Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καρέ πτώσης με κατάρρευση στηρίξεων

Συνεχίστηκε το μπαράζ ρευστοποιήσεων. Στις 822 ο ΓΔ με τις συναλλαγές στα 83,6 εκατ. ευρώ. Σε Εθνική, ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank οι μεγαλύτερες πιέσεις. Αντιστάσεις από Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Πώς «χάλασε» η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Καρέ πτώσης με κατάρρευση στηρίξεων

Παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν και σήμερα τον έλεγχο της τάσης στο Χ.Α. και με κύριους εκφραστές των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και σημαντικό αριθμό, μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών μετοχών, πίεσαν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προς χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 5,46%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών τρίτωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο 9,84%.

Ασφαλώς και αυτό που προβληματίζει περισσότερο δεν είναι το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων, αλλά η εικόνα “παράδοσης” της Αγοράς, με τις ισχυρές, θεωρητικές, στηρίξεις των 850 και 831 – 830 μονάδων, να καταρρέουν χωρίς διαθέσεις αντίστασης και αυτό επιτείνει τις κινήσεις “stop loss” από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω ιδιαίτερα επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, με την ψυχολογία να βαραίνει από τα συνεχιζόμενα, αρνητικά, μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και από την εμπορική ένταση που προστέθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, την ανησυχία στις Αγορές ενέτεινε και η ανακοίνωση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές Ευρωπαϊκών Αγαθών, μετά την πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις στην Airbus.

Συγκεκριμένα, ο Π.Ο.Ε. αναγνώρισε στην Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς σε Ευρωπαϊκά Αγαθά για την, σύμφωνα με τον Οργανισμό, παράνομη επιδότηση της Airbus από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Υπηρεσίες του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν τον κατάλογο 150 Ευρωπαϊκών εισαγόμενων Προϊόντων, στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10%, ως 25%.

“Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να απαντήσουν με κυρώσεις, εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν το χέρι που έτεινε η Ευρώπη στην εμπορική διαμάχη για την Airbus”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

H επιβολή δασμών σε Προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βλάψουν τους Καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Daniel Rosario, την Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι “θα κάνει τις προσπάθειες για διαπραγματεύσιμο διακανονισμό πιο περίπλοκες”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι Αναλυτές, επισημαίνοντας τον “τσιμπημένο” τζίρο ο οποίος συνόδευσε τις δύο τελευταίες, έντονα πτωτικές, συνεδριάσεις και εκτιμώντας ότι σύμφωνα με τα τεχνικά διαγράμματα, στον Τραπεζικό κλάδο διαμορφώνονται σημαντικά περιθώρια, περαιτέρω, υποχώρησης.

Επίσης είναι επί θύραις αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις που θα τραβήξουν ρευστότητα από την Αγορά και αυτό χρήζει προσοχής.

Και σαν να μην έφτανε το επιφυλακτικό κλίμα που έχει επιστρέψει δριμύτερο στο Χ.Α., σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “προβλήματα στον προϋπολογισμό του 2020 διαπίστωσαν οι Θεσμοί κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα Ευρωπαίος Αξιωματούχος που ενημέρωσε πριν από λίγο Δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες”.

Ξεκινώντας και σήμερα από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών να απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, όμως η τελική εικόνα δεν αφήνει αμφιβολίες για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-3,80%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,533 ευρώ (-4,49%), της Εθνικής (-5,23%) μέχρι τα 2,419 ευρώ (-5,51%), της Eurobank (-1,89%) μέχρι τα 0,824 ευρώ (-2,60%) και της Πειραιώς (-3,43%) μέχρι τα 2,622 ευρώ (-6,22%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 775,71 (+0,09%) και 744,15 μονάδων (-3,99%), στις 17.00 βρέθηκε στις 749,19 (-3,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,24%.

Για τον εν λόγω δείκτη και με την κλίση που έχει πάρει, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 700 μονάδες, ενώ οι Αναλυτές δεν αποκλείουν υποχώρηση μέχρι και τις 650 μονάδες, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “καταθέσεις άνω των 11 δισ. ευρώ που διατηρούν Ελληνικές αλλά και Πολυεθνικές Εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω Θυγατρικών, σε Ξένες Τράπεζες, έχουν μπει στο στόχαστρο των Ελληνικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, μετά την κατάργηση των capital controls. Το στοίχημα της επιστροφής τους σε Τραπεζικούς λογαριασμούς που ήδη διέθεταν από την εποχή προς κρίσης στο Τραπεζικό Σύστημα, χαρακτηρίζεται από τα Τραπεζικά Στελέχη δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, ενώ εξαρτάται σε ισχυρό ακόμη βαθμό από την πορεία της Οικονομίας και την αύξηση των επενδύσεων”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,12%), ΕΧΑΕ (+2,07%), Μυτιληναίος (+0,33%) και αμετάβλητη η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΧΑΕ (+2,07), αποτελώντας την “πράσινη παραφωνία”, καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”.

