Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμου κατέληξε σε κέρδη 0,18% για τον Γενικό Δείκτη παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ανοδος για την Coca Cola και οριακές μεταβολές για τις τραπεζικές μετοχές. Στα 62,2 εκατ. οι συναλλαγές.

Δεν βγάζει αντίδραση το Χρηματιστήριο

Μετά από 4 συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,46%, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, οι Αναλυτές περίμεναν κάποια ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις Αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι απώλειες των τελευταίων ημερών έχουν κάνει τις αποτιμήσεις των Εισηγμένων πιο ελκυστικές, όμως και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η Εγχώρια Αγορά, κάπου έχει χάσει τον ανοδικό της βηματισμό, έχουν επιστρέψει οι ενδείξεις εσωστρέφειας και ήδη στα χρηματιστηριακά γραφεία επεξεργάζονται σενάρια που αναζητούν τις επόμενες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (!)

Σύμφωνα με αυτά, η Αγορά “φλερτάρει” με την στήριξη των 820 - 810 μονάδων, η οποία αν διασπαστεί η επόμενη στήριξη είναι στις 790 μονάδες, σημείο από όπου διέρχεται ο Κ.Μ.Ο. των 200 ημερών.

Για να θεωρηθεί ότι κάτι αλλάζει επί το θετικότερον, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 850 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 2110 μονάδων, σε πρώτη φάση.

‘Όμως εκείνο που ανησύχησε ιδιαίτερα τους Αναλυτές από την σημερινή συνεδρίαση, δεν ήταν η αδυναμία ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης, ούτε το γεγονός ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης “παίχτηκε” μέχρι τέλους, παρά το αξιοσημείωτα ανοδικό ξεκίνημα, αλλά η σημαντική υποχώρηση του τζίρου.

Επισημαίνεται ότι ο σημερινός τζίρος ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες δύο, έντονα πτωτικές συνεδριάσεις και αυτό έχει την σημασία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικά θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους αγοραστές να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες μετά το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, ενώ σταθεροποιητικά δείχνουν να κινούνται οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,365% η απόδοση του 10ετους).

Από εκεί και πέρα η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες αθροιστικές απώλειες 5,29%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, άθροισε απώλειες 9,87%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης μείωσε τα κέρδη του στο 34,4% και ο Τραπεζικός δείκτης στο 69,91%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η ίδια εικόνα και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 763,26 (+1,97%) και 742,31 μονάδων (-0,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 748,53 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 746,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 831 μονάδες και την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 700 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κοντά στις υπογραφές βρίσκονται Εθνική και Όμιλος Lamda για την αγορά από τη δεύτερη δύο οικοπέδων της Τράπεζας συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο Εμπορικό Κέντρο ‘The Mall Athens’. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Πλευρές έχουν φθάσει σε συμφωνία, η οποία προβλέπει αθροιστικό τίμημα για τα δύο οικόπεδα, έκτασης 16,5 και 8,5 στρεμμάτων, ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία θα ενέχει, την αίρεση ολοκλήρωσης της συναλλαγής, εφόσον εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα επιλύονται τα θέματα νομιμοποίησης του Εμπορικού Κέντρου ‘The Mall Athens”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “ραγδαίες είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο μέτωπο του ‘mega-deal’, που επιχειρεί να κλείσει η Eurobank για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στην Ελλάδα, καθώς η δεσμευτική προσφορά, που κατέθεσε η PIMCO, εντός της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, κρίθηκε μη ικανοποιητική”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή εικόνα των μη Τραπεζικών blue chips, ήταν αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και αυτό έδωσε σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., προκειμένου να μην υποχωρήσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,49%), Αεροπορία Αιγαίου (-2,37%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,46%), Ελ. Πετρέλαια (-0,49%), ΟΛΠ (-0,22%), Σαράντης (-0,38%), Jumbo (-0,06%) και TITC (-1,09%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “οι δύο Υποψήφιοι που είχαν δημοσιοποιήσει εδώ και εβδομάδες το ενδιαφέρον τους, η Κοινοπραξία Mohegan - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Hard Rock (μέσω του ‘οχήματος’ SHRE/SHRI, LLC), κατέθεσαν σήμερα προσφορά για την απόκτηση της άδειας Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό. Ο Πλειοδότης του διαγωνισμού αναμένεται να επιλεγεί εντός του επόμενου τριμήνου. Πολλά θα κριθούν, για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, από τυχόν προσφυγές που θα δυσκολέψουν το έργο της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ελάχιστο τίμημα που μπορούν να προσφέρουν οι Διεκδικητές είναι τα 30 εκατ. ευρώ”.

Από εκεί και πέρα και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Lamda Development (+1,35%). Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 7,70 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Από την άλλη, αν χαθεί η στήριξη στα 7,50 – 7,45 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 7,00 – 6,90 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,98%).

Έχει χαθεί η στήριξη στα 2,92 ευρώ και η επόμενη βρίσκεται στα 2,83 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στα 3,10 ευρώ.

