Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πιέσεις εκδηλώνονται στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν τις ισχυρότερες απώλειες, με τον κλαδικό δείκτη 2,5% χαμηλότερα. Ανοδος για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ξεχωρίζει η Motor Oil.

ΧΑ: Κάτω από τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με απώλειες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνέχεια της διόρθωσης και στο ΧΑ.

Με κλειστή, σήμερα, την αγορά της Φρανκφούρτης, η εικόνα που διαμορφώνεται θα πρέπει να θεωρηθεί εν μέρει αντιπροσωπευτική, καθώς στο γερμανικό χρηματιστήριο πραγματοποιούνται -κατά κανόνα- οι περισσότερες συναλλαγές και οι μεγαλύτεροι τζίροι.

Στη Νέα Υόρκη, τα futures παραπέμπουν σε «άνοιγμα» της συνεδρίασης με μικρής έκτασης αντίδραση. Ενδεικτικό το Συμβόλαιο του S&P 500 που δείχνει αντίδραση 0,43% από τις 2.892 μονάδες. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως αποκλιμακώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ο VIX/CBOE, που όμως παραμένει πάνω από το όριο του 20, ένδειξη πως η συνεδρίαση στη Wall Street αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα και υψηλό επενδυτικό ρίσκο.

Στα καθ' ημάς, σε αυτό το ρευστό, αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, το ότι -μέχρι στιγμής- η διόρθωση ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό από τους traders, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο.

Με πτωτικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, σε μία προεξοφλημένη, θα λέγαμε, συνέχιση της διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 830 έως τις 828,76 μονάδες. Προσπάθεια αντίδρασης καταβλήθηκε και για περίπου ένα 10λεπτο ο ΓΔ πήρε... ανάσες έως τις 837,27 μονάδες, για να ξαναγυρίσει χαμηλότερα. Στο 0,84% οι απώλειες για τον ΓΔ, αν και καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά τις 14:00-14:30, οπότε και αναμένεται το μεγαλύτερο μέρος των εντολών (κυρίως ) από το Λονδίνο.

Στην περιοχή των 758 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες έως 2,55%, χάνοντας όλες τις σημαντικές (βραχυπρόθεσμες) στηρίξεις. Ενδειξη πως ο κλάδος έχει -τουλάχιστον- για αύριο περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει χαμηλότερα παρά να βγάλει αντίδραση. Θα το δούμε αυτό αύριο, πλην όμως τα σημάδια παραμένουν υπέρ των short, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και περισσότερο στην αρχή της εβδομάδας.

Περισσότερες συναλλαγές και τζίρος για τον τίτλο της Εθνικής, που μαζί με την Πειραιώς καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, πάνω από 3%. Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για τη μετοχή της Alpha Bank, στο 1,583 ευρώ.

Για τις μη τραπεζικές του δείκτη, η ρευστοποίηση μέρους μεσοπρόθεσμων θέσεων συνεχίζεται και σήμερα, με συνέπεια ο FTSE25 να υποχωρεί προς τις 2.050 μονάδες.

Το 54% του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές σε σύνολο 15,250 εκατ., λίγο μετά τις 11:40. Αυξημένος ο τζίρος για Mytilineos, OTE, Jumbo, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Στις 22 έναντι 55 και με 102 αμετάβλητες η μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία είναι αυτή με τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Ευρωπαϊκή Πίστη, ΙΑΣΩ, Πλαίσιο, Alumil, Intralot, Καμπάς κ.α., με απόδοση μεγαλύτερη του 1% έναντι απωλειών 0,90% του Γενικού Δείκτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v