Τοποθετήσεις από όσους εκτιμούν ότι οι αυξημένοι τζίροι των τελευταίων ημερών, ευνοούν την Εισηγμένη.

Η πρώτη στήριξη στα 4,37 - 4,40 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 4,75 και 4,88 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΛΠ (-1,75%) και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 24,15 ευρώ, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 21,50 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό).

Με συνεχείς τάσεις χειροτέρευσης η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου η απόσυρση των αγοραστών μεγεθύνει τις ημερήσιες απώλειες σε σημαντικό αριθμό τίτλων.

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοανοδικά η Revoil (+3,30%), στα τρέχοντα χαμηλά σημειώνονται διακριτικές τοποθετήσεις στην Τεχν. Ολυμπιακή (+0,47%) από χαρτοφυλάκια που περιμένουν εξελίξεις μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα, επιστροφή αγοραστών σε Ιατρικό (+1,87%), Κορδέλλου (+8,26%) και AS Company (+6,21%), διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά οι Centric (-0,43%) και Μουζάκης (+1,41%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα διαφοροποιήθηκε από τον κλάδο η Τρ. Αττικής (+1,30%).

Συνεχώς επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη στις 831 – 830 μονάδες και αν συνεχίσει “νότια”, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 814 και 792 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει γυρίσει “short” με “stop” στις 876 μονάδες.

Το ημερήσιο σήμα εξόδου ισχύει και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2166, Η επόμενη στήριξη στις 2000 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το Χ.Α. συνεχίζει να διατηρεί υψηλό βαθμό συσχέτισης με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος θα διαμορφώνει την τάση”, εκτιμά η Beta Sec.

“Οι ‘αναταράξεις’ στις Διεθνείς Αγορές δείχνουν να έχουν και συνέχεια, με το σενάριο της πιθανής εισόδου της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση να είναι ορατό, απειλώντας με συρρίκνωση τα μεγέθη των Διεθνών Επιχειρήσεων. Έτσι, οι πωλητές έχουν υπεροπλία στο Χ.Α., ενώ χάθηκαν και οι 830 μονάδες, που συνιστούσαν ένα ακόμη κρίσιμο όριο στήριξης, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την συνέχεια”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη συνέχεια, δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς η κακή εικόνα των Διεθνών Αγορών και η ένταση της πτώσης, με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, προδιαθέτουν ότι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δεν θα κρατήσουν. Σε αυτή την περίπτωση η εικόνα του περιπλέκεται, με την απώλεια της στήριξης 825 μονάδες”, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία οδηγούν σε απώλειες τις Διεθνείς Αγορές και επιβάλουν σημαντικές πιέσεις στον ΓΔ, ο οποίος έχασε την βασική στήριξη των 830 μονάδων. Δεδομένης της συσχέτισής μας με το εξωτερικό, η απορρόφηση των πωλήσεων περνάει και μέσα από το κλίμα που επικρατεί στα Χρηματιστήρια. Σήμερα, ανακοινώθηκαν στοιχεία Μεταποίησης και Υπηρεσιών (PMI) από Markit για Ευρώπη και ΗΠΑ., τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά και αυτό σημαίνει διάχυση της επιβράδυνσης της Οικονομίας που φάνηκε αρχικά στους περισσότερο κυκλικούς δείκτες Μεταποίησης”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά συνέχισε την πτωτική της πορεία, μετά το σπάσιμο του τριγωνικού σχηματισμού 16 ημερών. Ο 1ος στόχος από την ανωτέρω διάσπαση εντοπίζεται για τον ΓΔ στην ζώνη των 820 - 810 μονάδων και για τον FTSE25 στις 2020 - 2010 μονάδες”, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές που υπέβοσκε σε πολλά μέτωπα, λόγω πληθώρας θεμάτων, επανήλθε πάλι στην επιφάνεια. Σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά στοιχεία διεθνώς, που αρχίζουν να επιβεβαιώνουν τους φόβους για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πτώση τόσο των Διεθνών όσο και της αδύναμης Ελληνικής Αγοράς.

Και ενώ στην Χρηματιστηριακή Αγορά, Παγκοσμίως, τις τελευταίες μέρες το “κόκκινο” κυριαρχεί στις οθόνες, στις ομολογιακές Αγορές ακόμα δεν έχει περάσει το κλίμα εντεινόμενης ανησυχίας. Έτσι και στην Ελληνική Αγορά ομολόγων, συνεχίζεται η επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 0,7190% και την 10ετη πέριξ του 1,3570%.

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η σημερινή σχέση ανοδικών – καθοδικών μετοχών, επιβεβαιώνει την αρνητική αλλαγή κλίματος. Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν το 52,50% της συνολικής αξίας συναλλαγών με μεγάλες πιέσεις, καθιστώντας τον κλάδο αρνητικό σηματωρό για την μετέπειτα πορεία της Αγοράς. Ο ΜΥΤΙΛ (εγκαίνια νέου εργοστασίου), ΟΠΑΠ (δημόσια πρόταση) & ΟΤΕ (αγορές ιδίων), προσπάθησαν να αντισταθούν στις πιέσεις για συγκεκριμένους λόγους ο κάθε τίτλος, αλλά μόνο ένας τα κατάφερε.

