Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη διεθνούς sell off το Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι εκροές στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω και της κλιμάκωσης των εμπορικών διενέξεων και τα περιθώρια «αυτονόμησης». Οι αρνητικές ενδείξεις, η εκτίναξη της μεταβλητότητας και το άλμα στον «δείκτη φόβου».

Στη δίνη διεθνούς sell off το Χρηματιστήριο

Βαριές απώλειες στη Wall Street, αργά χθες βράδυ, είχαν προηγηθεί οι ευρωπαϊκές ενώ ακολούθησαν οι ασιατικές.

Ένα διεθνές sell off, με τις ΗΠΑ να προχωρούν άμεσα (18 Οκτωβρίου) στην επιβολή δασμών σε 150 ευρωπαϊκά προϊόντα, με κυριότερο το συν 10% στα αεροσκάφη Airbus, που κατασκευάζονται στη γηραιά ήπειρο. Για τις 31 του μηνός έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της Αγγλίας από την Ε.Ε.

Το ντόμινο διόρθωσης ξεκίνησε από νωρίς, με τον DAX να υποχωρεί 2,76% στις 11.925, με τον FTSE25 να χάνει 3,23% στις 7.122 μονάδες και απ' ό,τι φαίνεται, βρισκόμαστε στην πρώτη φάση περαιτέρω σκλήρυνσης της τακτικής Τραμπ, θέτοντας στο στόχαστρο την Ευρώπη, σε μία περίοδο που η οικονομία πολλών κρατών-μελών εμφανίζεται ασθμαίνουσα και τη γερμανική στην πιο δυσχερή για περισσότερο από μία 15ετία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, με τον σχετικό δείκτη MSCI να έχει ξεπεράσει σε απώλειες αυτές των αναπτυγμένων. Ολα αυτά αποτυπώνονται στο νέο... άλμα του δείκτη VIX/CBOE που διαμορφώθηκε στις 20,51 μονάδες, όταν στην αρχή της εβδομάδας ήταν χαμηλότερα του ορίου των 17, συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε για σήμερα-αύριο δύο συνεδριάσεις αυξημένης μεταβλητότητας, περαιτέρω επικινδυνότητας και το σχεδόν βέβαιο ακόμη μεγαλύτερων εκροών από blue chips και τραπεζικές.

Το πρόβλημα για το «ρηχό» έγκειται στο ότι στα μεν blue chips ρευστοποιούνται επενδυτικές θέσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ενώ στις τράπεζες πολύ πιο βραχυπρόθεσμες.

Επιπλέον... πρόβλημα, το γεγονός πως ακόμη και μετά το χθεσινό μίνι sell off, το ΧΑ είναι το χρηματιστήριο με τις υψηλότερες αποδόσεις, που πρακτικά σημαίνει πως υπάρχουν εν δυνάμει πωλητές που έχουν κάθε λόγο να πουλήσουν με κέρδος και να περιμένουν τις τιμές χαμηλότερα για να ξανατοποθετηθούν.

Στις 835,35 ο ΓΔ με θετική απόδοση 12,39 % στο 6μηνο και 36,24% από την αρχή του έτους, ανάλογη η απόδοση για τον FTSE25 και με τον τραπεζικό στις 775 μονάδες, με 26,55% και 76,29% στα αντίστοιχα διαστήματα. Δηλαδή στο ΧΑ traders και επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί πέραν του 3μήνου έχουν κάθε λόγο να μειώσουν τις θέσεις τους, αντλώντας την ανάλογη ρευστότητα και «κλειδώνοντας» διψήφιες αποδόσεις.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα μετά το sell off, είναι ο εύγλωττος τίτλος του σχετικού άρθρου, με ιδιαίτερη σημασία στα τεχνικά σημεία, στα stop losses και στα margins που προφανώς έχουν πρόβλημα στην περίπτωση που σήμερα-αύριο δεν υπάρξουν... ανάσες από Νέα Υόρκη. Άλλωστε τα 94,431 εκατ. αξίας συναλλαγών, με το 41% στις τραπεζικές αλλά και πολλά πακέτα, παραπέμπει σε εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων από ξένα funds. Μόλις μία μετοχή με θετικό πρόσημο, ο Sarantis στα 8 ευρώ, και μία αμετάβλητη, ο ΟΤΕ στα 12,75 ευρώ.

Πέραν αυτών, τα 4 τραπεζικά και τα 19 blue chips σε βαθύ... κόκκινο και με σημαντικές απώλειες για μετοχές σηματωρούς (Jumbo, EXAE, Motor Oil, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ), ακόμη και η μετοχή της Mytilineos διόρθωσε 2,95% στα 9,20 ευρώ παρά τη χθεσινή πολύ σημαντική εξέλιξη για την κατασκευή του νέου εργοστασίου.

Με σημαντικό πτωτικό gap περιμένουν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους short να έχουν ισχυροποιήσει το πλεονέκτημα, ενώ και η σημαντική διόρθωση του Global X MSCI Greece/GREK-ETF κατά 2,94% χαμηλότερα στα 8,91$ και με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει αναφερθεί από νωρίς χθες στις συνεχιζόμενες εκροές από τα ελληνικά ETFs. Αναμφίβολα αρνητική ένδειξη -για τους long- και την εν γένει εικόνα της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v