Και στην περίπτωση της Fourlis (+0,57%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Επιβεβαιωμένη απώλεια της στήριξης στα 5,26 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 5,18 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Οι πρώτες αντιστάσεις στα 5,37 και 5,44 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα επέδειξαν σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Forthnet (-8,57%, με την στήλη να έχει ειδοποιήσει εγκαίρως λόγω μετατροπής του ΜΟΔ σε μετοχές), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν οι Moda Bagno (+13,57%), Profile (+9,69%) και MIG (+1,48%) και μετά από τρεις πτωτικές η Frigoglass (+1,53%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Sato (+18,75%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 13/9 για την Προοδευτική (+4,52%), στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,485 ευρώ (κλείσιμο 18/9) προσπαθεί να αντιδράσει η Intralot (+0,78%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε ΑΝΕΚ (+19,23%), Δρομέα (+2,80%) και Εβροφάρμα (+5,76%).

Διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Mevaco (+6,04%), συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην Fieratex (+10,62%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+3,33%), ενώ συνεχίζεται το “διακριτικό” μάζεμα στην Τεχν. Ολυμπιακή (+2,36%)

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 830 μονάδων, διατηρεί σε ισχύ τις πιθανότητες για υποχώρηση προς τις 814 και 792 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 876 μονάδες.

Σε ισχύ και το σενάριο για πιθανή υποχώρηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις 2000 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 2166 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Νίκη των αγοραστών στα σημεία, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Κινεζικές Αγορές παρέμειναν και σήμερα κλειστές, λόγω της Εθνικής εορτής για τα 70 χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, θετικά πρόσημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ασήμι, κάτω από τα $8200 το Bitcoin.

Κατά 25 μονάδες βάσης μείωσε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας. Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 5,15%, από 5,4%, ενώ σημείωσε ότι “συνεχίζει με διευκολυντική στάση όσο χρειαστεί, για την προώθηση της ανάπτυξης”.

“Επιστολή με την οποία θα ζητά καθυστέρηση του ‘Brexit’, εάν δεν έχει κλείσει συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, θα στείλει ο Βρετανός Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σύμφωνα με Κυβερνητικά έγγραφα που έχουν υποβληθεί σε Δικαστήριο της Σκωτίας και παρουσιάζει το BBC.

Μικρή άνοδο σημείωσε η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιδιωτικής Εταιρείας IHS Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες, από 49,1 τον Αύγουστο.

Υποχώρησαν οι Γερμανικές παραγγελίες μηχανικού εξοπλισμού τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Μηχανικού Εξοπλισμού (VDMA).

Η VDMΑ σημειώνει ότι οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018, η ζήτηση από το εξωτερικό διολίσθησε κατά 19%, ενώ οι παραγγελίες από την Εγχώρια Αγορά κατά 12%, σε ετήσια βάση επίσης. Οι παραγγελίες από Χώρες εκτός Ευρωζώνης έκαναν βουτιά 21%.

Έξι πρώην Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέκριναν την χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε κατά τη θητεία του Μάριου Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε ανεπιτυχής και ότι είχε σαν στόχο να διασώσει υπερχρεωμένες Κυβερνήσεις.

Σε ένα δισέλιδο έγγραφο, τα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ και Ότμαρ Ίσσινγκ, μαζί με τέσσερις πρώην Κεντρικούς Τραπεζίτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι η επιθετική νομισματική τόνωση της ΕΚΤ είναι αδικαιολόγητη, έχει φουσκώσει τις τιμές των Ακινήτων και μπορεί να προκαλέσει την επόμενη κρίση.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, παρά την πτώση της ανεργίας στο 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 136.000, από 168.000 τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 145.000 θέσεις εργασίας.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Αύγουστο καθώς οι εισαγωγές καταναλωτικών Αγαθών ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,6% στα $54,9 δισ. Το εμπορικό έλλειμμα του Ιουλίου παρέμεινε αμετάβλητο στα $54 δισ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα $54,5 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Ιανουαρίου 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 833,11 (+1,25%) και 818,39 μονάδων (-0,54%), στις 17.00 βρέθηκε στις 823,91 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 824,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.

Ο τζίρος στα 61,3 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές 9ΑΔΜΗΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ και ΟΠΑΠ. Δεν υπάρχει τίτλος του FTSE25, που να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση είτε στα υψηλά, είτε στα χαμηλά ημέρας.

Καλύτερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.963 συμβόλαια).

Στα 16.636 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.424 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.402, 1.534 για τον Οκτώβριο, 868 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.047,5) κινήθηκε μεταξύ 2.037 και 2.066,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.743), Alpha Bank (5.936), Πειραιώς (3.055), ΔΕΗ (984), Εθνική (6.779), MIG (609), Μυτιληναίο (442), Ελλάκτωρα (786), Τρ. Αττικής (104), Lamda Development (102), Intralot (171), Viohalco (218), ΓΕΚ (133), ΟΤΕ (198), Τέρνα Ενεργειακή (135), Cenergy (194).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.706, Alpha Bank 49.356, Εθνική 38.616, MIG 64.800, ΔΕΗ 14.270, Ελλάκτωρα 11.024, Πειραιώς 22.061, Μυτιληναίο 11.929, ΓΕΚ 10.032.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                Name of Issuer                        NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.600.823 τεμ., (από 59.512.171 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.395.365 τεμ. (25.395.365), ΔΕΗ 6.821.624 τεμ. (6.821.624), Eurobank 58.744.628 τεμ. (57.568.309), Εθνική 20.334.149 τεμ. (20.334.149), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.967 τεμ. (1.311.967).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v