Στο Γενικό Δείκτη, έγκυρη καθοδική διάσπαση της ζώνης 820 - 810, οδηγεί στην επόμενη στήριξη των 790 μονάδων (ΚΜΟ εκθετικός 200 HM), βάζοντας σε περιπέτειες την μακροχρόνια τάση. Πιθανή αντίδραση τις επόμενες μέρες θα βρει αντίσταση στα επίπεδα των 840 & 852 μον (ΚΜΟ 50 ΗΜ εκθετικός).

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η διάσπαση της κρίσιμης ζώνης στις 2020 - 2010 μονάδες (ΚΜΟ 200 ΗΜ εκθετικός), δίνει επόμενα σημεία τις 2000 (38,2% Fibo retracement), 1970 & 1920 (50% Fibo retracement). Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2080, 2100 & 2120 μονάδες( ΚΜΟ 25 & 50 HM εκθετικός).

Συμπερασματικά αναμένουμε την προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της τριγωνικής διάσπασης, διατηρώντας βραχυπρόθεσμα την ψυχραιμία μας. Στοχεύουμε επιθυμητά τεχνικά επίπεδα τιμών, σε μετοχές που το προηγούμενο διάστημα δεν μας έδιναν την ευκαιρία για αγορά και τα θεμελιώδη μεγέθη τους συνεχίζουν να καλυτερεύουν (βάσει στοιχείων 6μηνου), πάντα σε συνεννόηση με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους.

“Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο γεωπολιτικό & οικονομικό περιβάλλον, αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική μας αναλόγως”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές, λόγω Εθνικών εορτών.

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη (κλειστό σήμερα το Γερμανικό Χρηματιστήριο, λόγω της επετείου της επανένωσης), με απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ενισχύονται Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $8200 το Bitcoin.

Φρένο πάτησε η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Η έρευνα της IHS Markit στις 19 Χώρες της Ευρωζώνης, έδειξε ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες, έκανε βουτιά στις 50,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,9 τον Αύγουστο. Ήταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση, που έκανε λόγο για 50,4 μονάδες και ελαφρώς υψηλότερα από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα Εργοστάσια των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ, υποχώρησαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 0,8% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν μόλις 0,3% μηνιαία άνοδο και ετήσια πτώση κατά 0,5%.

O όγκος των πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο ήταν 0,3% υψηλότερος από τον Ιούλιο και 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 Μελών, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% σε ετήσια.

“Αυξάνονται οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη και η προοπτική της έχει καθοδική τάση”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος. Μιλώντας στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι “τα δημοσιονομικά κίνητρα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των Υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη”.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 4.000 στις 219.000 την εβδομάδα που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν άνοδο στις 218.000.

“Οι δύο περικοπές επιτοκίων που πραγματοποίησε η Fed ήταν ενδεδειγμένες, αλλά η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προβεί σε νέα προσαρμογή αν χρειαστεί”, δήλωσε ο Τσαρλς Έβανς, σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αναπτύχθηκε ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του Ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 52,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 56,4 τον Αύγουστο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο στις 55,3 μονάδες.

Την περαιτέρω άνοδο των Παγκόσμιων μετοχών κατά 9% μέχρι τα τέλη του 2020, αναμένει η Citi.

“Είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί το τέλος της δεκαετούς Αγοράς ‘ταύρων’ (bull market), αν και η απειλή ύφεσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι Αγορές”, σημειώνει.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 837,27 (+0,21%) και 822,12 μονάδων (-1,61%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 824,41 (-1,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 822,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,53%.

Ο τζίρος στα 83 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΛΘ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 52,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΧΑΕ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, TITC, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.719 συμβόλαια).

Στα 15.424 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.956 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.405, 1.693 για τον Οκτώβριο, 711 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.040) κινήθηκε μεταξύ 2.038,25 και 2.076 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (29.904 Alpha Bank, 8.000 ΟΤΕ, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.647), Alpha Bank (10.198), Πειραιώς (7.382), ΔΕΗ (2.570), Εθνική (13.200), MIG (5.725), Μυτιληναίο (1.012), Ελλάκτωρα (2.386), ΑΔΜΗΕ (200), ΟΠΑΠ (131), Jumbo (119), Viohalco (207), ΕΧΑΕ (222), ΓΕΚ (255), ΟΤΕ (180), Τέρνα Ενεργειακή (417), Cenergy (399).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.321, Alpha Bank 54.259, Εθνική 36.267, MIG 68.855, ΔΕΗ 14.254, Ελλάκτωρα 12.134, Πειραιώς 22.722, Μυτιληναίο 11.633, ΓΕΚ 10.160.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                    Name of Issuer                       NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.512.171 τεμ., (από 56.833.944 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.395.365 τεμ. (25.395.365), ΔΕΗ 6.821.624 τεμ. (6.821.624), Eurobank 57.568.309 τεμ. (57.323.222), Εθνική 20.334.149 τεμ. (20.884.149), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.967 τεμ. (1.311.967).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v