:35, με τα futures στη Wall Street να εξακολουθούν να διαμορφώνονται υψηλότερα. Από τις 3.008 μονάδες για τον S&P500 και μόλις 20 μον. χαμηλότερα του ιστορικού υψηλού.

Αλλά εδώ και καιρό έχουμε ξεκαθαρίσει/προειδοποιήσει πως πλέον άλλο ΗΠΑ και Wall Street και άλλο Ευρώπη και χρηματιστήριά της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v